România a preluat sâmbătă comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe platoul din incinta Cetăţii Aradului, la care a fost prezent şi ministrul Apărării, Mihai Fifor.
Anul viitor, pe 20 martie, se vor împlini 20 de ani de la înfiinţarea acestei structuri, prima de acest fel constituită la nivel regional.
Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii a fost preluată sâmbătă de comandantul Batalionului 191 Infanterie "Col. Radu Golescu", locotenent-colonelul Claudiu Topor, de la comandantul Batalionului 3 Infanterie "Bercsenyi Miklos" din Hodmezovasarhely, locotenent-colonelul Peter Vadasz.
În perioada 21 - 25 noiembrie, militari ai Forţelor Terestre Române din Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii au participat la exerciţiul WISE FORESIGHT 2017 - HUN, desfăşurat în localitatea Hodmezovasarhely. Exerciţiul a avut ca scop antrenarea şi verificarea capabilităţilor comandamentului şi a subunităţilor Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii în conducerea forţelor, respectiv în executarea de operaţii într-un mediu supus unor acţiuni ostile hibride.
Militarii celor două armate s-au antrenat în vederea conducerii şi executării operaţiilor militare de tip hibrid într-un mediu multinaţional în continuă schimbare, pentru menţinerea interoperabilităţii între cele două module ale Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii şi perfecţionarea utilizării terminologiei NATO în vederea executării unor misiuni întrunite sub egida NATO, ONU sau OSCE.
"Este un moment deosebit de important, un moment simbolic, moment care defineşte relaţiile dintre cele două armate, în cadrul Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, care depăşeşte până la urmă limitele colaborării militare, pentru că, în mod normal, asta este o colaborare militară într-un batalion de menţinere a păcii - şi discutăm despre modul în care se poate crea o relaţie de prietenie între membrii a două componente a două armate naţionale, Armata română şi Armata ungară. Astăzi, în cadrul rotaţiei anuale, s-a predat comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii şi cred eu, ca moment de bilanţ al unui an de activitate, lucrurile arată destul de bine. Nivelul pregătirilor este foarte ridicat. Practic putem spune că în momentul de faţă batalionul este perfect operaţional pentru îndeplinirea oricăror misiuni, dacă va fi solicitat", a declarat ministrul Mihai Fifor, la finalul ceremonialului. "Până acum au fost doar exerciţii, însă sincer vă spun că aş dori să rămânem, dacă se poate, doar la faza de exerciţii. Dar, dacă vom fi solicitaţi, oricând batalionul este pregătit pentru a desfăşura exerciţii de menţinere a păcii", a precizat ministrul român al Apărării.
Batalionul Mixt Româno-Ungar a fost înfiinţat pe data de 20 martie 1998 prin semnarea, la Budapesta, a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare. Unitatea a fost prima de acest gen din Armata României şi, totodată, prima unitate mixtă de nivel batalion din lume, având un efectiv de 899 de militari. Comanda Batalionului este asigurată de ambele părţi, prin rotaţie.
Modulul românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, ca parte integrantă a Batalionului 191 Infanterie 'Colonel Radu Golescu', îşi desfăşoară activitatea în Cetatea Aradului.