O echipă formată din elevi ai şcolii din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi a susţinut ieri o partidă de fotbal în compania colegilor de la Liceul "Miron Costin".
13:56 – MAMÅ LA 13 ANI
VASLUI. O fată de 13 ani din localitatea Băceşti a născut un băieţel. Tânăra trăieşte de doi ani în concubinaj cu un băiat din sat. (A.I.)
SENAT. Comisia juridică a stabilit că imobilele RAAPPS pot fi cumpărate numai prin licitaţie, nu şi prin negociere.
14:01 – AMENZI
POIANA BRAŞOV. Interdicţia de a executa orice fel de construcţii în Poiana Braşov până la finalizarea construirii canalului colector Râşnov – Poiana Braşov, dispusă de Consiliul Local Braşov în urmă cu patru ani, a fost ridicată. Primarul George Scripcaru susţine că lucrarea se va finaliza în decembrie.
MEDIU. Inspectorii Administraţiei Naţionale "Apele Române" au amendat 14 primării cu suma totală de 1,2 milioane de lei (300.000 de euro) pentru necurăţarea albiilor apelor din zonele administrate. Controalele vor continua pentru a preveni producerea unor eventuale inundaţii. (E.S.)
PROTEST - Şantaj cu summit-ul NATO
Transportatorii rutieri ameninţă că vor bloca drumurile în perioada summit-ului NATO de la începutul lunii aprilie dacă Ministerul Transporturilor nu va soluţiona cerinţele lor. Printre solicitări se numără eliminarea sau ieftinirea rovinietei, reducerea taxelor şi accizelor regăsite în preţul carburanţilor, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din România, precum şi modificarea legislaţiei rutiere. (E.S.)
SECTORUL 2: Spărgător de case prins în flagrant
Un spărgător care a furat în ultimele luni bunuri de aproape 14.000 de lei din locuinţele mai multor bucureşteni a fost arestat preventiv în urma unei acţiuni a poliţiştilor Secţiei 9. Bărbatul de 28 de ani a fost prins în flagrant în zona Vergului, din Sectorul 2, luni, în timp ce încerca să dea o nouă lovitură. Hoţul era supravegheat de oamenii legii, care au reuşit să îi probeze şase astfel de furturi, potrivit şefului Secţiei 9 Poliţie, comisarul Grigore Brânduşescu. (L.F.)
DECIZIE: Ford plăteşte şi rămâne la Craiova
Surse de la Comisia Europeană susţin că Ford trebuie să plătească autorităţilor române 27 de milioane de euro, dacă vrea să producă autoturisme la Craiova, conform deciziei pe care CE o va anunţa astăzi. Reprezentanţii Ford spun că nu au intenţia de a renunţa la contract, chiar dacă asta creşte preţul vânzării. Banii reprezintă ajutoare de stat pe care statul român le-a acordat la privatizarea uzinei, în septembrie 2007. (D.Ivan)
INSTANŢA SUPREMA: NUP – confirmată în cazul Oprescu
Medicul Sorin Oprescu a rămas în mod definitiv cu soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) într-un dosar în care ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îl acuza în legătură cu utilizarea fondurilor Spitalului Universitar. Ministrul a depus două plângeri în acest sens, care au ajuns la Parchetul General, dar procurorii au considerat că nu se impune acţiunea penală. Nicolăescu a contestat soluţia, dar fără câştig de cauză. Completul de nouă judecători al instanţei supreme a respins ieri recursul ministrului, astfel că soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Oprescu rămâne definitivă. (L.F.)
TIMIŞ - Bătrân salvat de fiica paralizată
O femeie în vârstă de 40 ani din localitatea timişeană Buziaş, imobilizată la pat, şi-a salvat tatăl de 75 de ani, care suferise un atac cerebral şi îşi pierduse cunoştinţa, după ce a trimis un e-mail la 80 de cunoştinţe, cerând ca o persoană să sune la 112, transmite Mediafax. Bătrânul a fost salvat după ce unul dintre destinatarii mesajului a apelat serviciul de urgenţe în Piteşti. Femeia locuieşte singură cu tatăl său şi a rămas paralizată în urma unui accident rutier.
GALAŢI - "Apt de muncă" cu piciorul tăiat
Un bărbat de 47 de ani din Galaţi a primit diagnosticul de "apt de muncă" din partea comisiei de expertiză, deşi i s-a amputat un picior. Ortopezii spun că bolnavul nu se poate deplasa nici măcar cu ajutorul cârjelor, pentru că i-au fost tăiate şi două degete de la celălalt picior şi nu îşi poate ţine echilibrul. Înainte de operaţia de amputare, bărbatul era declarat "inapt" de aceeaşi comisie din cauza unui handicap de gradul II. (Daniel Mihalaşcu)
LEGE - Venitul familiei, calculat fără burse
Bursele de studiu şi cele sociale, precum şi banii acordaţi elevilor în cadrul programului "Bani de liceu" vor fi exceptaţi de la calculul privind stabilirea venitului net lunar al unei familii, potrivit unei propuneri legislative privind modificarea legii venitului mimimum garantat, adoptată ieri de deputaţi. La stabilirea venitului net lunar al familiei se vor lua în calcul toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din ajutoarele sociale de stat, şomaj, alocaţii de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale. (C.V.)
EXERCIŢIU - Câinii comunitari devin salvatori
Cici, Codruţ, Creţu, Tibi şi Gigica sunt cinci foşti câini ai străzii. Cu ajutorul Fundaţiei Vier Pfoten ei au trecut de la statutul de câine comunitar la cel de câine salvator şi şi-au demonstrat abilităţile în cadrul exerciţiului de evacuare în caz de cutremur, urmat de incendiu, ce s-a desfăşurat ieri la Liceul "Eugen Lovinescu" din Capitală. "Prin proiectul «Câini pentru oameni» vrem să reabilităm imaginea câinilor fără stăpân", a spus coordonatorul proiectului, Victor Pitic, care a precizat că animalele au mai fost folosite cu succes şi în două situaţii reale. (Ionela Gavriliu)
CAZUL BRÅDIŞTEANU - Streinu Cercel, martor al apărării
Medicul Adrian Streinu Cercel a fost audiat ieri la Tribunalul Bucureşti ca martor în procesul în care Şerban Brădişteanu este acuzat de fapte de corupţie, în legătură cu achiziţionarea de aparatură medicală pentru sistemul penitenciar. Streinu Cercel a declarat că a făcut parte, în 2001, din comisia care a organizat licitaţia, dar a precizat că nu a simţit nici un moment vreo presiune din partea lui Şerban Brădişteanu. El a mai declarat că acuzatul nu a manifestat vreun interes deosebit pentru rezultatele obţinute de vreuna din firmele participante la licitaţie. (Miruna Pasă Petru)
EVENIMENT - Muzică polifonică de la aromâni
Bucureşteni! Vi se pregăteşte o nouă seară magică. Vineri, 29 februarie, începând cu ora 18:00, la Institutul Cultural Român (ICR) vin aromânii fărşeroţi din Cogealac, Constanţa. Recitalul lor de excepţie va avea loc în cadrul proiectului Ultimii Rapsozi, iniţiat de Grigore Leşe la ICR şi sprijinit de Jurnalul Naţional. Componenţii grupului reprezintă ultima generaţie de aromâni fărşeroţi din Cogealac care mai cântă polifonic. (Costin Anghel)