Contrabanda cu rochii de mireasa
Politistii de frontiera suceveni au confiscat 15 rochii de mireasa de contrabanda ascunse in podul unei cusete din trenul accelerat 383 Moscova - Sofia, informeaza Rompres. Politistii nu au putut afla proprietarul acestor bunuri, in valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.
Pelerinaj - Mii de credinciosi, la Manastirea Dervent
Mii de credinciosi au participat ieri la pelerinajul organizat la Manastirea Dervent din judetul Constanta, informeaza Rompres. Ei s-au inchinat la sfanta liturghie oficiata de Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie de ziua Inaltarii Sfintei Cruci. Potrivit traditiei, in aceasta zi pelerini din intreaga tara poposesc pe malul drept al Dunarii, in zona Ostrovului, pentru a se ruga si a cauta alinare la trei cruci din piatra. O legenda spune ca acestea au crescut din pamant si sunt inzestrate cu darul facerii de minuni. Potrivit staretului Manastirii Dervent, protosinghelul Andrei, crucile de la Dervent sunt denumite in popor Cruci de Leac.
Acuzatii - Cinci judecatori au partinit un afacerist
Conducerea Curtii de Apel Targu-Mures a acuzat cinci judecatori de la Tribunalul Mures ca amana in mod nejustificat solutionarea cauzei in care este implicat omul de afaceri covasnean Ede Erdely, judecat pentru ca ar fi prejudiciat bugetul de stat cu sute de miliarde de lei, informeaza Mediafax. Sesizarea semnata de presedintele Curtii de Apel Targu-Mures, magistratul Floarea Grosu, are la baza un raport intocmit de judecatorul inspector de la Curtea de Apel Viorica Odobleja si a fost inaintata Inspectiei Generala din Ministerul Justitiei. Cea mai grava acuzatie il vizeaza pe presedintele Sectiei Penale de la Tribunalul Mures, magistratul Radu Iosof, care este suspectat ca i-ar fi dat lui Ede Erdely posibilitatea sa citeasca declaratiile celorlalti inculpati inaite ca el sa fi dat propria declaratie.
Mures - Politistii isi aduc PC-urile de acasa
Un sfert din calculatoarele folosite de angajatii Inspectoratului Judetean de Politie Mures sunt aduse de ofiteri de acasa, informeaza Mediafax. Potrivit sefului IJP, chestorul Vasile Cotoara, institutia are in dotare circa 40 de computere, din care 10 apartin angajatilor, si ca ar fi nevoie de zece ori mai multe. El a afirmat ca toate calculatoarele aduse de acasa de politisti au fost luate in evidenta, dar subordonatii sai, proprietarii de drept ai acestor computere, nu primesc nici un fel de recompensa in schimbul gestului lor.
Citește pe Antena3.ro
Straini - Reglementari pentru cetatenii moldoveni
Mai multi cetateni moldoveni au fost depistati de angajatii Directiei pentru Straini avand dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei expirat. Potrivit Ordonantei de Urgenta 194/2002 cu aplicare din ianuarie 2003 privind dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, cetatenii moldoveni pot ramane in tara noastra, in baza vizei de frontiera, doar 90 de zile intr-un semestru. Directia pentru Straini solicita cetatenilor moldoveni sa se prezinte pentru a reglementa sederea. In caz contrar, cei depistati ilegali vor fi returnati. (Eduard Pascu)
Balcani - Grup comun impotriva crimei organizate
Reprezentantii a zece tari din sud-estul Europei s-au intalnit ieri la Bucuresti pentru prima data pentru a stabili un set de masuri comune de lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Grupul expertilor (Grupul de Consultare pentru Procesul de Cooperare in Europa de S-E) s-a format in luna mai, la initiativa Romaniei, si isi propune sa demonstreze Uniunii Europene ca statele in curs de aderare din S-E Europei sunt capabile sa isi gestioneze singure problemele din acest domeniu. Romania detine, pana in 2005, presedintia grupului si a propus ieri organizarea unei baze de date comune. Aceasta baza va fi completata si de ceilalti membri pana la sfarsitul lunii octombrie si trebuie sa cuprinda toate masurile legislative si practice luate in combaterea crimei organizate si a coruptiei. Raportul acestei intalniri va fi prezentat UE in decembrie, in cadrul procesului de incheiere a negocierilor privind capitolul de Justitie si Afaceri Interne. (Miruna Pasa)
Expozitie - Manifest la Muzeul Taranului Roman
Fosti colaboratori ai lui Horia Bernea si ai Irinei Nicolau au protestat ieri fata de ceea ce ei numesc "mutilarea Muzeului Taranului Roman" printr-o expozitie pe pajistea din fata muzeului, informeaza Mediafax. Organizatorii protestului considera ca desfiintarea salilor "Ferestre" si "Timp" reprezinta un "gest iresponsabil si ireverentios" la adresa operei lui Horia Bernea si a Irinei Nicolau, ambii disparuti, si condamna "incompetenta si impostura care tind sa acapareze Muzeul Taranului Roman". Expozitia de o zi a fost amenajata de Ziua Crucii si, totodata, in ziua in care Horia Bernea ar fi implinit 66 de ani.
