x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retinut - Gripa aviara penala

Retinut - Gripa aviara penala

de Libiu Mateescu    |    18 Mai 2006   •   00:00
Retinut - Gripa aviara penala

Procurorii brasoveni au inceput cercetarea penala impotriva sefilor DSV Brasov care nu si-au facut treaba, in special asupra pedistului Mihai Dumitru, care a gestionat directia timp de sapte ani, cu grave incalcari ale legislatiei in domeniu. Ieri au fost retinuti pentru 24 de ore patronul Drakom Silva Codlea, Vasile Dardala, si Florin Macovei, administrator la PATI PROD SRL Codlea.

Un locotenent-colonel pe nume Gavrila, dupa cum isi aduce aminte prefectul Brasovului, Aurelian Danu, a fost ajutat de doi medici veterinari, Guiman si Ilie, pentru a scoate cei sase angajati din perimetrul Drakom, aflat in carantina din cauza gripei aviare.

PRIMA RETINERE. Acest caz se afla in cercetarea Politiei brasovene, deocamdata fara nici un rezultat. Pe de alta parte, interogat de presa, patronul Drakom Silva Codlea, Vasile Dardala, a refuzat sa prezinte documentele organelor de control, disparand fara urma pana ieri-dimineata. In urma somatiilor Politiei Economice Brasov, acesta a adus actele vanzarilor de pa-sari in toate judetele, desi seful Administratiei Financiare din Codlea, Mircea Sincan, ezita, in baza bunelor relatii cu patronul Drakom, sa solicite documentele firmei la control. Parchetul Brasov a emis ieri ordonanta de retinere a patronului Drakom, pentru 24 de ore, sub acuzatia de raspandire din culpa a unor boli de origine animala.

A DOUA RETINERE. Pe langa Dardala Vasile, procurorii l-au retinut aseara pentru 24 de ore si pe Florin Macovei, administrator la PATI PROD SRL Codlea. Acesta este acuzat ca in perioada aprilie-mai 2006 nu a respectat masurile privind prevenirea si combaterea unor boli molipsitoare la animale, cu consecinta raspandirii unei asemenea boli. Totodata, el este acuzat ca a vandut alimente si produse interzise. Cei doi vor fi prezentati magistratilor cu propunerea de arestare preventiva.

Din situatia financiara a firmelor Drakom si Patiprod Codlea a rezultat o stransa colaborare cu reprezentantii Finantelor publice, beneficiind numai anul trecut de rambursari de TVA in valoare de 3,25 de miliarde lei vechi, respectiv 1,93 miliarde de lei, pentru importuri de pasari. Si anul acesta firmele codlene cercetate au cerut TVA statului de peste 1,1 miliarde de lei vechi, fara a exista un control de fond al Administratiei Financiare Codlea.

INTARZIERE. Despagubirile catre populatie pentru pasarile sacrificate incep miercuri

CERCETARI. Comisarul Politiei economice Brasov, Valentin Flucus, a declarat: "Investigam in primul rand actele de transport a sute de tone de pasari, de pe platforma Codlea spre alte judete". Procurorii brasoveni au inceput cercetarea penala si impotriva sefilor DSV Brasov care nu si-au facut treaba, in special asupra pedistului Mihai Dumitru, care a gestionat directia timp de sapte ani, cu grave incalcari ale legislatiei in domeniu. Relevant este faptul ca inspectorii DSV au inceput sa sechestreze zecile de tone de pasari din depozite, abia la 15 mai, pentru carne sacrificata la Drakom inainte de 3 aprilie!!

PRIMA PEDEAPSA
"Am semnat demiterea presedintelui Ion Agafitei si a adjunctului sau Dan Marcu pentru ca mi se pare ca au dat dovada, atat ei, cat si cei de la Brasov, de o iresponsabilitate criminala" - Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru

STRAULESTI
Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA) a dispus inceperea unei anchete pentru a identifica persoanele care au aruncat, marti noaptea, o tona de resturi de pui in zona Straulesti, la marginea Capitalei. Inspectorii ANSVSA au fost informati, marti seara, ca in zona Straulesti exista multe colete cu carne de pui. Cand au ajuns acolo, ei au descoperit aproape o tona de fragmente de pui, respectiv aripi, resturi de picioare si capete. Primele teste facute pentru aceste resturi au iesit negative. Un al doilea set de analize va fi realizat in urmatoarele ore. (Florina Zainescu)

