x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in cinci minute

Romania in cinci minute

22 Aug 2007   •   00:00
Romania in cinci minute
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/

Apelul solemn al Batalionului 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Sorverth", care a revenit săptămăna trecută in ţară după şase luni de misiuni in Irak, a avut ieri loc la Clinceni. In majoritate paraşutişti, militarii au executat misiuni complexe, printre care s-au numărat paza podului strategic peste Eufrat, patrularea pe principalele căi de comunicaţie ale provinciei Dhi Qar etc.

Ceremonial. Apelul solemn al Batalionului 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Sorverth", care a revenit săptămăna trecută in ţară după şase luni de misiuni in Irak, a avut ieri loc la Clinceni. In majoritate paraşutişti, militarii au executat misiuni complexe, printre care s-au numărat paza podului strategic peste Eufrat, patrularea pe principalele căi de comunicaţie ale provinciei Dhi Qar etc.

Neamţ. Şoferul unui autocamion a murit ieri, după ce a adormit la volan, iar maşina s-a izbit de un copac.

Bucureşti. Un accident soldat cu rănirea a şase persoane a avut loc in apropierea Unităţii de Jandarmi din Măgurele.

Alba-Iulia. O macara de mare tonaj s-a răsturnat ieri in parcarea unui magazin din Alba-Iulia, utilajul fiind la un pas de a avaria o clădire din zonă, insă a rămas suspendat pe o basculantă. Nici o persoană nu a fost rănită, şi clădirile din zonă nu au fost avariate.

Insolit. 11 călăreţi imbrăcaţi in husari (ostaşi din cavaleria maghiară) din Ungaria parcurg 500 de kilometri prin Ardeal, aniversănd 1.000 de ani de la naşterea prinţului Imre, fiului fostului rege Ştefan al Ungariei. Prinţul a fost sanctificat in anul 1083 şi este considerat simbolul tinerimii maghiare.

Invăţămănt - Teza cu subiect unic, a doua extragere

Peste 7.500 de elevi din clasele a VII-a, care nu au participat in semestrul I la tezele cu subiect unic, au susţinut ieri prima probă scrisă din cea de-a doua sesiune specială, matematica. Celelalte două teze se vor susţine in zilele de 23 august (Limba şi literatura maternă) şi 28 august (Limba şi literatura romănă).

Sănătate - Alertă la Buzău din cauza meningitei

Medicii din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Buzău sunt in alertă din cauza numeroaselor cazuri de meningită, numai de la inceputul acestei luni, 27 de persoane fiind diagnosticate cu forme uşoare sau medii ale afecţiunii. Directorul ASP Buzău, medicul Celine Toader, a precizat că mare parte din buzoienii care au ajuns la spital cu simptome specifice meningitei sunt copii şi tineri, iar, in majoritatea situaţiilor, cauza imbolnăvirii o reprezintă imbăiatul in ape murdare.

CANDIDATURI - 26 de aspiranţi la şefiile ANI

CNI a dat ieri seară publicităţii lista candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte in cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Pentru titlul suprem se bat 13 persoane, printre care se află şi Victor Alistar, preşedinte al Transparency International Romănia. Alţi 13 se bat pentru locul doi, iar un alt candidat nu a precizat exact ce funcţie işi doreşte.

Pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate s-au mai inscris la concurs Ion Chihaia, Ion Dănescu, Lucian Drămbă, Sorin Emil Turcin, Dorel Liviu Radu, Liliana Duguleană, Ion Georgescu, Grigore Ioan Prodan, Ilie Drăgoi, Dumitru Dinu, Sebastian Dorin, Mihai Petrică şi Oana Sandu.

Funcţia de vicepreşedinte este vizată de următorii candidaţi inscrişi pentru concursul de admitere: Adrian Morar, Ionel Gărlăşteanu, Agripina Dumitraşcu, Kozsokar Gabor - fost judecător la Curtea Constituţională, Alexandru Costache,Vasile Braun, Mihai Tătuţ, Constantin Cătălin Radu, Alexandru Cătălin Macovei, Manuela Răban, Teodor Dragoş Troanţă Rebeleş, Irina Mirela Manole şi Valeria Antonescu.

Un singur candidat, Chiş Radu, şi-a depus dosarul fără a specifica pentru ce funcţie doreşte să candideze, membrii comisiei stabilind să ii acorde un termen pentru a-şi completa dosarul.

Băsescu critică: Descentralizarea, blocată de politic

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus aseară tinerilor din diaspora veniţi la o şcoală de vară că pentru modernizarea statului nu s-a făcut "mare lucru" de anul trecut, iar descentralizarea a fost blocată de slăbiciunile politice, care vor fi depăşite insă o dată cu alegerile viitoare. Aşezat pe scenă, cu coatele pe genunchi, preşedintele a mai criticat şi incapacitatea Romăniei de a utiliza fondurile europene şi a susţinut impărţirea ţării in 9-12 regiuni. "Nu avem capacitatea să valorificăm sută la sută avantajul de a fi in UE", a spus Băsescu. (AN)

REBU REVINE - Chiliman amendat de Videanu

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a dispus ieri ca REBU să inceapă "de urgenţă" curăţarea sectorului 1 al Capitalei, unde situaţia "a devenit periculoasă" pentru sănătatea cetăţenilor din cauza lipsei serviciilor de salubrizare. Chiliman a fost amendat de Videanu, care a anunţat că REBU va inainta la parchet chiar şi o plăngere penală impotriva edilului de sector, pentru modul in care a fost reziliat contractul cu REBU. Andrei Chiliman susţine că totul a fost perfect legal, motiv pentru care refuză să plătească amenzile.

Inaugurare - Tomograf nou la Spitalul Pantelimon

La Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon a fost pus in funcţiune un computer-tomograf (CT) modern, de care beneficiază incepănd de ieri Centrul de Radiologie şi Imagistică Medicală.
"De serviciile laboratorului şi ale aparatului vor beneficia cu prioritate pacienţii Spitalului Sf. Pantelimon, dar şi cei cu trimitere de la medicii specialişti. In sistem privat, preţul unei investigaţii este de 350 RON, inclusiv substanţele de contrast", a precizat dr George Copaciu. Vechiul CT al spitalului nu mai funcţiona din 2004. (Andrada Floria)

Arad - Alarmă falsă cu bombă la Cotroceni

Un adolescent din Arad a fost reţinut de poliţişti ieri-seară, după ce a sunat la Palatul Cotroceni anunţănd amplasarea unei bombe. Băiatul, care are grijă de turma de vaci a localnicilor din Sănmartin, este audiat de anchetatori şi riscă dosar penal şi o amendă ce poate ajunge la 20.000 de lei noi. (A. Ando)

Undă verde - Familia lui Omar, in vacanţă in Siria

Soţia lui Omar Hayssam, Adela, impreună cu copiii ei au plecat azi-noapte in vacanţă la bunicii acestora din Siria, după ce ieri a primit de la instanţă decizia definitivă prin care li se permite copiilor să părăsească Romănia. Potrivit decizie instanţei, copiii pot părăsi ţara, dar trebuie să se intoarcă pănă la 15 septembrie, cănd incepe noul an şcolar.

PROIECT DE HG - Ajutoare pentru victimele Oltchim

Familiile victimelor exploziei produse in urmă cu o săptămănă la combinatul Oltchim Rămnicu-Vălcea vor primi ajutoare de urgenţă acordate de Guvern, in limita sumei totale de 75.000 lei, conform unui proiect de HG ce urmează a fi aprobat azi de Executiv.

×
Subiecte în articol: observator