x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Jurnalul National    |    20 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute
Sursa foto: Marin Raica/

Protest. Aproximativ 70 de revoluţionari au protestat ieri în faţa Palatului Parlamentului, solicitând, printre altele, verificarea dosarelor, preschimbarea certificatelor de revoluţionar şi condamnarea celor vinovaţi de crimele de la Revoluţie.

Protest. Aproximativ 70 de revoluţionari au protestat ieri în faţa Palatului Parlamentului, solicitând, printre altele, verificarea dosarelor, preschimbarea certificatelor de revoluţionar şi condamnarea celor vinovaţi de crimele de la Revoluţie.


Extrădare. Un membru al Cosa Nostra, dat în urmărire internaţională şi prins în Constanţa, a fost predat ieri autorităţilor italiene.

DN 1. Traficul pe serpentinele de la Posada se desfăşura cu restricţii ieri, în urma unui accident rutier în care două persoane au fost rănite.

Braşov. Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov a amânat ieri judecarea dosarului privind plasamentul copilului în vârstă de trei ani al lui Cristian Cioacă şi al Elodiei Ghinescu, decizia fiind luată în prezenţa poliţiştului Cioacă, acesta solicitând angajarea unui avocat pentru acest caz.

Hunedoara. O poluare accidentală uşoară cu carburant s-a produs ieri pe Drumul Naţional (DN) 7, la ieşire din Deva, spre Hunedoara, după ce şoferul unui TIR a confundat motorina cu benzina atunci când a alimentat la o benzinărie. Ulterior, şoferul a golit rezervorul în mijlocul drumului.

 

Corina Voiculescu - DNA, liber să “fileze” pe cine vrea

Judecătoria Sectorului 1 a respins ieri acţiunea prin care Corina Voiculescu l-a acuzat pe şeful DNA, Daniel Morar, că i-a încălcat dreptul la imagine şi la viaţă privată. Hotărârea poate fi atacată cu recurs. În plângerea depusă în vara lui 2007, Corina Voiculescu l-a acuzat pe şeful DNA că a cerut adjunctului SRI Florin Coldea date despre viaţa sa privată şi despre activitatea profesională, deşi ea nu face obiectul vreunui dosar al procurorilor anticorupţie.

 

Returnåri TVA - Genică Boerică, trimis în judecată

Omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost trimis ieri în judecată, într-un nou dosar referitor la rambursări ilegale de TVA, în valoare de peste 720.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2004, Boerică a instigat trei persoane să falsifice mai multe documente, pentru a induce în eroare pe reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Dolj. Omul de afaceri mai are un dosar asemănător pe rolul tribunalului Bucureşti. (M.P.)

 

Curtea de Apel - Libertatea lui Csibi, decisă luni

Curtea de Apel Bucureşti va decide peste cinci zile dacă omul de afaceri harghitean Csibi Istvan va fi arestat preventiv. Reprezentantul Parchetului a cerut încarcerarea lui Csibi Istvan, acuzat de mai multe infracţiuni economice, pe motiv că acesta nu cooperează cu anchetatorii şi influenţează martorii. (M. Pasă Petru)

 

 

CIMENT: Consumăm cât ungurii şi cehii

Febra construcţiilor noi, care s-a manifestat în ultimul an în Ro­mânia, a urcat piaţa cimentului la o valoare-record. Consumul anual de ciment pe cap de locuitor este în România de 450 de kilograme, ni­vel similar cu cel al Ungariei şi al Cehiei, a declarat Mihai Rohan, preşedintele Patronatului de profil. (Daniela Ivan) 

 

BRAŞOV: Fiul unui senator s-a sinucis din dragoste

Marian Iorga, fiul cel mare al senatorului PRM Nicolae Iorga, a fost găsit mort ieri după-amiază, chiar de tatăl său. Tragedia s-a petrecut într-una dintre casele familiei, din localitatea Lunca Mărcuşului. Din biletul de adio pe care l-a lăsat Marian Iorga reiese că tânărul, în vârstă de 25 de ani, s-a sinucis din dragoste, deoarece se despărţise de iubită. Marian este al doilea copil pe care îl pierde senatorul, după ce, cu şapte ani în urmă, celălalt fiu, din prima sa căsătorie, a murit într-un accident de maşină. (Libiu Mateescu) 

 

INCENDIU: Foc în canalizare,în zona Iancului

Fumul care a ieşit ieri din canale în zona Iancului a fost produs de izolaţia ţevilor RADET. Incendiul a fost depistat de pompieri după câteva ore de căutări, din cauza focului mocnit care a răspândit un fum dens, distrugând mai mulţi metri din izolaţia ţevilor aparţinând RADET. Reprezentanţii regiei au declarat că focul nu a izbucnit din cauza supraîncălzirii reţetei, ci din cauza celor care stau în canale, fiind întreţinut de gunoaiele strânse acolo. Pompierii nu au descoperit victime la faţa locului.

 

 

Educaţie - Cifra de şcolarizare trebuie majorată

Ministerul Educaţiei propune creşterea cifrei de şcolarizare în învăţământul preşcolar, clasa a IX-a, şi în cel postliceal şi reducerea acesteia în gimnaziu, învăţământul profesional, clasa a XII-a şi învăţământul special, potrivit proiectului de hotărâre de guvern supus ieri dezbaterii publice. Prin acest proiect se doreşte creşterea cifrei de şcolarizare în învăţământul preşcolar cu 15.000 de locuri, în învăţământul liceal, clasa a IX-a – cu 2.000 de locuri, în învăţământul postliceal – cu 3.800 de locuri. (Alina Gavrilă)

 

România, la CEDO - Condamnată din cauza Apanova

Curtea Europeană de la Strasbourg a condamnat Guvernul la plata a 10.000 de euro pentru refuzul companiei Apanova de a încheia un contract de furnizare a apei potabile cu doi bucureşteni. În ciuda demersurilor reclamanţilor, inclusiv o acţiune în daune cominatorii admisă, societatea comercială nu s-a conformat. Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, din cauza faptului că autorităţile române nu au executat o decizie favorabilă reclamanţilor.

 

Proteste - Elevi în grevă, din cauza alocaţiei

Liceenii din Timiş şi Bistriţa-Năsăud au declanşat ieri greva japoneză, protestând faţă de OU a Guvernului, potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu mai beneficiază de alocaţia de stat. Elevii au transmis conducerilor şcolilor că încep greva japoneză de la ora 10:00, merg la cursuri şi-şi respectă obligaţiile, iar protestul lor presupune legarea unei banderole albe pe braţ. Ministerul Muncii a iniţiat o OU, care prevede că, începând cu 2008, elevii vor primi alocaţia de stat doar până la împlinirea vârstei de 18 ani.

 

Drepturi infractori - Condiţii mai bune în puşcării

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Gheorghe Mocuţa, a discutat cu ministrul Teodor Meleşcanu ipoteza unor penitenciare ale căror imobile şi servicii de catering să fie administrate privat. În dezbaterea publică organizată ieri de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, pe tema drepturilor omului în penitenciare, s-a pus problema spaţiului vital al deţinuţilor, deoarece în penitenciarele din România nu se respectă norma leagală de 6 metri cubi de aer pentru un deţinut, aceasta fiind sub 4 metri cubi.

 

Pasul Tihuţa - Circulaţie dificilă din cauza vremii

Traficul rutier era îngreunat ieri-dimineaţă pe Drumul Naţional 17, în Pasul Tihuţa, din cauza ninsorii puternice şi a viscolului. Dispecerul de serviciu de la Secţia Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj a informat că cel mai greu se circulă între kilometri 111 şi 113, la cota cea mai înaltă a pasului, unde vizibilitatea era redusă din cauza viscolului. Pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi, drumarii au aruncat pe şoselele din Bistriţa-Năsăud peste 120 de tone de antiderapant.

×
Subiecte în articol: observator cauza