x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 29 aprilie 2004

Romania in 5 minute - 29 aprilie 2004

29 Apr 2004   •   00:00

Salariu minim peste cerintele FMI

Confederatiile sindicale si cele patronale au convenit, in principiu, asupra unui salariu minim de trei milioane de lei. FMI a recomandat guvernului o politica salariala prudenta si mentinerea salariului minim la 2,8 milioane de lei.

Ajutor pentru parinti

Parintii ocupati ar putea opta pentru un tip de scoala cu program prelungit. "Foarte multi parinti ocupati care nu au timpul necesar sa-i indrume pe copii la lectii, sa-i pregateasca pentru plecarea la scoala au solicitat, cu ocazia sondajelor si a altor actiuni desfasurate de FICE Romania, ca scoala sa se ocupe de aceste probleme si totodata sa iiantreneze pe elevi in activitati educative de folosire a timpului liber", a afirmat presedintele Federatiei Internationale a Comunitatilor Educative (FICE), Toma Mares. In unele scoli din mediul urban si rural exista deja experienta benefica a Centrelor de zi. Reprezentant ii Ministerului Educatiei au promis ca vor lua in calcul pe viitor reglementarea organiza rii acestei activitati in scoli, in parteneriat cu administrat ia locala si alte ONGuri. Sectiunea Romania a FICE, impreuna cu MEC, a organizat ieri, la Palatul Parlamentului, seminarul "Programul prelungit in scoala - o solutie pentru succesul educational". (Eugenia Mihalcea)

Atentat la viata lui Christian Sabbagh

Realizatorul emisiunii "112 Politia in actiune" de la Prima TV a fost atacat. Marti noaptea, pe la ora 1:30, pe cand se intorcea de la un filaj de noapte din cartierul Balta Alba, masina in care se afla Cristian Sabbagh, soferul si un politist de la Serviciul Crima Organizata a fost cat pe ce sa fie rasturnata pe drumul dinspre Piata Alba Iulia spre Piata Unirii. In urma acestui incident, prezentatorul s-a ales cu masina lovita si cu un aparat de filmare stricat. "Atacul" survine la doua saptamani dupa ce doi indivizi l-au atacat pe Sabbagh chiar in parcarea din fata blocului in care locuieste. (Cristina Ologeanu)

1.000 de firme de securizare

1.000 de firme specializate in proiectarea, instalarea si intretinerea echipamentelor electronice de alarmare si supraveghere au primit, anul acesta, autorizatii de functionare din partea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Dintre acestea, doar 750 de societati sunt operationale. Piata romaneasca a serviciilor de securizare a inregistrat, in ultimii ani, o crestere semnificativa. In prezent, cele 750 de firme asigura securizarea a peste 1.800 de obiective, prin cele 247 de centre de monitorizare cu sisteme de alarma si supraveghere electronica. (Ion Alexandru)

Spitalul Judetean colcaie de gandaci

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Valcea a declarat ca, din cauza lipsei fondurilor, igiena in aceasta unitate lasa de dorit. Vechimea instalatiilor de la bucataria acestei unitati face ca acestea sa fie ruginite, iar grupurile sanitare, nefiind reparate niciodata, sunt focare de infectie. Exista momente in care libarcile misuna pe peretii saloanelor si in bucatarie. "Consiliul Judetean Valcea nu a prevazut in bugetul anului 2004 nici un leu pentru spital, chiar daca cladirea se afla in proprietatea lor", a declarat directorul SPJ, Valcea, Florian Ghita. (Octavian Herta)

Principele Radu, primit de presedintele Croatiei

Principele Radu de Hohenzollern-Veringen va vizita Republica Croatia, in perioada 28-30 aprilie. In cursul vizitei, el fi primit de Stjepan Mesici, presedintele Republicii Croatia, si se va intalni cu Berislav Roncevici, ministrul croat al Apararii, si cu Neven Madey, ministru asistent pentru Europa. Principele Radu va sustine, la Academia Diplomatica din Zagreb, conferinta: Contributia europeana a Romaniei in secolul XX. Principele va vizita si Primaria Zagrebului, unde se va intalni cu primarul general. (George Puiu)

Contorizarea individuala devine obligatorie

Guvernul va aproba astazi un act normativ care prevede obligativitatea contorizarii individuale, pana in 2006. Conform strategiei energetice nationale, subventiile pentru energia termica vor fi reduse treptat, astfel incat in 2007 sa fie eliminate, a declarat Dumitru Calinoiu, director in Ministerul Muncii. De asemenea, se va impune anul 2005 ca termen pentru finalizarea contorizarii blocurilor. (Mediafax)

100 de euro pentru o zi in noile state membre UE

De la 1 mai 2004, data de la care Ungaria, Slovenia, Polonia, Cehia, Slovacia, Cipru, Lituania, Malta, Estonia si Letonia intra in Uniunea Europeana, romanii vor plati pentru a intra pe teritoriul acestor tari, a declarat ieri chestorul principal Aurel Neagu, seful Politiei de Frontiera Romane. Cetatenii romani trebuie sa demonstreze ca detin 100 de euro pe zi pentru cazare, masa sau alte cheltuieli. Durata sederii fara viza este de pana la 90 de zile intr-un interval de sase luni. (Eduard Pascu)

Dat in judecata pentru ca interzice pantalonii scurti

Adjunctul comandantului Penitenciarului Targu-Mures, colonelul Emil Dorel Cordos, a fost dat in judecata de partenerul de afaceri al italianului Riccardi Orlandino, Magdun Viorel Harsan, aflat in inchisoarea respectiva, pe motiv ca le interzice detinutilor sa poarte pantaloni scurti. Reclamantul a solicitat si emiterea unei ordonante prezidentiale prin care ordinul colonelului Cordos privind "portul exclusiv al pantalonilor lungi" sa fie suspendat pana la judecarea cauzei. Omul de afaceri muresean precizeaza ca sufera in celula din cauza pantalonilor, deoarece temperatura este ridicata. (Mediafax)

Mitropolitul Olteniei, la "Patimile lui Hristos"

O numeroasa delegatie formata din inalte fete bisericesti, in frunte cu IPS Teofan Savu, arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, a impanzit, marti seara, Cinematograful Patria din Craiova. Ei au venit sa vada controversatul film al lui Mel Gibson, "Patimile lui Hristos". Prezenta inaltelor fete bisericesti, dar si a unui numar insemnat de politisti, veniti sa asigure paza, a surprins atat ceilalti spectatori, cat si angajatii cinematografului. Multe dintre fetele bisericesti aveau lacrimi in ochi la sfarsitul filmului, la iesirea din cinematograf. (Cristian Vasilcoiu)

BNR - 115 ani de arhiva

O privire de ansamblu asupra arhivelor - vechi de peste 100 de ani - ale BNR a incercat ieri guvernatorul Mugur Isarescu, la seminarul organizat pentru aniversarea a 124 de ani de la infiintarea primei banci centrale in Romania. La manifestarea la care a participat toata floarea finantistilor, au fost prezentate, din arhiva bancii, si cateva filme din istoria BNR. Unul, despre emisiunea din 1945 a celebrilor "cocosei" (de fapt monede emise sub titlul "Ardealul nostru" si denumite din confuzie dupa napoleonii francezi), precum si imagini de la instalarea primei conduceri a BNR de dupa etatizare. (C.G.)
×
Subiecte în articol: observator