x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reuters: Preşedintele României pariază pe planul lui Putin

Reuters: Preşedintele României pariază pe planul lui Putin

de Robert Veress    |    20 Feb 2012   •   14:59
Reuters: Preşedintele României pariază pe planul lui Putin

Agentia internationala de presa Reuters a gasit similitudini frapante intre obiectivele numirii noului premier Mihai Razvan Ungureanu, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cele ale numirii premierului Vladimir Putin, de catre fostul presedinte al Rusiei, Boris Eltin.

Articolul se intituleaza 'Presedintele Romaniei pariaza pe planul lui Putin' si are subtitlul: 'Presedintele unei foste tari comuniste aflata in criza economica isi 'unge' succesorul in persoana sefului unei agentii secrete. Suna familiar?

'Traian Basescu al Romaniei l-a numit pe vechiul sau aliat Mihai Razvan Ungureanu prim ministru si acesta a devenit cel mai probabil candidat la presedintie din partea PDL, atunci cand mandatul lui Basescu va expira, in 2014, dupa cum au afirmat membri marcanti ai partidului. Miscarea e un ecou al promovarii lui Vladimir Putin, in Rusia, de catre Boris Eltin, cu mai bine de 10 ani in urma.

De la trecerea votului de incredere in Parlament, la inceputul lunii, fostul ministru de Externe si fost sef al Serviciului de Informatii Externe in varsta de 43 de ani, a reusit sa reabiliteze moralul nepopularului partid de centru PDL inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie, ce se vor desfasura in penultima clasata intre tarile Uniunii Europene, din punct de vedere al venitului pe cap de locuitor.

Predecesorul lui Ungureanu, Emil Boc a redresat economia prin impunerea unor masuri de austeritate, dar prabusirea popularitatii sale au lasat sanse prea slabe partidului pentru a obtine un scor electoral decent, mai ales dupa ce protestele anti-guvernamentale au cuprins intreaga tara.

'El (Ungureanu(este vazut ca cel capabil sa revigoreze partidul, avand in vedere experienta si varsta sa', a declarat un vicepresedinte PDL, care a participat la discutiile din care a rezultat schimbarea premierului si care si-a declinat identitatea, motivand cu faptul ca Emil Boc este, inca, presedintele partidului. 'Are sanse mari sa castige alegerile prezidentiale in Romania, peste doi ani', a mai declarat oficialul PDL, pentru Reuters.

Limitele paralelismului Basescu - Eltin
Ascensiunea unui fost sef de servicii secrete spre conducerea unei tari inca traumatizata de temuta Securitate a regimului comunist a starnit ingrijorari, dar paralelele cu Putin sunt limitate.

In vreme ce Putin a facut parte din structurile KGB in regimul comunist si a lansat un nou razboi impotriva Ceceniei separatiste in momentul preluarii puterii, Ungureanu este prea tanar pentru a fi lucrat in Securitate si pare putin probabil sa inceapa o campanie impotriva minoritatilor; ungurii, cel mai larg grup etnic, sunt un partener-cheie al coalitiei de guvernare.

Ungureanu are o figura de Occidental, mai ales ca a studiat la Universitatea Oxford. Ca ministru de Externe, a cooperat cu Statele Unite in problema irakiana, iar ca sef al serviciilor secrete a cooperat cu alti membri ai NATO. Romania a fost chiar angajata intr-o disputa cu Rusia in 2010 generata de spionaj si care s-a soldat cu expulzari reciproce de diplomati.

Pe de alta parte, Basescu, fost lider al PDL inainte de preluarea presedintiei, in 2004, este mult mai putin puternic decat era Eltin. Dar se foloseste de prerogativele sale teoretic restranse, pentru a impune masuri liberale printr-unh parlament divizat si, din moment ce nu va putea candida din nou in 2014, pare ca vede in Ungureanu pe cel capabil sa-i securizeze mostenirea si sa aduca noroc partidului.

'Rolul lui Putin este preluat de Ungureanu, spion sef, destinat unei cariere prezidentiale. Deci, putem afirma ca numirea de catre Basescu marcheaza intrarea in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014', spune analistul politic Cristian Parvulescu, de la Pro Democratia.

Ungureanu a format noul cabinet in doar trei zile, renascand sperantele PDL intr-o revenire in prim-planul preferintelor electoratului.

Fluent in patru limbi si cunoscut ca un administrator competent, Ungureanu s-a angajat sa continue programul lui Boc – inclusiv privatizarile, constructiile de drumuri si imbunatatirea climatului de afaceri – si sa conlucreze cu FMI.

A vorbit despre posibilitatea cresterilor limitate de pensii si salarii inaintea alegerilor, iar liberal-democratii erau intr-o atmosfera festiva dupa investirea cabinetului, desi au mai putin de 20 de procente in sondajele de opinie.

La cinci ani de la aderarea Romaniei, venitul pe cap de locuitor este inca mai mic decat jumatatea mediei din UE, iar unele sate sau cartiere din orase nu au utilitati comune, precum alimentarea cu apa sau electricitatea.

O recesiune puternica a stopat progresul si a fost prelungita de taierile de cheltuieli publice impuse d acordul cu FMI. Emigratia a ajuns la un asemenea nivel, incat populatia s-a redus cu 12 procente in zece ani si chiar profesionistii se lupta pentru a supravietui.

Un nou consens?
Boc a impus adoptarea unor legi dificile, precum taierile de salarii si de pensii, prin asumarea raspunderii, o procedura parlamentara ce poate fi contestata doar prin motiune de cenzura. Astfel, riscul, chiar daca minimal, al prabusirii guvernului, a fost permanent. In plus, procedura a infuriat Opozitia, partenerii de coalitie, mediul de afaceri si multi votanti.

Ungureanu, nu este membru PDL, dar este de asteptat ca va prelua sefia partidului la un viitor congres ce ar putea fi organizat in lunile urmatoare. El a lasat sa se inteleaga ca se va distanta de politica prapastioasa a predecesorului si va incerca sa obtina un consens. 'Experienta mea in diplomatie m-a invatat ca nu exista o arma mai puternica decat dialogul', a declarat in fata Parlamentului.

Victor Ponta, care conduce coalitia de stanga USL, ce se bucura de un suport de peste 50 de procente in randul electoratului, a produs un discurs conciliant la investirea cabinetului Ungureanu, lasand sa se inteleaga ca s-ar putea produce unele inmuieri in abordarea confruntarilor dintre politicienii romani. (…)

Luna martie aduce primul test important pentru noul premier. Este vorba de reluarea programului de privatizare – ambitios, dar posibil nepopular, din pricina pierderilor de locuri de munca. Guvernul tinteste sa vanda o parte din actiunile Transelectrica si are nevoie de o afacere de succes, pentru a demonstra ca este serios in reformarea ineficientelor si indatoratelor companii de stat, care inca atarna ca o povara la mai bine de 20 de ani de la caderea comunismului.

Alegerile locale sunt programate pentru luna iunie si vor dar un prim semn clar al sanselor lui Ungureanu in perspectiva parlamentarelor.

Basescu nominalizeaza premierul, astfel incat, daca USL nu va reusi sa isi adjudece majoritatea sau sa isi conserve fragila alianta, presedintele va fi liber sa il nominalizeze din nou pe Ungureanu, chiar daca PDL nu va fi castigatorul alegerilor'.

×