x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrospectiva - Procedura, uite-o, nu-i!

Retrospectiva - Procedura, uite-o, nu-i!

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    17 Apr 2006   •   00:00
Retrospectiva - Procedura, uite-o, nu-i!

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.

Timp si bani cheltuiti in ultimele doua luni, din pricina procedurii penale. Aceasta a ajuns sa dea mari batai de cap magistratilor implicati in instrumentarea si judecarea dosarelor petrolului. Se judeca, se aresteaza, se rejudeca si se elibereaza, totul intr-o morisca a chichitelor legale din care pana la urma nu se mai intelege mare lucru. Solutiile date de judecatori in cazuri celebre, precum RAFO-CAROM sau Rompetrol, te fac sa te intrebi daca magistratii judeca dupa aceleasi legi ori daca au in fata aceleasi probe pe baza carora iau hotararile atat de contrare uneori. Si, la sfarsitul unui lung periplu prin instante, cu aceleasi cazuri, ajungi sa nu mai fii sigur care magistrat a gresit. Cel care a arestat ori cel care a eliberat? Cel care a judecat prima oara sau cel care a dat, in recurs, decizia care conteaza?

GRESEALA "SALVATOARE". Un exemplu graitor este chiar cazul omului de afaceri Marian Alexandru Iancu. Arestat de Tribunalul Bucuresti in dosarul RAFO-CAROM, ca un complice al omului de afaceri Ovidiu Tender, Iancu a fost eliberat vineri de instanta de control judiciar. Curtea de Apel Bucuresti a constatat unele vicii de procedura comise la tribunal. Motiv pentru care a casat hotararea de arestare, a dispus eliberarea de indata a inculpatului, dar a trimis cauza spre rejudecare. Totul se reia de la capat. Cum ultima decizie este cea care conteaza, stai si te intrebi cum a fost posibila greseala de la fond si, desigur, ajungi sa te bucuri ca exista calea de atac.

OPINIE SEPARATA. Cazul Rompetrol, in care cap de afis este omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, este un alt exemplu de interpretare total diferita a acelorasi probe. Aici lupta pe proceduri, mai mult sau mai putin respectate, l-a purtat pe presedintele Rompetrol intre tribunal si Curtea de Apel vreme indelungata. Timp de doua luni a avut Dinu Patriciu emotii privind libertatea lui, dar de fiecare data a reusit sa scape nearestat. Mai intai, din cauza viciilor. Apoi, cand in sfarsit s-a judecat pe motivele cererii de arestare preventiva, aceasta a fost respinsa pe considerentul ca Patriciu nu constituie pericol pentru ordinea publica. Numai ca si aici avem o contradictie: luni, un judecator din cei trei ai completului de recurs de la Curtea de Apel si-a contrazis toti colegii si s-a pronuntat, cu opinie separata, pentru arestarea lui Patriciu. Ne intrebam cum e posibil ca aceleasi probe sa fie interpretate atat de diferit: diametral opus!

ZI GREA PENTRU MINISTRUL MONICA MACOVEI
Pentru prima oara de cand administreaza Justitia, Monica Macovei nu a mai primit saptamana trecuta sprijinul prezidential in numirea pe functii importante a celor pe care i-a vazut apti pentru acest rol. Joi, presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul de numire a procurorului militar Vasile Doana, in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare. Seful statului a tinut astfel cont, tot pentru prima oara, de avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in acest caz, desi acesta nu era obligatoriu, fiind doar consultativ. Reamintim ca, intr-o situatie similara, Traian Basescu i-a dat ascultare ministrului Justitiei, numindu-l adjunct al Anticoruptiei pe procurorul Mircea Zarie, in ciuda aceleiasi "recomandari" de respingere data de CSM. In aceeasi zi in care a primit vestea proasta de la Cotroceni, Monica Macovei a mai avut un "incident minor", dar la ea acasa. De data aceasta a fost vorba despre o scurgere. De gaze. Aparent de la propriul aragaz. Pentru a linisti spiritele celor incinsi deja de zeci de scenarii pe aceasta tema, ministrul Justitiei a dat chiar si un comunicat.

NOU-URMARITI LA DNA
Cum lupta anticoruptie trebuie continuata intr-un ritm sustinut, pentru a convinge forurile europene de realitatea reformei in justitie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a scos saptamana trecuta noi nume la scena deschisa. Cativa grei din Armata, in frunte cu generalii Adrian Tilinca si Marin Maciuca, precum si Ristea Priboi (foto), apropiat al fostului premier, sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie. DNA i-a dat in vileag miercuri si joi. Militarii, cei doi generali si alti 13 ofiteri superiori, ar fi produs un prejudiciu de peste 3 milioane de euro, prin inchierea si derularea ilegala a unui contract de achizitionare de material textil pentru uniformele militare. Un alt greu pus sub urmarire penala, dar plecat din tara este fostul deputat PSD Ristea Priboi, nasul lui Adrian Nastase. Acesta este acuzat pentru fapte de coruptie intr-un dosar legat de "protejatul" sau, omul de afaceri Genica Boierica. Gurile rele spun ca Boerica a tacut multa vreme sperand ca va fi ajutat sa scape de inchisoare. Recent el a fost insa condamnat la opt ani de puscarie. Nu se stie daca Ristea Priboi se va intoarce in tara si daca da, cand o va face. Procurorii DNA l-au citat deocamdata la domiciliul lui din Cotroceni, unde au si efectuat o perchezitie. Anchetatorii tin in mare secret obiectul dosarului, refuzand sa confirme daca acesta are legatura cu ceea ce s-a publicat deja in ziarele craiovene despre afacerea cu actiunile firmei Bahus.

SAPTAMANA PE SCURT
La Instanta Suprema saptamana a inceput si s-a sfarsit cu procese in care sunt implicati doi dintre fostii guvernanti: Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea. Pentru familia Elena si Dan Ioan Popescu, luni a fost o zi grea. In cadrul procesului care vizeaza legalitatea averii fostului ministru al Economiei, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au cerut familiei Popescu un surplus de probe. Ei vor ca Elena Popescu (care din anul 1975 pana in 1995 a locuit in Italia) sa prezinte o lista a bunurilor sale de dinaintea casatoriei si "date privind dobandirea lor". De asemenea, sotia demnitarului trebuie sa dea relatii si despre conturile sale din strainatate si din tara. Solicitarea a constituit un prilej de nemultumire a avocatilor familiei: "Verificam averea doamnei din 1975. In ce cadru legal, ma intreb?", a spus avocatul-parlamentar Ioan Neagu. Vineri, a avut loc tot la Instanta Suprema procesul in care Aviatia Utilitara (AU) contesta ancheta in urma careia Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a primit neinceperea urmaririi penale. Este vorba despre afacerea cu un teren de 80.000 de metri patrati situat in apropierea Aeroportului Baneasa. Potrivit AU, Miron Mitrea ar fi refuzat sa respecte o hotarare judecatoreasca ce atesta societatii dreptul de proprietate asupra terenului. Reprezentantii AU il acuza pe Mitrea de abuz in serviciu si au cerut instantei sa dispuna reluarea cercetarilor impotriva fostului ministru. Gigi Becali a dat vineri cu subsemnatul la Parchetul Instantei Supreme. El a fost audiat ca martor in dosarul fratilor Mihailescu. Finantatorul Steaua a spus procurorilor ca nu a avut relatii de afaceri cu cei doi, dar a refuzat sa jure pe Biblie ca spune adevarul.
×
Subiecte în articol: observator