x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

13 Noi 2007   •   00:00
Romania in 5 minute

Cei opt membri actuali ai trupei Phoenix, fără fostul solist Mircea Baniciu, au fost decoraţi ieri la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Ovidiu Lipan Ţăndărică a primit medalia Meritul Cultural in grad de ofiţer.

Victime 13:12

VASLUI. Un microbuz s-a răsturnat in localitatea Crasna, din cauza vitezei excesive, dar călătorii nu au suferit răni grave.

HUNEDOARA. O femeie a murit in magazia Primăriei Ribiţa şi un bărbat a ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Rutier 13:17

PRAHOVA. Traficul rutier pe DN 1, in zona Posada, a fost blocat parţial in urma unui accident rutier. Un tir care nu a păstrat distanţa corespunzătoare in mers a lovit din spate un autoturism, pe care l-a proiectat intr-o autocisternă ce venea din sens opus. Trei persoane au fost rănite.

CAZUL FNI. Judecarea apelului la sentinţa instanţei inferioare in dosarul constituit in urma prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI) a inceput la Curtea de Apel Bucureşti cu o amănare, din cauza nefinalizării procedurii de citare a părţilor şi a lipsei apărătorilor pentru mai mulţi inculpaţi.

2008 - Salariul minim, 500 de lei

Guvernul, sindicatele şi patronatele au convenit ca salariul minim din 2008 să fie de 500 de lei, a anunţat Paul Păcuraru, ministrul Muncii. Sindicatele au cerut ca, dacă evoluţia economică o va permite, să se renegocieze in 2008. Deşi Păcuraru a declarat că patronatele şi sindicatele au fost de acord, reprezentanţii celor două părţi sunt nemulţumiţi că nu a avut loc o negociere: li s-a adus la cunoştinţă hotărărea Guvernului. Sindicaliştii ar putea continua conflictul de muncă.

PEDEAPSĂ - Inchisoarea pentru poluarea apelor

Deversările de substanţe poluante de pe nave in apele maritime şi căile navigabile interioare, in marea liberă sau in zona economică vor putea fi sancţionate penal, a decis ieri Guvernul. Deversarea se pedepseşte cu inchisoare de la două luni la doi ani sau cu amendă. In cazuri mai grave, deversarea se poate pedepsi cu inchisoare de la un an la şapte ani.

BUCUREŞTI - Lumini de iarnă, de la 1 decembrie

Bradul gigant de la Piaţa Unirii, "fratele" său mai mic de la Universitate, dar şi ghirlande luminoase cu peste 500.000 de leduri amplasate intre Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii vor marca sezonul sărbătorilor de iarnă pentru bucureşteni incepănd cu 1 decembrie. Instalaţiile vor fi aprinse de Ziua Naţională şi vor lumina centrul Capitalei pănă la 6 ianuarie 2008. Municipalitea va construi la Universitate şi un podium, unde vor avea loc mai multe evenimente cu ocazia Crăciunului şi unde se va ţine şi spectacolul de Revelion. (L.F.)

SECTORUL 1 - Primăria, pregătită pentru deszăpezireÂ

Primăria Sectorului 1 are capacitatea de intervenţie pentru deszăpezirea celor peste 1.200 de străzi din această zonă administrativă şi de a preveni efectele ingheţului. In această iarnă, deszăpezirea străzilor va fi făcută de firma Romprest, cea care se ocupă şi de salubrizarea stradală. Astfel, firma Romprest are pregătite 45 de utilaje specifice, multifuncţionale şi peste 400 de tone de soluţie antiingheţ, clorură de calciu, precum şi o instalaţie automatizată pentru producerea acesteia, utilizată in caz de ingheţ.

