x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 29 septembrie 2004

Romania in 5 minute - 29 septembrie 2004

29 Sep 2004   •   00:00

Festivalul Pasarilor

Un Festival al Pasarilor, manifestare organizata de Societatea Ornitologica Romana (SOR), va fi organizat sambata, la Anies - judetul Bistrita-Nasaud. Manifestarea are ca scop urmarirea migratiei de toamna a pasarilor si se organizeaza anual, la nivel international.

Dobrogea - Pericol de inundatii

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) avertizeaza asupra riscului producerii unor inundatii in urmatoarele zile in judetele Constanta si Tulcea, ca urmare a ploilor abundente prognozate pentru acest interval. Potrivit avertismentului Comisiei Centrale de Aparare impotriva Inundatiilor, in judetele din Dobrogea ar putea aparea torente, cresteri "semnificative" ale debitelor raurilor mici si chiar depasiri ale cotelor de aparare. La sfarsitul lunii august, ploile abundente - care au ajuns la aproximativ 200 de litri pe metrul patrat - au provocat, in Dobrogea cele mai puternice inundatii din ultimii ani.

Frontiera - Pasapoarte false ascunse in chiloti

Un cetatean roman care incerca sa introduca in Romania patru pasapoarte comunitare total false, pe care le ascunsese in lenjeria intima, a fost prins ieri de politistii de frontiera de la Giurgiu. Pasapoartele comunitare (1 - Marea Britanie, 2 - Norvegia si 1 - Olanda) erau intr-un pachet facut dintr-un ziar bulgaresc, pe care Marius B. (18 ani) il pusese in partea din fata a lenjeriei intime. Tanarul a spus ca pasapoartele nu erau ale lui, ci doar facea cuiva un serviciu, pentru care ar fi primit 200 de euro. Tanarul iesise ilegal din tara, cu scopul de a-si cumpara, din Bulgaria, cateva lucruri.

Vama Veche - Turisti portughezi prinsi cu canabis

In autoturismul unor turisti portughezi care ieseau din Romania pe la Vama Veche, politistii au descoperit luni seara 60 de grame de canabis. Stupefiantele, declarate de cetateanul portughez Costa Barrancos Vieira Antonio Maria si prietena sa, Fernandes Andrade da Silva Claudia, ca fiind de uz personal au fost descoperite intr-un plafon fals al autovehiculului. In timpul perchezitiei, punga cu droguri a fost confiscata, iar cei doi turisti au fost retinuti pentru inceperea cercetarilor penale sub invinuirea posesie si incercare de a scoate droguri din tara.

Constanta - Au inflorit merii si tufele de liliac

Liliacul si merii au inflorit pentru a doua oara, anul acesta, la Constanta. Specialistii spun ca fenomenul este ciclic si se manifesta pregnant in toamnele ce urmeaza anotimpurilor estivale bogate in precipitatii, cu temperaturi diurne si nocturne moderate, ce protejeaza mugurii vegetativi de pe ramurile tinere ale arborilor. Traditia populara spune ca aceste semne naturale prevestesc o toamna lunga si ierni blande, cu precipitatii si temperaturi moderate.

SAR - Ingrijorare in privinta libertatii presei

Societatea Academica din Romania isi exprima ingrijorarea fata de deteriorarea libertatii presei in ajunul alegerilor din toamna 2004. Problemele aparute la Romania Libera si Evenimentul Zilei, determinate de presiuni ale patronatului, potrivit SAR, vor aduce o degradare a scorului libertatii presei acordat Romaniei de catre Freedom House. Romania are deja scorul cel mai prost, la mare distanta de celelalte tari nou intrate sau candidate la integrarea europeana, mai atrage atentia SAR.

Bucuresti - Se redeschide Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie a Romaniei isi va redeschide portile sambata, dupa o perioada in care s-au desfasurat ample lucrari de restaurare a cladirii-monument istoric. Publicul iubitor de istorie, cultura si civilizatie romaneasca se poate bucura din nou de valoroasele piese de patrimoniu expuse aici, printre care expozitiile permanente Lapidarium si Tezaurul National Istoric.

Transfer - Fraiele Justitiei trec la CSM

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, urmeaza sa semneze, in cursul zilei de azi, documentul oficial prin care va transfera o mare parte a activitatii sale catre Cosiliul Superior al Magistraturii (CSM). Incepand cu 30 septembrie, toate atributiile legate de cariera magistratilor romani vor fi gestionate de catre judecatorii si procurorii alesi in CSM, si nu de ministrul Justitiei ca pana acum. Promovarea, sanctionarea, evaluarea profesionala, primirea in profesie a magistratilor vor fi astfel trecute in grija institutiei care trebuie sa garanteze independenta justitiei de puterea politica. (Miruna Pasa)

Arad - Batrana sfasiata de propriul Amstaff

O femeie in varsta de 73 de ani din judetul Arad a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost muscata de propriul caine, un Amstaff. Viorica Gruis este din localitatea Sistarovat. Ieri a vrut sa varuiasca si a chemat o vecina in ajutor. Cand a intrat in curtea familiei Gruis, vecina a fost atacata din senin de cainele in varsta de 3 ani. Ca sa o salveze pe femeie, Viorica Gruis a incercat sa potoleasca patrupedul, dar a fost muscata de maini si de piept. Femeia va fi operata la brate, pentru a i se reface tesuturile distruse de muscaturi. Amstaff-ul este un caine de atac, iar rasa este considerata, prin lege, periculoasa. (Nina Marin)

CNA - Ralu Filip nu-l vrea pe Octavian Andronic

Presedintele CNA, Ralu Filip, a declarat ieri ca are o problema personala si una de echipa fata de o posibila candidatura a lui Octavian Andronic pentru locul ramas vacant in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), informeaza Mediafax. "Octavian Andronic a pus pe site-ul agentiei sale de presa AMOS News un lucru ingrozitor despre mine, neadevarat. A scris acolo ca sunt cercetat pentru luare de mita. Imi vine foarte greu sa imi dau seama cum voi putea colabora cu un astfel de om", a precizat Ralu Filip.
×
Subiecte în articol: observator romania