SUSPICIUNE
Baiatul din Codlea, internat ieri-seara la Institutul "Matei Bals", ramane sub supravegherea medicilor, cu suspiciune de gripa aviara, desi primele teste sunt negative. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul institutului, a declarat ca sora baiatului sufera de sinuzita, fiind scoasa de sub observatie in ceea ce priveste gripa aviara. Cei doi frati, baiatul de un an si sapte luni si fata de opt ani, au fost insotiti la Bucuresti de mama lor. Toti trei raman in spital si primesc tratament preventiv impotriva gripei aviare. (Vladimir Ioan)

DOI DEMISI
Ion Agafitei, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), si adjunctul sau, Dan Marcu, au fost demisi marti seara de premierul Calin Popescu Tariceanu, la propunerea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Am semnat demiterea lor pentru ca mi se pare ca au dat dovada, atat ei, cat si cei de la Brasov, de o iresponsabilitate criminala", a declarat premierul Tariceanu. Functia de sef al Autoritatii a fost preluata de Victor Lupescu, pana ieri doar vicepresedinte in cadrul ANSVSA. (Fl. Zainescu)

SASE JUDETE AFECTATE
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat aseara existenta a 10 focare de gripa aviara. Pe langa cele doua focare de pe platforma Codlea, Drakom Silva si Pati Prod, unde deja au fost eutanasiate peste 10.000 de pasari, alte sase asezari din judetul Brasov au fost afectate. Este vorba despre Hurez, Fagaras, satul Feldioara din comuna Ucea, Soars, Dumbravita, Vistea. Doua noi focare au fost depistate la Sita Buzaului, din judetul Covasna, si in Panciu-Vrancea. Mai exista suspiciuni asupra altor 27 de zone, din sase judete. In 19 localitati brasovene, precum si cateva din judetele Buzau, Bacau, Vrancea, Sibiu, Valcea testele rapide au iesit pozitive, ceea ce inseamna ca acestea ar putea fi focare. (Florina Zainescu)

RESTRICTII DE CIRCULATIE
Comisarul-sef Ioan Aron, de la Politia Brasov, a infirmat zvonurile de presa in legatura cu interzicerea traficului auto in si dinspre Brasov, dar a confirmat introducerea unor restrictii: "Nu putem interzice traficul de marfuri care vine din afara judetului si nici tranzitul pe DN 1. Am introdus restrictii la iesirea din judet, pe DN 1 spre Sibiu spre DN 7, pe Valea Oltului, pe la Vestem, iar o parte din traficul auto va fi deviat pe DN 13, spre Sighisoara si Medias. Restrictia este numai selectiva. Oferta noastra pentru cei care tranziteaza aceasta parte a tarii este sa ocoleasca pe Valea Oltului. Se iau toate masurile de dezinfectie la iesirea si intrarea din Brasov, din Codlea si din Fagaras, la filtrele organizate de politie".

BACAU
In Gara Bacau a fost gasit ieri-dimineata un sac plin cu gaini moarte pe platforma unui vagon cisterna la o verificare de rutina. Directia Sanitar-Veterinara Bacau a dezinfectat zona si cisternele si a luat pasarile pentru analize. Cele doua cisterne fusesera incarcate la rafinaria Bradul Pitesti si aveau ca punct de destinatie Gara Bacau. (F.Z.)

DESPAGUBIRI INTARZIATE
Plata despagubirilor catre populatie pentru pasarile sacrificate in judetul Brasov dupa semnalarea focarelor de gripa aviara ar fi trebuit sa inceapa ieri, a anuntat Ministerul Agriculturii. "Ministerul Agriculturii a pus la dispozitie sume de bani pentru judetul Brasov, astfel incat plata primelor despagubiri pentru populatie va incepe miercuri", se arata intr-un comunicat al ministerului. Totusi, surse apropiate comandamentului antiepizootic spun ca Directia Agricola Brasov nu a trimis inca la Bucuresti situatia cu persoanele si valoarea pagubelor suferite de acestea in urma sacrificarii pasarilor pe baza carora se acorda aceste despagubiri. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: observator brasov codlea drakom