România deţine în prezent rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de şist, ceea ce ne clasează pe locul al treilea în clasamentul ţărilor europene, după Polonia şi Franţa, conform datelor oficiale publicate pe site-ul infogazedesist.eu, lansat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale /ANRM/ în cadrul unei campanii de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist.
În urma anunţului Comisiei Europene, DG Energy, lansat în anul 2012, ANRM, în calitate de instituţie coordonatoare a activităţilor din domeniul explorării şi exploatării resurselor naturale, a înaintat o propunere de proiect pentru obţinerea unui grant în vederea organizării unor dezbateri publice şi desfăşurării de campanii de informare privind gazele de şist.
Potrivit datelor instituţiei, la sfârşitul aceluiaşi an, în urma analizei proiectelor primite, CE, DG Energy, a anunţat ANRM că proiectul propus a fost selectat pentru cofinanţare, prin intermediul grantului european. Campania se va încheia la sfârşitul acestui an prin organizarea a două dezbateri publice în regiunile Bârlad şi Dobrogea, regiunile care prezintă interes privind gazele de şist.
Dezbaterile şi campaniile de informare au ca obiectiv dezvoltarea unui dialog cu cetăţenii, pentru a afla mai multe despre procesele de explorare şi exploatare acestor resurse.
De asemenea, în cadrul acestui program, vor fi organizate o serie de activităţi menite să ofere populaţiei informaţii utile care să-i ajute să-şi formeze propriile opinii.
Conform informaţiilor oficiale postate pe site-ul infogazedesist.eu, România se clasează pe podium în clasamentul ţărilor europene, cu rezerve ale gazelor de şist de 1.444 miliarde metri cubi.
Pe primele două locuri ale ierarhiei se află Polonia (cu 4.190 miliarde mc), respectiv Franţa (3.879 miliarde mc), în timp ce pe poziţia a patra, după România, se situează Danemarca, cu 906 miliarde mc.
Clasamentul este completat de Olanda şi Marea Britanie (cu câte 736 miliarde mc), Bulgaria şi Germania (cu câte 481 miliarde mc), Suedia (283 miliarde mc) şi Spania (226 miliarde mc).
În ceea ce priveşte rezervele recuperabile de petrol de şist, topul este condus de Franţa (cu 4.700 milioane barili), urmată de Polonia (3.300 milioane barili) şi Olanda (2.900 milioane barili). România ocupă locul şase, cu 300 milioane de barili.
Potrivit celui mai recent raport US Energy Information Agency (EIA), publicat în iunie 2013, gazul de şist majorează cu 47% rezervele potenţiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel mondial, rezervele de gaz de şist reprezintă 32% din rezervele totale de gaze naturale.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor.
Ministerul Mediului a precizat, la acel moment, că, pentru această etapă, nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, întrucât 'explorarea se realizează prin metode clasice de explorare aplicate/sonde forate în România de zeci de ani'.
Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad).