x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute 5 mai 2004

Romania in 5 minute 5 mai 2004

05 Mai 2004   •   00:00

Satu-Mare ar putea fi inundat

Digul de pe Somes care apara localitatile Berindan, Odoreu, Martinesti si municipiul Satu-Mare este in pericol sa se surpe, ca urmare a unei brese aparute in structura sa dupa ultimele precipitatii abundente. (Crina Dunca)

Duvaz s-a inteles cu liderii PSD

Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat ieri pentru Pro FM, la o zi dupa ce PSD i-a retras candidatura pentru Primaria Capitalei, ca nu va parasi partidul si ca, in ciuda unor comentarii, nu considera incheiata cariera sa politica. "N-am vrut sa bruiez, ca sa spun asa, ceea ce s-a intamplat, adica anuntul, pentru ca prilejul de a face comentarii e - sigur e - un prilej", si-a explicat Duvaz lipsa de reactie cand a fost retras din cursa in favoarea lui Mircea Geoana. El spune ca se astepta la posibilitatea inlocuirii lui si ca a discutat acest lucru cu conducerea partidului: "E un lucru care l-am convenit si l-am dus pana la capat. Si cu asta basta". (Gabriela Antoniu)

22 de miliarde pentru Ziua Europei

Guvernul va aloca 22 de miliarde de lei pentru sarbatorirea Zilei Europei la 9 mai. Cu aceasta ocazie, in Bucuresti se va organiza, la ora 11:00, un Cros pentru Europa, iar apoi, unul al persoanelor cu handicap. In Piata Constitutiei va avea loc, de la ora 9:00, un minicampionat de fotbal, iar de la ora 18:30 se va desfasura un concert cu Directia 5, Voltaj, Holograf, Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara 10 Prajini, O-Zone si trupa britanica Blue. Ziua se va incheia cu un spectacol de lumini si artificii proiectate deasupra Palatului Parlamentului. (Aniela Nine)

Guvernul sustine micsorarea taxei pentru drepturile de autor

Premierul Adrian Nastase, prezent ieri la sediul CNA pentru inaugurarea noului sistem de monitorizare a Consiliului, a sustinut ca Guvernul este de acord cu coborarea taxelor pentru drepturile de autor, iar acest lucru va fi sustinut "prin grupurile politice, la dezbaterile din Parlament", a declarat Nastase. Seful Guvernului a anuntat ca nivelul taxelor va fi coborat pana la nivelul standardelor generale europene, fiindca in Romania este "foarte ridicat". (Camelia Ionescu)

Lista lui Schindler se apropie

Au mai ramas trei zile pana cand, la Antena 1, veti putea urmari un film de exceptie neintrerupt de pauzele publicitare: "Lista lui Schindler". Bestseller-ul dupa care a fost facuta capodopera lui Spielberg, transmisa in exclusivitate de Antena 1 sambata, 8 mai, de la ora 22:00, a fost scris de australianul Thomas Keneally, care a descoperit subiectul cand s-a intalnit intamplator cu unul dintre evreii salvati de la exterminare de industriasul german Oskar Schindler. (Cristina Ologeanu)

Csibi Istvan, trimis in judecata

Csibi Istvan, omul de afaceri din Miercurea-Ciuc, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures, pentru tentativa de omor. Presupusul complice, Robert Tanko, bodyguardul afaceristului, a fost scos de sub urmarire penala. Potrivit anchetatorilor, in cursul zilei de 4 noiembrie 2003, Csibi Istvan l-a lovit extrem de puternic pe Tibor Magyari cu o bata de baseball in zona capului. Partea vatamata a reusit sa se apere si lovitura a fost oprita de mana stanga ridicata deasupra capului. Ranile produse de bata au necesitat 30-35 de zile de ingrijiri medicale. Omul de afaceri a fost arestat de curand si in alte doua dosare pentru sechestrare de persoane si ultraj. Arestarea lui Csibi Istvan a starnit acuzatii privitoare la protect ia de care afaceristul s-ar fi bucurat ani intregi din partea procurorilor, politistilor si comisarilor Garzii Financiare Harghita. (Miruna Pasa)

Pacepa ar putea fi reabilitat

Presedintele Ion Iliescu a declarat ca fostul general Mihai Pacepa isi va recapata gradul daca asta va decurge din hotararile instantelor judecatoresti. Desi la inceputul anului a declarat transant ca Ceausescu ar trebui sa-i dea inapoi gradul fostului sef al spionajului romanesc, Iliescu a dat un pas inapoi. Intrebat daca Pacepa isi va lua inapoi gradul de general Iliescu a raspuns: "Nu stiu, nu-mi apartine mie treaba asta. Probabil. Daca decurge din hotararile instantelor, va reprimi si gradul". Seful statului a precizat ca nu aparatul Presedintiei aplica hotararile instantelor si nu trebuie el, ca sef al statului, sa ia o decizie. "Decizia apartine instantelor. Cei care sunt datori sa le aplice, le aplica ", a declarat Iliescu. El a precizat ca Administratia Prezidentiala doar a discutat cu cei indreptatiti sa aplice hotararea instant elor, referindu-se la cererea de sprijin adresata Presedintiei de catre avocatul lui Pacepa. (Monica Iordache)

Cadourile sub 200 de euro pot fi pastrate

Deputatii au redus ieri de la 300 de euro la 200 de euro nivelul valorii cadourilor primite de demnitari cu prilejul unor actiuni de protocol, care pot fi pastrate de cei care le-au primit fara a plati diferenta de valoare. Textul acestui articol a fost formulat de Comisia juridica in urma unui amendament al deputatului PSD Acsinte Gaspar, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul. Daca valoarea bunurilor este mai mare decat echivalentul a 200 de euro, persoana care a primit bunurile poate solicita pastrarea lor, platind diferenta de valoare. Daca valoarea este sub echivalentul a 200 de euro, acestea se pastreaza de catre primitor. (Dana Piciu)

Scheffer vine in Romania

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer (foto), care va efectua o vizita in Romania la 13 mai, se va adresa plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor. Tudor Mohora, secretarul Camerei Deputat ilor, a mai anuntat ieri ca tara noastra poate fi reprezentata in Adunarea Parlamentara a NATO de 10 deputati si senatori, in loc de sase ca pana acum. Romania trebuie sa achite, pentru 2004, cu titlu de contributie financiara anuala la bugetul Adunarii, suma de 26.087 euro. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: observator