x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revoluția culturală a doamnei Prună, impusă penitenciarelor

Revoluția culturală a doamnei Prună, impusă penitenciarelor

de Dan Constantin    |    14 Ian 2016   •   15:05
Revoluția culturală a doamnei Prună, impusă penitenciarelor
Sursa foto: Adrian Manolache

O campanie de presă bine orchestrată și dirijată de suportul tehnocrat a extins câmpul tactic al luptei începute de procurori cu personaje țintă ale regimului băsist până în pușcării. Este acum pusă sub semnul revizuirii legislative un drept legal al deținuţilor de a beneficia de reduceri de pedep-se dacă sunt autori de lucrări cu un conținut științific.

Ministrul Justiției propune Guvernului să modifice Legea 254/2013 privind executarea pedepselor. Doamna Prună nu vizează ansamblul acestei legi, nu s-a referit până acum la acest document cuprinzător întins pe 66 de pagini, la problemele de fond ale sistemului penitenciar. Ofici-alul Cabinetului Cioloș s-a oprit la un mic paragraf care stabilește cum se calculează reducerile de pedepse pentru munca depusă de deținuți. Potrivit art. 96, litera h, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetată. În asta stau siguranța penitenciarelor, condițiile catastrofale din detenție, supraaglomerarea din pușcării, abuzurile asupra deținuților?

Trompetele sistemului, active
Cărțile scrise de deținuți au ajuns să țină sub capac dezastrul din închisorile României care se discută la CEDO, nu și în institu-țiile statului de drept sau de societatea civilă cu epoleții tot mai greu de disimulat. Munca inte-lectuală, condensată în lucrări din varii domenii, a devenit în ochii ageri și vigilenți ai unor ginitori un act similar evadării. CSM a luat problema în studiu din vara anului trecut și a propus câteva măsuri care să scoată de sub suspiciunea imposturii munca inte- lectuală a deținuților. Fostul ministru Cazanciuc a lăsat un proiect de lege secretizat, iar succesoarea vrea o măsură radicală.

Abrogare cu cântec, la „haș”
Ministrul Prună propune pur și simplu abrogarea literei h din Legea 254. Tăiem hașul și i-am rezolvat pe scriitorii din pușcării, declară doamna după ce, în noiembrie, la învestire, anunța un proiect mai cuprinzător. ,,Propunerea unei ordonanțe de urgență cade, pentru că Guvernul nu poate emite asemenea acte în vacanța parlamentară”, ne precizează maestrul Baroului, Lucian Bolcaș. Sunt și opinii care susțin că o lege organică nu poate fi modificată de Guvern, dar Curtea Constituțională a deschis această posibilitate. Lipsirea de recompense pentru lucrările scrise în detenție amintește de Revoluția Culturală din anii 60, când Mao a trimis la reeducare milioane de intelectuali, arzându-le cărțile și interzicându-le scrisul!

Competență „in integrum”
CSM a propus Ministerului Justiției ca autorul să fie testat la cunoștințele de tehnoredactare și să dea declarații că este proprietarul operei, iar editura să certifice competențe în domeniul științific. Absurditatea unor evaluări merge deseori spre reavoință. Bogdan Popovici a redactat o lucrare de referință privind economiile din Zona Golfului, contestată de DNA, dar elogiată de ambasadori și politicieni din țările vizate. Doamna ministru poate cere o evaluare chiar de la tatăl domniei sale, ambasadorul Vasile Prună, care a lucrat în Zonă în perioada lui Nicolae Ceaușescu.
 

×