x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rodica Culcer, şefă pe viaţă la TVR

Rodica Culcer, şefă pe viaţă la TVR

de Anca Nicoleanu    |    Gabriela Antoniu    |    07 Dec 2011   •   15:03
Rodica Culcer, şefă pe viaţă la TVR

TVR a prelungit cu o saptamana termenul de inscriere pentru postul de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport din TVR, scos la concurs dupa ce Rodica Culcer a implinit varsta de pensionare. Motivul oficial fiind acela ca la concurs nu s-a prezentat nici un candidat. "Hotararea de prelungire a termenului de inscriere a fost luata vineri (n.n. ­ 2 decembrie), inainte de expirarea acestuia (n.n. ­ 5 decembrie, ora 16:00), deoarece pana la acea data nu exista nici un candidat", sustin reprezentantii TVR. In cazul in care pana la 12 decembrie, ora 16:00, nu-si va depune nimeni candidatura, "se prelungeste termenul de inscriere", conform TVR. Si se poate prelungi la infinit intrucat regulamentul de concurs nu contine prevederi exprese in acest sens.

Explicatia oficiala ca nu sunt candidati este cel putin ciudata in conditiile in care, la data scoaterii postului la concurs, existau deja, neoficial, doi pretendenti: Ada Mesesan, fosta sefa a Biroului de Presa al PDL si membru in CA al TVR, si Andrei Postelnicu, analist economic si jurnalist, fost colaborator la BBC, ca si Rodica Culcer.

Surse din televiziunea publica spun ca, de fapt, in spatele explicatiilor oficiale privind prelungirea termenului de organizare a concursului pentru sefia Stirilor stau de fapt presiunile Rodicai Culcer, care isi doreste in continuare acest post. Argumente in acest sens sunt pe de o parte conditiile pentru inscrierea la concurs, iar pe de alta parte prevederile noului Cod al Muncii care-i permit Rodicai Culcer sa ocupe postul chiar daca este pensionara. Solutia ar fi, in acest ultim caz, incheierea unui contract pe perioada determinata cu posibilitatea prelungirii lui de maximim trei ori. Astfel, articolul 82 din Codul Muncii prevede ca, prin derogare, "angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata. Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari. (…) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata". Mai departe, articolul 82 prevede si cazurile in care pot fi incheiate contractele individuale de munca pe durata determinata, printre acestea numarandu-se si cel al Rodicai Culcer: "angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul". Potrivit Legii 263/2009, persoanele pot cumula pensia cu veniturile salariale numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. In cazul in care cuatumul pensiei este mai mare decat veniturile salariale, legea prevede obligatia persoanei in cauza de a-si exprima in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie sau, dupa caz, de a-si exprima in scris optiunea cu privire la mentinerea in plata a uneia dintre venituri fata de cuantumul careia este permis cumulul. Altfel spus, daca are o pensie mai mare de 2.022 lei, cat a fost salariu mediu brut pe 2011, Rodica Culcer poate renunta la pensie in favoarea salariului de sef al Stirilor care este de aproape 10.000 de lei net lunar. Intr-o declaratie data in iulie anul acesta, Rodica Culcer afirma insa ca "este insa foarte putin probabil sa ating un asemenea nivel (n.r. ­ 2.022 lei) , pentru ca am lucrat 10 ani la BBC si nu am contribuit la sistemul romanesc de pensie". De unde rezulta ca Rodica Culcer va incasa si pensie si salariu.

Pe de alta parte, spun sursele citate, noile conditii pentru ocuparea postului ar fi "croite" special pentru Rodica Culcer, printre acestea numarandu-se: studii universitare de licenta intr-unul dintre domeniile: stiinte ale comunicarii/stiinte umaniste/management; experienta in domeniul audiovizual ­ minimum 10 ani, din care minimum 5 ani in televiziune; experienta de conducere in audiovizual minimum 3 ani; cunoasterea a doua limbi straine de circulatie internationala (din care una sa fie obligatoriu engleza); cunostinte de jurnalism; cunostinte de management general; cunoasterea modului de realizare a emisiunilor informative; cunostinte temeinice de productie tv; cunoasterea fluxului de productie si postproductie TV/news; cunostinte privind istoria Romaniei, cunostinte de economie, politica si legislatie romaneasca si europeana; cunoasterea temeinica a problematicii actuale reflectate in mass media, familiarizare cu peisajul mediatic european; cunoasterea legislatiei in domeniul audiovizualului (Legea 41/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Deciziile CNA, Legea nr. 504/2002 a audiovizualului) etc. Aceleasi surse nu exclud posibilitatea ca desfasurarea concursului sa aiba loc in perioada Sarbatorilor de iarna, cand interesul opiniei publice pentru astfel de teme este extrem de scazut.

Rodica Culcer a implinit varsta legala de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil pana la 30 iunie. Rodica Culcer a depus pe 29 iunie o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobata de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reincadrata pe un post de executie, indeplinind, prin delegare atributiile de director al Stirilor TVR pana la ocuparea prin concurs a acestui post. Rodica Culcer ocupa in televiziunea publica acest post-cheie din 2005.

×
Subiecte în articol: rodica culcer tvr