În ultimii doi ani, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a insistat în mod repetat la Cancelaria Sfântului Sinod pentru includerea pe ordinea de zi a Sfântului Sinod a ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, aducând argumente de ordin istoric, cultural și sociologic. Cu toate acestea, conform comunicatului, răspunsul Cancelariei Sfântului Sinod a fost constant: conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.
În lipsa unei eparhii vecine dispuse să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a insistat exclusiv ca propria eparhie să devină mitropolie, contravenind astfel ordinii statutare a Bisericii Ortodoxe Române.
Comunicatul Bisericii Ortodoxe Române
Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie
- Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.
- În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.
- De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod.
Cancelaria Sfântului Sinod
Sursa Basilica.ro