x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 17 mai 2004

Romania in 5 minute - 17 mai 2004

17 Mai 2004   •   00:00

1200 de firme vor sa se lichideze

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solicitat instantelor, in perioada 1 martie - 10 mai, deschiderea procedurilor de reorganizare judiciara sau faliment la 1.200 de firme cu datorii catre stat. Procesul vizeaza firmele cu datorii fiscale mai mari de 5.000 de euro, care au depasit scadentele de plata cu mai mult de 30 de zile.

Catalin Crisan si-a botezat fiul

Sambata, la Biserica Domnita Balasa, in prezenta a 100 de persoane, cel de-al doilea copil al familiei Crisan, Raris Andrei, a fost botezat, nasi fiind Evantia Zisi si Ion Cogeasca. Cu siguranta, micutul va avea un destin de invingator, deoarece dupa ce a fost scos din cristelnita, Raris a ridicat triumfator bratele. Petrecerea a avut loc la Complexul Haiducul si s-a bucurat de prezenta celor trei doamne respectabile Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Stela Popescu, dar si de nefericita in dragoste Mihaela Tatu. Au tinut sa onoreze acest eveniment inclusiv actorii Vladimir Gaitan, George Mihaita si morocanosul Marin Moraru, avocata Paula Iacob, Ileana Sipoteanu, Jolt Kerestely. Partea muzicala a fost asigurata de celebra Maria Dragomiroiu. (Horatiu Tudor)

Rumsfeld a ordonat abuzurile

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, nu este deloc strain de metodele de tortura utilizate de militarii SUA impotriva prizonierilor irakieni, care au socat intreaga lume. Dimpotriva, potrivit saptamanalului american New Yorker, Rumsfeld personal a aprobat, in secret, in 2003, masuri dure de interogare a detinutilor din inchisorile irakiene. "Puneti mana pe irakieni si faceti cu ei ce vreti!", asa suna ordinul dat militarilor insarcinati cu anchetarea irakienilor. Pentagonul neaga cu vehementa ca aceste acuze ar fi adevarate. (Lavinia Tudoran)

Scandalul infectarilor cu HIV

Unul dintre cadrele medicale bulgare implicate in scandalul infectarii cu virusul HIV a peste 400 de copii libieni are radacini romanesti. Potrivit agentiei Romanian Global News, doctorul Zdravko Georgiev este la origine roman. In anii ‘80 a condus o misiune umanitara medicala bulgara in Mozambic. A lucrat ca medic la Benghazi si chiar a fost decorat de statul libian pentru munca sa. In 1999 insa, echipa de cadre medicale bulgare a fost arestata de libieni pe motiv ca a infectat cateva sute de copii. Cinci asistente au fost condamnate la moarte de statul libian. Medicul a fost condamnat la patru ani de inchisoare, pedeapsa executata deja din 1999 incoace. (Lavinia Tudoran)

Incep inscrierile la testele nationale

Inscrierea pentru testele nationale se va face incepand de astazi pana la 28 mai. Pentru absolventii de anul acesta, tabelele sunt intocmite de diriginti. Candidatii din anii precedenti vor fi inscrisi de secretarul scolii din centrul de testare la care este arondata scoala pe care au absolvit-o, indiferent de v.rsta acestuia. Elevii proveniti din invatamantul particular se inscriu la centrul de testare desemnat de Comisia Judeteana sau a municipiului Bucuresti. La 4 iunie se incheie cursurile pentru clasa a VIII-a. (Eugenia Mihalcea)

EurActiv - sursa de informatie

europeana Portalul EurActiv.ro a fost lansat si in Romania. Gratuit, in limba romana, portalul isi propune o implicare activa a "actorilor romani" in dezbaterea europeana, cu un accent special pe mediul de afaceri. Sustinerea acestuia de catre compania europeana EurActiv din Bruxelles ii garanteaza neutralitatea si obiectivitatea, ceea ce va contribui la o informare corecta si echilibrata a opiniei publice romanesti. EurActiv.ro va functiona si ca agentie de stiri si va furniza doua fluxuri de informatii: fluxul de la Bucuresti, cu accent pe aspectele economice ale integrarii europene a Romaniei si fluxul de Bruxelles, care prezinta in Romania principalele politici europene.

Subiectele la bacalaureat

Absolventii de clasa a XII-a care vor sustine in aceasta vara examenul national de bacalaureat pot gasi, incepand de ieri, pe pagina de web a Ministerului Educatiei, la www.edu.ro, subiectele pentru probele orale ale examenului de Bacalaureat 2004. Subiectele au fost facute publice mai devreme pentru a-i ajuta pe candidati sa se informeze in legatura cu subiectele si baremele de evaluare pentru probele orale. Elevii vor sustine proba orala la Limba si literatura romana la 21/22 iunie. (Eugenia Mihalcea)

Copil ucis de un carusel neautorizat

Un copil de 15 ani a murit in seara zilei de vineri, 14 mai a.c., dupa ce a cazut de la o inaltime de 20 de metri de pe un carusel instalat in centrul municipiului Satu Mare. Tudor Stetcu, elev la Scoala generala "Mircea Eliade", a murit pe loc din cauza ranilor provocate de cazatura. Tragedia s-a petrecut in jurul orei 22:30, in zona Hotelului Europa, acolo unde o firma din Constanta a instalat un carusel, pregatindu-se pentru distractia de Zilele Orasului Satu Mare, care s-au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute. Deplasati la fata locului, procurorii si politistii satmareni au stabilit ca firma Macht 1 Krat Pallas SRL, proprietara caruselului, nu avea autorizatie pentru desfasurarea activitatii. (Crina Dunca)

"Scorpionii rosii" s-au luptat cu militiile siite

Militarii romani din Irak au fost angrenati vineri seara in lupte cu militiile liderului siit Moqtada Sadr, care au atacat obiective din orasul Nassyriah cu tiruri de arme usoare si chiar mortiere. 80 de infanteristi din cadrul Batalionului 26, imbarcati in 10 TAB-uri, au intervenit pe caile de acces din afara orasului pentru a bloca accesul insurgentilor catre localitate. "Scorpionii rosii" s-au intors cu bine in baza militara, in confruntari fiind avariate de tirurile insurgentilor doar rotile la doua transportoare. (Razvan Belciuganu)
×
Subiecte în articol: observator