x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REVOLTĂ ÎN PENITENCIARE/Scenariu pentru graţieri colective

REVOLTĂ ÎN PENITENCIARE/Scenariu pentru graţieri colective

de Violeta Fotache    |    28 Noi 2008   •   00:00

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, a declarat ieri în conferinţă de presă că deţinuţii, instigaţi de mai multe persoane, nu doar de fraţii Balint, pun la cale o revoltă în 12 penitenciare româneşti, cu scopul de a obţine graţieri colective şi amnistii.

Zăngănitul cătuşelor pare că nu-i mai sperie pe deţinuţi. Conform surselor din puşcării, aceştia “pun de o revoltă”
Foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Şeful ANP a ţinut ieri o conferinţă de presă la sediul Penitenciarului Jilava, după ce subordonaţii săi au efectuat percheziţii simultane în cinci dintre penitenciarele româneşti. Ioan Băla a dezvăluit că deţinuţii din 12 închisori, instigaţi de condamnaţi “cu influenţă”, pun la cale o revoltă, demersul lor având drept scop obţinerea de eventuale amnistii ori graţieri colective. Şeful ANP a precizat că scenariul revoltei condamnaţilor este amplu, iar ceea ce s-a petrecut sâmbăta trecută la Penitenciarul Jilava – la care au participat peste 200 de deţinuţi – este un act al piesei regizate de mai multe persoane, nu doar de fraţii Balint. Oficialul a subliniat că un eveniment similar a avut loc şi la Spitalul Penitenciar Jilava – loc de deţinere diferit de penitenciarul cu acelaşi nume, dar şi la închisoarea de la Mărgineni. Pentru a preveni răspândirea revoltei la nivelul celor 12 penitenciare, oficialităţile au luat măsuri. Astfel, potrivit lui Ioan Băla, pentru incidentul de sâmbătă au fost sancţionaţi nu doar fraţii Balint, cunoscuţi în lumea interlopă ca Sile şi Nuţu Cămătaru. Zeci de persoane au fost mutate disciplinar la alte penitenciare, a spus şeful ANP. Ioan Băla ne-a asigurat că autorităţile responsabile fac tot posibilul pentru ca intenţia condamnaţilor să rămână doar un scenariu nepus în practică: “Nu vom sta în nici un caz cu mâinile în sân, aşteptând să se întâmple ceva. Luăm măsuri, iar printre acestea se numără şi acţiunea noastră de astăzi (joi – n.r.)”. O altă măsură este aplicarea ordinului ministrului Justiţiei, conform căruia deţinuţii nu mai au voie să primească pachete cu ocazia vizitelor decât de câteva ori pe an. Faţă de controlul similar făcut în urmă cu o lună şi jumătate, acum nu au mai fost găsite droguri în închisori. Şeful ANP a atras atenţia că, potrivit statisticilor din ultimii opt ani, deşi numărul deţinuţilor s-a înjumătăţit, a crescut îngrijorător cifra incidentelor din penitenciare, de la unul în anul 2000 la 28 în anul 2008.

 

Deţinuţi, predaţi armele!

Lucrătorii ANP au confiscat sute de obiecte interzise în perioada de detenţie, în urma percheziţiilor efectuate ieri la Penitenciarele Jilava, Mărgineni, Rahova, Poarta Albă şi Brăila. Echipele de control au găsit în cele cinci penitenciare 140 de litri de alcool, 226 de obiecte tăietor-înţepătoare, 113 telefoane mobile, 36 de cartele SIM şi cinci carduri de memorie, chiar şi o instalaţie improvizată de fabricat alcool. Percheziţiile de ieri-dimineaţă efectuate de angajaţi ai ANP, jandarmi şi studenţi de la Academia de Poliţie survin în urma protestelor deţinuţilor, nemulţumiţi de noile reglementări privind modalitatea de a intra condamnaţii în posesia pachetelor de la rude.

  • Mara Răducanu

×
Subiecte în articol: observator