x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 2 iunie 2004

Romania in 5 minute - 2 iunie 2004

02 Iun 2004   •   00:00

Ajutor pentru spital

Pacientii de la Centrul de patologie neuromusculara din localitatea Valcele, judetul Covasna, au lansat un apel public pentru ajutoare - fonduri si materiale de constructii - in vederea reconstructiei acestui spital, care a fost distrus partial intr-un incendiu, informeaza Rompres. "Practic, in momentul de fata liftul este blocat, iar urcarea si coborarea pe scari a carucioarelor in care sunt tintuiti bolnavii este extrem de dificila, daca nu chiar imposibila, astfel incat acestia sunt condamnati la izolare, stres si suferinta", a declarat presedintele Asociatiei distroficilor muscular din Romania, Stelian Schipor. Centrul este un sanatoriu pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii si este singurul cu acest profil din tara.

Premiul de Excelenta pentru Victor Rebengiuc

In aceasta seara, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania 2004, actorul Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelenta. Evenimentul va fi precedat de proiectia filmului "Niki Ardelean, colonel in rezerva" (Lucian Pintilie, 2003) la Cinema Republica, ora 20:30. Niki (Victor Rebengiuc) e un colonel la pensie. Fiul i-a murit intr-un accident iar fiica s-a maritat si tanarul cuplu se pregateste sa emigreze in SUA. Flo, vecinul lui Niki, acum doar o ramasita a boemului care era in anii ’70, e un fan al filmelor video si un tiran care isi varsa nervii pe Niki. (Cristina Ologeanu)

Mii de credinciosi la moastele Sf. Anton de la Padova

Dupa un lung turneu prin tara, cel mai venerat sfant catolic a ajuns si in Ramnicu Valcea. A poposit la biserica sa, fiind adorat deopotriva de mii de catolici si ortodocsi. Dupa slujbele greco-catolica si romano-catolica, moastele au fost purtate, insotite de alai pana la Biserica Sf. Ioan, unde s-a tinut si slujba ortodoxa, dupa care au fost aduse inapoi pentru a fi venerate. Coada, formata pe patru randuri, s-a intins pe zeci de metri, oamenii asteptand ore in sir pentru a putea atinge sfintele moaste. (Octavian Herta)

30 de milioane pentru Ileana Vlad din Ploiesti

Jackpot-ul de luni, de 30 de milioane, a fost castigat de Ileana Vlad din Ploiesti. Castigatoarea are 47 de ani, este inginer si citeste Jurnalul National inca de la aparitia acestuia. "Baiatul meu are 21 de ani si este student la Politehnica. Cu cele 30 de milioane cred ca-i voi cumpara un calculator. Jurnalul National este un ziar serios, pe care il citesc cu cea mai mare placere." Premiul de luni reprezinta cele 10 milioane zilnice si cele doua reporturi de joi si vineri. (Catalin Pruteanu)

Discurs electoral la slujba

Un preot din municipiul Moreni, judetul Dambovita, a fost acuzat de presedintele executiv al PSD Dambovita ca a intrerupt slujba de sambata ca sa ii permita candidatului PD la functia de primar, Ion Lazarescu, sa tina un discurs electoral, informeaza Rompres. Presedintele executiv al organizatiei judetene PSD, Adrian Tutuianu, sustine ca la intrarea in biserica se afla si un panou electoral al primarul in functie din Moreni si candidat PD. Preotul consilier Ioan Stan, de la Arhiepiscopia Targoviste, a declarat ca se fac verificari la Moreni cu privire la cele intamplate si, daca se constata ca este adevarat, preotul de acolo va fi sanctionat pe linie canonica.

