x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia, furnizor de material radioactiv?

Romănia, furnizor de material radioactiv?

de Marina Constantinoiu    |    08 Ian 2008   •   00:00
Romănia, furnizor de material radioactiv?
Sursa foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/

O informaţie alarmantă care vizează Romănia vine din partea directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohammed ElBaradei.
• SRI şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare contestă orice posibilitate de trafic ilicit cu materiale nucleare şi radioactive pe teritoriul Romăniei.


O informaţie alarmantă care vizează Romănia vine din partea directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohammed ElBaradei.

Potrivit APcom, preluat de Mediafax, ElBaradei se teme că reţeaua teroristă Al-Qaida pregăteşte un atac nuclear sau radioactiv, iar ingrijorarea vine din faptul că traficul de materiale radioactive ar putea avea ca origine ţări precum Romănia, Ucraina, Kazahstan şi Uzbekistan.


COŞMAR. Un atac terorist al reţelei al-Qaida "intr-o capitală precum Londra sau Cairo ar fi un coşmar mult mai mare decăt atentatele de la 11 septembrie 2001", afirmă ElBaradei intr-un interviu acordat cotidianului arab Al-Hayat, preluat de APcom. "Mă tem foarte mult că organizaţii precum al-Qaida pot obţine arme nucleare", mărturiseşte directorul AIEA. Excluzănd totuşi posibilitatea comercializării armelor nucleare, laureatul Premiului Nobel pentru Pace explică: "Există probabilitatea mai mare ca teroriştii să pună măna pe resurse radioactive, pe care le-ar putea exploda in zone locuite sau chiar intr-un oraş-capitală, provocănd mii de morţi".


PROBE. Pentru evitarea unui asemenea "coşmar", ElBaradei recomandă "supravegherea tuturor armelor şi depozitelor nucleare din lume". Totuşi, important este ca directorul AIEA să işi susţină cu documente aceste afirmaţii, pentru că totuşi acestea sunt grave, iar Romănia nu este un stat care să poată furniza elemente radioactive, ci cel mult o platformă de tranzitare a unor astfel de elemente, provenite din spaţiul ex-sovietic.
Â
Â
SRI şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare contestă orice posibilitate de trafic ilicit cu materiale nucleare şi radioactive pe teritoriul Romăniei.

Posibilitatea ca o reţea teroristă să obţină material radioactiv din Romănia este exclusă de autorităţile romăne din domeniul nuclear.

Directorul cu securitatea nucleară al institutului de Cercetări din Piteşti, Marin Ciocănescu, a venit cu precizări. „O astfel de acţiune nu este posibilă şi este prea puţin probabilă".

„Sunt legi care previn tranzitul transfrontalier al deşeurilor radioactive. Romănia nu a exportat şi nu a primit niciodată deşeuri radioactive din altă parte", a subliniat Marian Ciocănescu, care a menţionat şi că este incredinţat „că nu domnul El Baradei a spus astfel de lucruri. El e foarte bine informat".
Â

×
Subiecte în articol: observator romania