Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.
Am putea-o numi o saptamana a arestarilor efectuate sau nu. Ori una a perchezitiilor reusite sau refuzate. O saptamana sparta, in miezul ei, fie de decizii si declaratii politice cu influenta asupra mersului justitiei, fie cu dezvaluiri socante de amenintari cu moartea a vreunui martor. Fie de scoaterea la rampa a unor "legaturi" intre procurori si personaje din lumea interlopa, ori cu dezvaluirea "Raportului extradarii lui Guru", care a sifonat-o pe Monica Macovei. Sapte zile in care Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie parca s-ar fi luat la intrecere, in lupta cu criminalitatea, in frenezia premergatoare raportului UE din luna mai. ARESTARILE. Evenimentele legate de arestari preventive ar putea fi impartite in trei categorii: reusite, ratate si amanate. Cele reusite sunt doar ale fratilor craioveni Nicu si Eugen Mihailescu, bagati la racoare pentru infractiuni economice, marti, prin verdictul Tribunalului Bucuresti. Punct inscris de procurorii lui Ilie Botos. Avantajul a fost pierdut insa vineri, prin ratarea arestarii presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, la aceeasi instanta. La rubrica "amanate" se inscrie cererea de arestare preventiva a omului de afaceri Ovidiu Tender, amanata sambata, pe motiv de lipsa de aparare. Vom vedea cum evolueaza acest caz chiar azi, la Tribunalul Bucuresti. PERCHEZITIILE. Procurorii lui Daniel Morar au punctat luni, taman in timp ce Parchetul condus de Ilie Botos dadea seama pentru toata activitatea de anul trecut. In asteptarea aprobarii pentru scotocirea a doua case de-ale lui Adrian Nastase, "binecuvantare" aflata in mana Camerei Deputatilor, anchetatorii DNA s-au apucat sa perchezitioneze acolo unde aveau voie de la judecator. Adica la "vecinii simpli", fara calitate de parlamentari, locatari in trei apartamente din blocul construit pe Strada Muzeul Zambaccian nr. 16. Patru descinderi, pentru trei vecini, ultimul scotocit vineri fiind chiar fiul fostului premier. Daca luam de buna declaratia lui Morar, ca procurorii au gasit ce cautau, atunci putem vorbi despre reusita acestei proceduri. Marea esuare consta in ratarea perchezitiei la parlamentarul Adrian Nastase, prin verdictul de miercuri al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor. Dar si aici am putea asista la rasturnari de situatie chiar marti cand vom auzi ultimul cuvant al plenului acestei Camere.
PARCHETUL A RATAT INCA ODATA
|
Omul de afaceri Dinu Patriciu si-a invins din nou saptamana trecuta anchetatorii. Desi acuzat de comiterea unor infractiuni extrem de grave, prin care, potrivit Parchetului General, "s-a infiltrat la toate nivelurile puterii si in toate institutiile statului", presedintele Rompetrol a scapat vineri din nou de arestare. Dupa mai bine de sase ore de "razboi procedural" intre acuzare si aparare, Dinu Patriciu a plecat la fel de liber precum venise. Instanta de judecata respinsese cererea prin care Parchetul o recuza pe judecatoarea Maria Tripadus. A acceptat insa una din cele cinci exceptii invocate de avocatii presedintelui Rompetrol. Maria Tripadus a constatat "nula" propunerea de arestare preventiva, pe motiv ca inculpatul nu a fost "ascultat" de procurori, inainte de propunerea arestarii sale in legatura cu noile acuzatii de crima organizata si in prezenta aparatorului ales. Parchetul a atacat imediat verdictul, spunand ca lui Patriciu i-a fost respectat dreptul la aparare, si ca acesta a refuzat sa dea declaratii de inculpat, solicitand un termen "neprocedural" de 30 de zile. Ultimul cuvant privind arestarea presedintelui Rompetrol il va avea in cursul acestei saptamani Curtea de Apel Bucuresti. Liber datorita procedurii, Patriciu a sustinut ca, desi nu i-a fost usor, a inceput sa demonteze "diversiunea politico-economica impotriva Rompetrol, care se desfasoara de doi ani si jumatate". El a dezvaluit, de asemenea, ca a renuntat la functiile detinute in societatile romanesti din grupul Rompetrol, pentru "a le proteja interesele".
|
Citește pe Antena3.ro
MIRON MITREA, INVINUIT SI MARTOR
| |
|
MINISTRU CAM SIFONAT
|
In ziua in care deputatii din Comisia Juridica spuneau "NU" perchezitiei la Adrian Nastase, seful DNA, Daniel Morar, dezvaluia CSM-ului in sedinta publica, si apoi presei, informatii incendiare din acelasi dosar Zambaccian: un martor al acuzarii "a fost amenintat cu moartea si stropit cu motorina". Si daca suntem la acest subiect, se cuvine sa mai amintim un alt moment important al anchetei. Lunea trecuta, sotia fostului premier Nastase, Dana, a fost si ea pusa sub invinuire, pentru complicitate la luare de mita. Revenind la ziua de miercuri, procurorul general, Ilie Botos, a sustinut in fata Consiliului Superior al Magistraturii ca exista procurori care au "legaturi" nepermise cu personaje din lumea interlopa sau cu indivizi care au interes in modul de solutionare al anchetelor. El a declarat, de asemenea, ca organisme abilitate au sub supraveghere cazurile concrete. Asteptam cu interes. O zi mai tarziu se discuta la CSM raportul privind esecul extradarii lui Guru. Nu s-a gasit nici un vinovat pentru nereusita aducerii in tara a lui Gregorian Bivolaru, dar s-a reprosat atitudinea acuzatoare a ministrului Macovei si a premierului Tariceanu, adoptata inainte de terminarea cercetarilor. Inspectorii au depistat greseli ale ministrului Justitiei. Oficialul a incalcat grav independenta judecatorilor si principiul separatiei puterilor in stat, directionand verificarile Inspectiei CSM si solicitandu-i printr-o "interpretare eronata" a legii sa se substituie instantei de judecata in procese in curs de solutionare.
|