Parlamentarilor PDL de Iasi li s-a urcat Revolutia la cap! Ei au declansat o adevarata revolta la nivel national prin initierea acelui proiect inedit (spre caraghios): "Iasi, oras initiator al Revolutiei romane".
Asadar, noua "Revolutie de la Iasi din 14 decembrie 2011", pornita cu scanteie de la PDL Iasi (din motive de apropiate alegeri), ar dori sa se extinda in toata tara! Flacara ei inca mai palpaie, sustinuta din bojoci de parlamentarii PDL locali. Ea nu are sorti de izbanda din varii motive: ratiuni de credibilitate, fapt istoric consemnat etc. Problema e ca inutilul, suprarealistul, chiar caraghiosul "razboi al revolutiilor" pornit de la Iasi va continua, atatat de parlamentarii ieseni ce se perpelesc de mama focului la focul sacru al viitorului scrutin electoral.
Iata cum s-a ajuns aici! Cu cateva zile in urma, pentru a-si salva onoarea in fata alegatorilor, deputatii si senatorii PDL de Iasi s-au gandit sa rescrie istoria. Pentru a inlocui lipsa de activitate intru proprasirea cetatenilor, au decis ca singura solutie ce le-a ramas la indemana ar fi salvarea prestigiului Iasiului in intregul sau. Asa ca au depus la Parlament un proiect prin care Iasiului sa-i fie conferit statutul de oras initiator al Revolutiei Romane. Pe ce s-au bazat? Pe imaginatia starnita de cateva pahare de patriotism local si ceva discutii cu istorici de culoare portocalie. Argumente? Extrem de putine.
Cativa dizidenti locali arestati in acele zile, un presupus complot care ar fi trebuit sa “explodeze' taman in acele zile, dar “bomba' a cam “fasait' tocmai in acele momente, etc. Liderul presupusilor revolutionari, Stefan Prutianu, recunoaste ca atunci nu s-a dat curs planului pestabilit pe motive de... teama.
“Nu am actionat pur si simplu de frica', a spus el de nenumarate ori cand i-a fost solicitata parerea. Si iata cum din “lasitate' (cum acelasi Prutianu lasa de inteles) s-a mutat “revolta' de la Iasi tocmai la Timisoara, lasandu-i pe moldoveni cu ochii in soare.
Pe buna dreptate, insa nu acelasi lucru gandesc si politicienii PDL locali. Bineinteles ca hotararea parlamentarilor ieseni a fost aprig contestata la nivelul intregii tari, cele mai virulente acuze venind in special dinspre Timisoara. Primarul Gheorghe Ciuhandu a calificat initiativa drept “o indrazneala fara limite', el cerand parlamentarilor de Timis sa ia atitudine pentru a bloca acest proiect.
“Mi se pare ilar si o iau deocamdata ca pe o gluma…nu trebuie sa venim acum, dupa 22 de ani, sa schimbam istoria, mai ales in contextul in care realitatile sunt atat de evidente…', a mai spus Ciuhandu. Altii au fost si mai vehementi, nesfiindu-se sa califice gestul ca fiind unul de “coruptie istoric'. Iata cum se apara deputatul iesean Nicusor Paduraru, un aprig sustinator al proiectului.
“Exista relatari istorice, numeroase documente, provenind inclusiv de la presedintii Romaniei in acest sens. Toate acestea vor fi discutate impreuna cu partile implicate in comisiile de resort ale Parlamentului si vom lamuri lucrurile', a spus Paduraru. “In toate cartile scrise dupa 1989 se arata ca evenimentele pretrecute sunt legate de ce s-a intamplat la Iasi pe 14 decembrie 1989.
Am solicitat chiar si celor de la Timisoara sa avem dezbateri alaturi de istorici si de cei din presa'. Intrebat de Jurnalul National care ar fi argumentul forte pe care politicienii PDL s-au bazat cand au cerut acest lucru, Paduraru a dat din colt in colt. “La Iasi, pe 14 decembrie a avut loc o manifestare de amploare, singura manifestare la care in prealabil au avut loc si imprastieri de manifeste. Nu e lipsa de respect fata de Timisoara, nimeni nu contesta meritele celor care s-au jertfit acolo', a mai spus deputatul PDL iesean Nicusor Paduraru.
In legatura cu ce s-a intamplat la Iasi pe 14 decembrie 1989, mentionam faptul ca in Jurnalul National au aparut mai multe articole:
"Pe noi, iesenii, nu ne-au lasat sa murim in decembrie
Revolutia a vrut sa inceapa la Iasi
Pacaliti cu mancare pentru a nu merge la manifestatia anuntata prin fluturasi