x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romanca absolventa la 63 de ani

Romanca absolventa la 63 de ani

21 Mai 2004   •   00:00

A sfidat problemele lingvistice si diferenta de varsta si s-a specializat in computere.

Printre miile de diplome eliberate anual in Statele Unite, cel putin una are o semnificatie aparte. Ea ii apartine Iulianei Neagu, o americanca de origine romana, care locuieste intr-o suburbie din regiunea Chicago si care miercuri a absolvit cu brio studiile la colegiul Elgin Community, din Algonquin. Pana aici, nimic special. Un singur detaliu, insa, o scoate in evidenta pe Iuliana: are 63 de ani! Neagu a plecat din Romania, impreuna cu sotul ei si cu cei doi copii, in 1991 si a ajuns in SUA, stabilindu-se in comitatul McHenry. „Cand am ajuns aici, m-a preocupat supravietuirea, nu mi-a trecut niciodata prin cap sa ma duc la scoala", a declarat ea pentru „Pioneer Press". Sotul ei lucreaza la General Electric. Anca, fiica sa, locuieste in Texas si este inginer constructor. Fiul ei, Sebastian, locuieste in Fox River Grove si este analist de date la United Airlines.

Iuliana a lucrat cativa ani la Motorola. A invatat si engleza, fara profesor, stand in biblioteci, citind carti, ascultand radioul si inregistrari audio cu lectii de engleza. Despre computere nu stia mai nimic.

Prima zi de scoala

In ciuda curajului si simtului umorului la cote inalte, Iuliana Neagu recunoaste ca prima zi la scoala i-a fost destul de greu: nu stia daca or sa rada de ea colegii. „Au crezut ca-s profesoara. Le-am spus ca-s de-a lor. Pana si profesorul a crezut ca ma pierdusem." Totusi, varsta n-a fost o problema, iar Iuliana a reusit sa-si vada visul cu ochii si sa castige simpatia colegilor. Acum spera sa-si gaseasca de lucru in domeniul computerelor.
×
Subiecte în articol: observator