x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Risipă cu vile de protocol

Risipă cu vile de protocol

de Adriana Duţulescu    |    09 Iul 2010   •   00:00

Dacă le-ar închiria la preţul pieţei, RAAPPS ar aduce mai mulţi bani la buget



Premierul Emil Boc l-a cadorisit cu o casă de la RAAPPS şi pe Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale şi favoritul lui Traian Bă­ses­cu. Zegrean a primit un apartament în Primăverii, deşi salariul de la CCR, precum şi averea declarată (patru imobile în proprietate şi conturi de 40.000 de euro) îi permiteau cu lejeritate să îşi plătească singur o chirie în Bucureşti.

Dacă tot proclamă pe toate drumurile austeritatea şi nevoia de a găsi soluţii pentru a aduce bani la buget, iar Traian Băsescu le spune pe­de­liş­ti­lor la fiecare adunare de la Snagov că trebuie să strângă cureaua de sus în jos, începând cu demnitarii, atunci o economie numai bună s-ar face dacă Emil Boc nu ar mai împărţi apartamente şi vile de la stat mi­niş­tri­lor, secretarelor miniştrilor, prie­te­nelor secretarelor miniştrilor, consilierilor Robertei Anastase, ş.a.m.d, iar RAAPPS ar închiria aceste lo­cu­in­ţe la preţul pieţei, şi banii ar intra în buget. Până una-alta îi "ajută" însă pe alţii. De exemplu mi­nistrul de Externe, Teodor Baconschi, care a cerut imediat ce a fost numit în funcţie, şi a şi primit, o locuinţă de la RAAPPS, în Şoseaua Kiseleff, cu o suprafaţă de 122 de metri pătraţi, deşi el deţine în Piaţa Victoriei un apartament de 97 de metri pătraţi, pe care l-a închiriat contra sumei de 1.100 de euro pe lună.

Şi Daniel Funeriu, ministrul Edu­ca­ţiei, a primit o casă situată în Str. Mihai Eminescu, din Sectorul 1, cu suprafaţa de 134,90 metri pătraţi. Fu­ne­riu deţine conform declaraţiei de avere două apartamente în Arad şi Strasbourg.

Săptămâna Financiară a publicat în iulie 2009 lista chiriaşilor de lux ai guvernării Boc, listă actuală şi în momentul de faţă, care numără peste 180 de privilegiaţi care au primit case de la RAAPPS, deşi nu sunt nici miniştri, nici preşedinţi de Parlament, ci consilieri personali ai preşedintelui Camerei  Deputaţilor, Roberta Anastase, consilieri personali ai consilierilor personali ai premierului sau secretare. Chiriile plătite de aceştia pentru locuinţele de protocol sunt sim­bolice, având în vedere preţul pie­ţei. Cea mai mare chirie nu de­pă­şeş­te 500 de lei, pentru vile, cea mai mică fiind de 80 de lei, pentru apartamente.

Dacă, în numele nevoii de eco­no­mie, chiriaşii de lux ar fi puşi să plă­tească chirii la preţul real din piaţă, la un număr de 180 de persoane, RAAPPS ar obţine, după calculele noastre, în jur de două milioane de euro anual, faţă de maximum 150.000 cât obţine în prezent, sumă depăşită cu mult de costurile de întreţinere ale acestor imobile de protocol. Pe lista celor care au primit locuinţe de la RAAPPS se află, printre mulţi alţii, Paul Botez, consilierul Robertei Anastase, numit recent în CA al TVR, cu o chirie de 174 de lei, Mihaela Rotaru, consilier personal al consilierului premierului Cynthia Curt, Mariana Truţă, şef de Cabinet în aparatul de lucru al lui Emil Boc, Corneliu Baba, fost şef de Cabinet al premierului, numit şi el în CA al TVR, Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei Deputaţilor, Elena Irofti, consilier personal la Cabinetul premierului, Gheorghe Dinică, şeful de Cabinet al Robertei Anastase, Nastasia Gheorghe, consilier personal al Elenei Udrea, Marian Pintilie, consilier personal la Cabinetul premierului, Florin Tamaş, secretar personal în aparatul de lucru al premierului, Ana Maria Topoliceanu, fostă consilieră a Elenei Udrea, numită la şefia Companiei Naţionale de Investiţii, Peter Pal, secretarul personal al premierului Boc.

×
Subiecte în articol: observator