Accident - Navă avariată in Portul Cernavodă

Un remorcher cu şase marinari la bord a fost in pericol să se scufunde ieri pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, lăngă Portul Cernavodă. Vasul s-a izbit de mal din cauza văntului puternic, suferind spărturi chiar sub linia de plutire, şi a inceput să ia apă. Membrii echipajului au scăpat fără leziuni. Incidentul a produs o poluare pe 600 mp. (Emilia Sava)

Scrisori - dna Morar l-a "urecheat" pe Olteanu

Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a "tras uşor de urechi" conducerea Camerei Deputaţilor (CD), potrivit secretarului Ioan Munteanu, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Bogdan Olteanu. Morar solicită să dea curs cererii procurorilor care se ocupă de cazul MEC de a avea acces la materialele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea MEC, considerănd că semnătura procurorului de caz este suficientă. Deputaţii au trimis scrisoarea procurorului general Laura Kovesi. (V. Fotache)

Program - Autorităţile luptă impotriva pedofiliei

Romănia şi alte 13 state din Europa Centrală şi de Sud-Est au intrat intr-un program de prevenire şi combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Campania este iniţiată de Ministerul britanic de Externe şi de Centrul pentru Protecţie Online impotriva exploatării Copiilor. "Pornografia infantilă, deşi cunoaşte o evoluţie, nu putem spune că e un fenomen in Romănia", a declarat şeful IGPR, chestorul Gheorghe Popa. (Petru Zoltan)

Sondaj INSOMAR - Corupţie mare,mon cher!

Concluziile unui sondaj de opinie INSOMAR comandat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei arată că majoritatea respondenţilor - 83% - consideră că nivelul corupţiei a crescut ori a rămas la fel, după aderarea la UE. Dintre instituţiile din cadrul Ministerului de Interne şi al Reformei in Administraţie (MIRA), Poliţia Rutieră este percepută de cei mai mulţi dintre respondenţi ca avănd un nivel ridicat al corupţiei (64%), alţi 41% considerănd că şi in cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie este un nivel ridicat de corupţie. (Mai multe pe www.jurnalul.ro)

Lansare - Farmacie virtuală in premieră

Prima farmacie online din ţara noastră a fost lansată ieri de un lanţ farmaceutic. La adresa www.centrofarm.ro sunt disponibile peste 15.000 de medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală (OTC) şi produse dermato-cosmetice. Plata se face fie prin card bancar, fie direct la primirea comenzii. Produsele sunt livrate gratuit in maximum 24 de ore. Cumpărătorii pot consulta prospectul fiecărui medicament, iar pentru informaţii suplimentare primesc un telefon de la un farmacist inainte de recepţionarea produselor. (Steluţa Indrei)

Cinstire - Sf. Ioan Gură de Aur, la 1.600 de ani

Azi se implinesc 1.600 de ani de la trecerea la Domnul a Sfăntului Ioan Gură de Aur. In cinstea sfăntului, racla cu fragmente din moaştele sale a fost dusă ieri in procesiune de PF Daniel, preoţi şi credincioşi la Biserica "Sf. Ecaterina" din Bucureşti, unde a avut loc slujba de priveghere. Liturghia de azi va fi oficiată de Patriarhul Daniel, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Moaştele Sfăntului Ioan vor fi scoase in această dimineaţă, la ora 7:00, pe Dealul Patriarhiei spre inchinare.

Nereguli majore la IPJ Vălcea

Şapte ofiţeri şi 20 de subofiţeri de la Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Vălcea sunt cercetaţi pentru deficienţe in activitate, in urma unui control efectuat in perioada aprilie 2006-mai 2007 de reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). Printre neregulile descoperite se numără incălcarea normelor interne şi clasarea mai multor sesizări penale fără să se facă cercetări. Fostul şef al IPJ Vălcea, comisarul-şef Adrian Cazan, a fost demis săptămăna trecută pentru management defectuos. (Alexandra Chivu)

Monitorizare - "Big Brother" şi pe Şoseaua Cluj - Zalău

Sistemul de supraveghere a circulaţiei care funcţionează in prezent pe DN 1, intre Bucureşti şi Braşov, va fi introdus şi pe Drumul European E 81, intre Zalău şi Cluj. Potrivit şefului IPJ Sălaj, Iosif Ghiurca, viteza excesivă produce numeroase accidente pe acest tronson. "Dorim montarea unor sisteme de monitorizare, principalul scop fiind acela de a determina şoferii să reducă viteza", a spus Ghiurca. El a mai precizat că vor fi amplasate camere video in special pe porţiunile fără curbe ale şoselei, iar şoferii care vor fi depistaţi de radare vor primi amenzile acasă.

×
Subiecte în articol: observator