x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrospectiva - Trei ceasuri rele

Retrospectiva - Trei ceasuri rele

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    13 Feb 2006   •   00:00
Retrospectiva - Trei ceasuri rele

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.

Fierbinteala mare in Justitie. Ghinioanele s-au tinut scai martea trecuta de protagonisti ai celor doua dosare penale aflate acum in lumina reflectoarelor: "Tamara" si "Rompetrol". Familia Nastase este urmarita penal de DNA pentru coruptie, nume grele au fost "listate" la invinuiri in cazul Patriciu. "Bomboana" de pe... tort a pus-o insa joi Senatul cu votul sau impotriva DNA.

MARTEA INVINUIRILOR. In lupta lor fie contra coruptiei, fie contra crimei organizate economico-financiare, procurorii au batut marti gongul punerii sub invinuire. Departamentul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva sotilor Dana si Adrian Nastase pentru mita, in cazul Zambaccian. Primul ceas negru pentru fostul premier. Parchetul instantei supreme a facut acelasi lucru cu Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului Ziua, si cu Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor si director la GRIVCO, pentru implicare in "Operatiunea Manipularea Bursei". Al doilea ceas negru al zilei. Reactiile "ghinionistilor"? Similare, in sensul ca ar fi victimele unor "lucraturi" politice.

JOIA NEAGRA. Al treilea ceas rau a batut si el, dar peste doua zile, in Senat. Dangatul "a lovit" din plin lupta anticoruptie si unul dintre cele mai importante puncte ale reformei ministrului Monica Macovei. In timp ce seful Anticoruptiei, Daniel Morar, cerea voie Camerei Deputatilor sa-i perchezitioneze vreo doua case lui Adrian Nastase, Senatul respingea "Ordonanta DNA", luandu-i acestuia "obiectul muncii". Adica dreptul de a mai cerceta parlamentarii suspectati de coruptie.

CU OCHII LA BASESCU. Votul Senatului a pus pe jar intreaga justitie si scena politica. Justitia, pentru ca decizia presupune iar o trambalare a dosarelor cu "rechini" de la un Parchet la altul, ceea ce inseamna cel putin o oarecare intarziere a anchetelor. Cum "Mutarea" ar fi cam a treia, in ultimele noua luni, iar raportul UE bate la usa, este de inteles de ce justitia (capitol problema pentru integrare) a intrat in fierbere. Politicul e si el in foc, deoarece votul Senatului, indiferent de cauzele care l-au generat, constituie o dovada a faptului ca Alianta de la guvernare nu este capabila sa-si sustina in mod coerent reformele promise. Acum, reprezentanti din toate cele trei puteri in stat, Executivul, Legislativul si Justitia, asteapta ca presedintele tarii sa-si lamureasca dilema: a promulga sau a nu promulga. Cu legea in mana, Traian Basescu are de luat hotararea decisiva.

ROMPETROL
Marti a fost zi neagra pentru mai multe persoane audiate de-a lungul vremii in controversatul caz Rompetrol. Unii s-au transformat din martori in invinuiti. Cazul a inregistrat si o premiera: primul sef de ziar central acuzat penal: Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului "Ziua". Tot pentru prima oara in acest caz au fost pusi sub invinuire si doi demnitari ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Victor Eros (sprijinit de UDMR) si Paul Gabriel Miclaus (propus de PNL). Unul dintre cei care au "jucat" la Bursa actiuni ale Rompetrol, alaturi de Camelia Voiculescu, Verestoy Attila, Calin Popescu Tariceanu si altii, directorul cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, a fost marti pus sub invinuire de procurorii Parchetului Instantei Supreme, ca si fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis. Ei sunt acuzati, alaturi de omul de afaceri Dinu Patriciu, de manipularea pietei de capital, prin divulgarea si utilizarea de informatii preferentiale. Anchetatorii sustin ca, prin faptele de care sunt acuzati, cei trei i-au pagubit pe ceilalti actionari ai Rompetrol cu peste sapte milioane de dolari. "Noi plimbari prin Codul Penal", a spus public Dinu Patriciu despre noile sale acuzatii. Iar Sorin Rosca Stanescu a spus ca totul i se trage de la faptul ca i-a reclamat pe procurori pentru modul in care i-au verificat afacerile si conturile sotiei. Directorul de ziar a sustinut ca numai asa s-ar explica transformarea lui din martor in invinuit. Ca si Adrian Nastase, in cazul DNA, Rosca Stanescu a lansat si el acuzatii la adresa lui Basescu.