Institutul Goethe, la 25 de ani

Institutul Goethe din Capitala a sarbatorit ieri 25 de ani de la infiintare, prilej cu care a avut loc, la Ateneul Roman, un concert aniversar. "Institutul Goethe din Romania a fost primul deschis intr-o tara est-europeana. Acum suntem foarte mandri si foarte fericiti sa ne sarbatorim cea de-a 25-a aniversare", a declarat pentru Radio Romania Actualitati directorul Institutului, doamna Heidegert Hoesch. Aceasta a adaugat ca sarbatoarea va prilejui si tiparirea unei brosuri ce va cuprinde istoricul lacasului de cultura. Institutul a fost deschis in 1979 de catre Republica Federala Germana.

Dunarea, populata cu sturioni

Aproximativ 47.000 de sturioni au fost eliberati ieri in Dunare, in urma unei actiuni coordonate de filiala Braila a Companiei Nationale de Administrare Piscicola (CNAFP) si Institutul de Cercetari Piscicole Galati, informeaza Rompres. Actiunea a costat 30.000 euro, 80% din suma fiind asigurata de Compescaria, o asociatie formata din cinci firme, care a concesionat dreptul de a pescui pe Dunare. Anul trecut, fluviul a mai fost populat cu 5.000 de exemplare de pastruga, iar Prutul, cu 5.000 de puieti de stiuca.

Lider sindical demis

Liderul Blocului National Sindical (BNS) Suceava, Iordanel Secrieru, a fost destituit luni din functie, dupa ce a semnat, in timpul campaniei electorale, un protocol de colaborare cu Consiliul Judetean (CJ), fara a avea acordul Consiliului de Coordonare al filialei judetene a cunoscutei confederatii sindicale. Protocolul a fost semnat in urma cu o saptamana, la sediul PSD Suceava, organizatie condusa de presedintele CJ, Gavril Marza (foto). Pe linga inlocuirea liderului, sindicalistii de la BNS Suceava au denuntat si protocolul incheiat cu Consiliul Judetean Suceava. Interimatul conducerii BNS va fi asigurat de vicepresedintele Vasile Coroama. Acesta a declarat ca BNS Suceava nu va fi la remorca nici unui partid politic si a recomandat sindicalistilor sa voteze cu cine vor. (Nicu Amuraritei)

Un roman a murit tocat

Mihail Rusun, un roman in varsta de 31 de ani, care dormea in cutiile de colectare a hartiilor din Florenta, si-a gasit sfarsitul intr-o masina de tocare. Ieri-dimineata, pe la ora 7:00, romanul s-a trezit luat pe sus cu tot cu adapostul sau temporar si bagat intr-o masina care a inceput sa toace hartia. Mihail a inceput sa strige si sa bata in peretii masinii, iar soferul a oprit imediat mecanismul si a chemat pompierii. Acestia au incercat sa il transporte la spital, insa compatriotul nostru a murit in drum spre spital, din cauza leziunilor interne. (Ana Ilie)

Nou-nascut decedat in ghena caminului studentesc

Cadavrul unui nou-nascut a fost gasit ieri intr-un tomberon de langa un complex studentesc din Timisoara, transmite Mediafax. Trupul copilului era intr-o punga si a fost gasit intr-un camin al studentilor de la Facultatea de Medicina de o femeie care facea curatenie la ghena. "Puteau sa fie persoane din exterior, eu nu stiu sa avem studente insarcinate care puteau sa avorteze. Si nu cred ca la Medicina, in secolul asta, mai exista cineva care ar putea sa faca chestia asta", a declarat administratorul caminului, Rodica Ardelean. Potrivit procurorilor, medicii legisti vor efectua astazi autopsia pentru a stabili daca este vorba de pruncucidere.

Pensiile cresc de luna viitoare

Aproape 80% dintre pensionari vor primi in luna iulie pensia marita cu sume cuprinse intre 148.800 de lei si 211.697 de lei, venitul mediu ajungand la 3.175.000 de lei. Luna viitoare va avea loc ultima etapa de recorelare a pensiilor. De asemenea, anul acesta pensiile vor fi indexate de inca doua ori, in septembrie si decembrie. Astfel, in decembrie, pensia medie pentru vechime completa va ajunge la sfarsitul anului la 3.300.000 lei. (Cristian Petru)
×
Subiecte în articol: observator