Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, se va afla la Bucureşti joi şi vineri pentru a discuta, printre altele, despre consolidarea legăturilor economice dintre Franţa şi România, anunţă France Presse într-un amplu comentariu despre situaţia din România, văzută prin ochii investitorilor francezi din ţara noastră.
Nu se întoarce în Franţa
Agenţia prezintă cazul parizianului Just Benayache, care are o mică afacere cu gemuri în România, şi afirmă că a venit aici pentru a descoperi “Far Estul”. Francezul consideră că, după câţiva ani dificili, “se vede capătul tunelului” în ţara noastră, şi că nu doreşte să se întoarcă în Franţa, unde rata şomajului a explodat.
Prezentată adesea doar drept o destinaţie pentru delocalizări, datorită costului redus al forţei de muncă (salariul mediu lunar este de doar 350 de euro), România, a doua cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, reprezintă, de asemenea, o oportunitate de creştere pe o piaţă emergentă, scrie France Presse.
România, pentru care Franţa este al treilea cel mai important partener comercial şi al patrulea investitor străin, se aşteaptă la o creştere economică de 1,6% - 2% pentru anul 2013, adaugă AFP, care enumeră marii investitori francezi din România, aflaţi într-o competiţie strânsă cu investitori din Germania, Olanda, Austria.
Aşteaptă stabilitate politică
Într-un interviu pentru Agerpres, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, declară că vizita premierului francez “confirmă relansarea relaţiilor dintre Franţa şi România”. El a arătat că parteneriatul strategic dintre cele două state pune accent pe dezvoltarea relaţiilor economice şi a subliniat că oamenii de afaceri francezi din România, "ca toţi investitorii din lume, aşteaptă stabilitate politică şi predictibilitate".
Ambasadorul a arătat că Franţa şi România au abordări similare cu privire la independenţa energetică sau la chestiuni privind apărarea şi că parteneriatul strategic prevede, de exemplu, "formarea unui grup pentru interacţiuni cu privire la unele subiecte importante, cum ar fi tranziţia energetică".
Din nou romii
Întrebat cum decurge cooperarea cu autorităţile române pe tema incluziunii romilor, el a afirmat că acesta este un subiect dificil, care nu se soluţionează prin miracole. "Trebuie făcuţi paşi în acest sens: să luptăm, printr-o cooperare poliţienească şi judiciară exemplară, împotriva reţelelor care exploatează romi în Franţa şi în Europa şi trebuie dezvoltate politici de incluziune socială în România şi în ţările în care romii doresc să se integreze, respectând legile", a evidenţiat Philippe Gustin.
În privinţa aderării României la Schengen, el a amintit că "Franţa a propus deja o aderare în etape; este vorba de o decizie colectivă al cărei termen limită va fi Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie".
Ponta şi-a pregătit miniştrii
Ultimul premier francez care a efectuat o vizită oficială la Bucureşti a fost Dominique de Villepin - la 1 februarie 2007.
Premierul Victor Ponta şi-a exprimat miercuri dorinţa ca în cadrul vizitei omologului său francez la Bucureşti, Jean-Marc Ayrault, România şi Franţa să avanseze cu proiectele economice şi le-a cerut miniştrilor să fie pregătiţi pentru discuţii cu membrii delegaţiei franceze. "Cei patru-cinci miniştri care aveţi discuţiile bilaterale, vreau să fie nu doar o vizită de prietenie, ci şi una în care să avansăm cu proiectele economice şi de colaborare. Sigur, va fi şi acea inaugurare a liceului (francez - n.r.) din Bucureşti. Deci, vizita are mai multe aspecte, însă vreau ca fiecare dintre miniştri să fiţi pregătiţi pentru discuţiile cu omologii dvs. şi această vizită, care se finalizează vineri la Sărbătoarea Zilei Naţionale a Franţei, să fie una plină de rezultate", a afirmat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Citește pe Antena3.ro