x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii se împrumută la bancă pentru a-și cumpăra lemne, porc de Crăciun sau ca să achite facturile și se îmbracă de la second-hand

Românii se împrumută la bancă pentru a-și cumpăra lemne, porc de Crăciun sau ca să achite facturile și se îmbracă de la second-hand

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2023   •   20:29
Românii se împrumută la bancă pentru a-și cumpăra lemne, porc de Crăciun sau ca să achite facturile și se îmbracă de la second-hand
Sursa foto: Hepta

Scumpirile îi obligă pe români să apeleze la bancă chiar și pentru lemne de foc sau facturi lunare.

Creșterile uriașe de prețuri i-au făcut pe românii să redescopere îmbrăcămintea mai veche, pe care până acum erau obişnuiţi să o schimbe măcar la doi ani. Şi, dacă au nevoie de ceva, nu se mai sfiesc să meargă la second-hand.

Potrivit Antena 3 CNN, sondajele recente arată că oamenii se împrumută acum pentru a cumpăra lemne de foc, porcul de Crăciun sau pentru a-şi plăti facturile.

Datele oficiale arată că suma medie a împrumuturilor de nevoi personale e de 10.000 de lei. Rata lunară pe cinci ani este de aproximativ 215 lei, iar dobânda variază între 2.000 şi aproape 6.000 de lei.

În aceste condiţii, investiţia în haine noi nu mai este aşa importantă.

”Sincer, în ultimul timp nu mi-am cumpărat haine, prefer alimente, eventual. Am trei copii și mă gândesc mai mult la ei”, spune cineva.

”Nu prea sunt de acord cu second hand, pentru că am văzut lucruri foarte… pot să le spun așa… chiar degradate. Am spus, doamne, cum poate să le aducă, să fie atâta lume în jur și totuși să se uite la ele”, spune altcineva.

”Cred că din traumele trecutului, că am purtat foarte mult second-hand, și nu mai pot să le port cu nicio plăcere, indiferent cât sunt de frumoase”, a mărturisit altă persoană.

Chiar şi aşa, potrivit estimărilor făcute de analişti, îmbrăcămintea pre-purtată ar putea ajunge la aproape o treime din garderoba cumpărătorului mediu, anul viitor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: second-hand imprumut bancă