Provocare - Concurs pentru jurnalisti
O noua provocare pentru tinerii jurnalisti: in zilele de 23-24 septembrie, biblioteca judeteana "V. Voiculescu" din Buzau organizeaza editia I a concursului national de jurnalism "Pamfil Seicaru". Oricine poate participa la concurs, daca indeplineste urmatoarele conditii: sa aiba pana in 30 de ani, sa fi publicat eseuri sau/si editoriale pana la data de 10 septembrie 2004, din care sa trimita maximum 5 pe adresa bibliotecii judetene "V. Voiculescu" Buzau, Str. Unirii nr. 140, cod postal 120360, pana la data de 17 septembrie. In plic, fiecare participant va adauga adresa si telefonul. Juriul, alcatuit din personalitati ale presei romanesti, va decerna, la 24 septembrie, premii substantiale in bani pentru cele mai valoroase lucrari. (Claudia Daboveanu)
Constanta - Exercitiu de aparare civila in Portul Tomis
Observatori externi din Anglia, Suedia, Bulgaria, Turcia si Olanda vor monitoriza exercitiul de cautare si salvare de vieti omenesti pe mare in cazul unei poluari majore cu substante chimice care se va desfasura astazi in Portul Turistic Tomis, informeaza Mediafax. Scenariul exercitiului vizeaza simularea unei defectiuni care duce la ciocnirea intre doua nave care transporta sute de tone de amoniac si combustibil, a precizat seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Constanta, colonelul Neculai Coman. In urma coliziunii, mai multe persoane de la bordul acestora vor fi date disparute. Potrivit colonelului Coman, vor fi mobilizate toate fortele necesare sprijinirii operatiunii pe mare, uscat si in spatiul aerian. Scenariul exercitiului mai cuprinde si simularea unei posibile contaminari cu amoniac a populatiei.
Timisoara - Accident de munca al unui clopotar
Un angajat al Bisericii Ortodoxe din Biled a fost internat la spital, cu fractura craniana, dupa ce limba unui clopot i-a cazut in cap de la o inaltime de aproape 20 de metri. Ioan Dobarcau (78 de ani), angajat de 15 ani la Biserica Ortodoxa din Biled, tragea clopotele ce incheiau liturghia de Ziua Sfintei Cruci, cand limba de la unul dintre clopote s-a desprins, a cazut printre scandurile de la podul locasului si l-a lovit in cap. La un moment dat, preotul si enoriasii nu au mai auzit clopotele, iar cand au iesit l-au gasit pe batran zacand pe caldaram si au chemat imediat Ambulanta. Epitropul Traian Ardelean a declarat ca limba clopotului cantarea circa doua kilograme. Batranul a fost adus la Spitalul Judetean din Timisoara cu fractura craniana. Dr. Mihai Grecu a declarat ca in prezent batranul este supus unor investigatii. (A.M.)
Bucuresti - Taxe "grele" pentru camionagii
De astazi, camioanele vor putea circula pe strazile Capitalei numai pe timpul noptii si doar dupa ce proprietarii acestora vor plati intre 5 si 200 milioane de lei Primariei Capitalei. Daca vor sa intre in oras, proprietarii vehiculelor cu tonaj mai mare de 5 tone sunt obligati la plata unei "taxe de trafic", care difera in functie de zona sau de greutatea masinii. Vehiculele grele vor fi directionate strict pe traseele prevazute in hotarare, circulatia pe timpul zilei fiind interzisa permanent. Cei care vor circula ziua sau fara sa plateasca taxa de trafic vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 30 si 50 de milioane de lei. (Monica Andrei)