FAMILIA NASTASE, URMARITA PENAL
DOSAR. Dana si Adrian Nastase au aterizat in vizorul DNA
Mare lovitura data de luptatorii anticoruptie: punerea sub invinuire pentru coruptie a primului fost sef de guvern al Romaniei, Adrian Nastase. "Impreuna si la bine, si la rau", sotia lui, Dana, este si ea acuzata de complicitate la faptele fostului premier. Urmarirea penala a inceput in dosarul privind terenul si imobilul din Strada Zambaccian nr. 16, in care mai sunt cercetate alte patru persoane. Pana acum, ancheta s-a lasat cu multe reactii critice ale protagonistului Nastase, precum si cu o cerere de perchezitionare a casei din Zambaccian si a celei de la Cornu. Ca si cu aducerea intr-un penitenciar din Bucuresti a fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, pentru a fi mai aproape de anchetatori. Bivolaru este cel care a detinut terenul inainte ca acesta sa intre, prin vanzari succesive, in proprietatea lui Adrian Nastase. Din tacerea impusa DNA-ului de lege, "au transpirat" catre opinia publica doar cateva indicii: numarul persoanelor cercetate (sase) si ce se cauta acasa la Nastase (cercevele si chinezarii). Fostul premier s-a lansat si mai abitir in criticile dure la adresa DNA, dupa ce, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a primit joi solicitarea ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a incuviinta perchezitionarea propriilor lui case. El a etichetat DNA ca "politie politica" si s-a revoltat ca procurorii vor sa-l caute la... tamplarie. A amenintat ca va face plangere la Consiliul Superior al Magistraturii.

SENATORII AU PICAT DNA-UL
Votul de joi al Senatului Romaniei impotriva "Ordonantei DNA" ne-a aratat ca avantul muncitoresc al DNA, care mai nou se ocupa de giurgiuvele, poate sa fie taiat de un simplu vot. Parlamentarii, fie ei albastri sau portocalii, fac front comun atunci cand este vorba despre apararea propriilor piei. Asa ca, intamplator(?!), daca decizia presedintelui Traian Basescu nu schimba situatia, Departamentul National Anticoruptie nu mai poate ancheta deputati si senatori romani, tocmai acum cand deja are sase parlamentari impotriva carora s-a inceput urmarirea penala. Reactiile au fost, desigur, pe masura evenimentului.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a aratat ingrijorat pentru "momentul neprielnic" in care s-a dat un astfel de vot. Procurorul general al Parchetului instantei supreme, Ilie Botos, si-a exprimat dezacordul si ingrijorarea, pentru ca Parchetul pe care il conduce nu are la acest moment capacitatea de a prelua cu eficienta lupta cu marii "rechini" ai coruptiei. "Nu este normal!", a spus Botos, luat prin surprindere. Ministrul Justitiei a fost apocaliptic fata de caderea propriului proiect. Monica Macovei a spus ca acest vot ar putea provoca "o catastrofa in lupta impotriva coruptiei, un blocaj". Nici peste granite reactiile nu au fost tocmai bune. Ambasada SUA si-a exprimat ingrijorarea si a cerut Guvernului si Parlamentului sa ia masuri pentru continuarea luptei impotriva coruptiei, "inclusiv la cel mai inalt nivel". Delegatia Comisei Europene la Bucuresti a notat si ea "aparentul regres" al luptei anticoruptie ce ne-ar putea aduce amanarea aderarii.
×
Subiecte în articol: observator nastase rosca stanescu