"Am transmis o notă verbală privind cererea de ridicare a imunităţii juridisdicţionale pentru că este important ca o curte de justiţie să se pronunţe asupra acestor aspecte", a declarat Titus Corlăţean.
Acesta a precizat că ambasadorul rus a dat asigurări în privinţa disponibilităţii părţii ruse de a rezolva acest caz. "A fost o discuţie sobră, cum era de aşteptat. Ambasadorul mi-a dat sigurări că va exista o colaborare în gestionarea acestei situaţii delicate şi că va remite nota autorităţilor de la Moscova", a spus Corlăţean adăugând că autorităţile moscovite urmează să decidă dacă dau sau nu curs solicitării.
"I-am exprimat ambasadorului în termeni foarte clari preocuparea autorităţilor române faţă de consecinţele acestui accident care au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa unui cetăţean român. Normele internaţionale prevăd obligaţia diplomaţilor de a respecta legile şi regulamentele ţărilor în care sunt acreditaţi", a mai relatat Corlăţean.
UPDATE 15:35 - Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că ambasadorul Rusiei a fost convocat la minister. Potrivit ministrului, România va face toate demersurile pentru ca angajatului ambasadei Rusiei, care a produs accidentul de duminică, în urma căruia o tânără de 19 ani a fost grav rănită, să i se ridice imunitatea.
"Suntem într-un proces de reflecţie internă, care nu este simplu, în raport de practica internaţională în materie de privilegii şi imunităţi, dar suntem într-un proces de reflecţie internă în MAE cu privire la poziţionarea noastră faţă de posibilitatea solicitării ridicării imunităţii diplomatului respectiv. Acesta este motivul pentru care am adresat solicitarea ca ambasadorul rus să vină la MAE pentru a avea o discuţie pe această temă", a afirmat marţi ministrul de Externe.
"Domnul Corlăţean trebuie să ia toate măsurile ca, în cazul existenţei unei infracţiuni, persoana vinovată să plătească", a declarat premierul Ponta.
UPDATE 15:18 - Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 vor solicita judecătorilor transferul în Federaţia Rusă a dosarului accidentului în care a fost implicat duminică un angajat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Simona Prescorniţă, a declarat, pentru Agerpres, că Ministerul Afacerilor Externe a transmis procurorilor că persoana implicată în accident are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă pe teritoriul României.
În consecinţă, instanţa de judecată este cea care trebuie să decidă transferarea procedurii penale în Federaţia Rusă, deoarece procurorii români nu mai au competenţa să îl ancheteze pe secretarul Ambasadei Rusiei.
...........
Reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei au fost, în această după-amiază, la Parchetul General, unde au discutat cu şeful DIICOT, Codruţ Olaru. Potrivit România TV, oficial, întâlnirea cu şeful DIICOT a vizat probleme legate de traficul de droguri, însă a fost luat în discuţie şi accidentul de duminică în urma căruia o tânără de 19 ani a fost rănită după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni de o maşină a Ambasadei Rusiei.
Incidentul s-a petrecut duminică, în jurul orei 16:45, când tânăra de 19 ani a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara.
Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit MAE, persoana implicată în accident are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României, informează MAE.
Citește pe Antena3.ro