x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in cinci minute

Romania in cinci minute

06 Aug 2008   •   00:00
Romania in cinci minute

CALDURA MARE! Temperatura a depasit ieri 38 de grade Celsius la umbra, iar indicele de confort termic a trecut de pragul critic de 80 de unitati in Bucuresti, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Braila, Giurgiu si Teleorman. Canicula va continua si in urmatoarea perioada.



CĂLDURĂ MARE! Temperatura a depăşit ieri 38 de grade Celsius la umbră, iar indicele de confort termic a trecut de pragul critic de 80 de unităţi în Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Giurgiu şi Teleorman. Canicula va continua şi în următoarea perioadă.

13:25 – ACCIDENT
BISTRIŢA-NĂSĂUD.
Un tînăr a murit electrocutat în timp ce încerca să pescuiască folosind fire electrice. Acesta a fost găsit ieri-dimineaţă.
SIBIU. Un bărbat de 29 de ani din Sibiu a murit ieri în timp ce încerca să cureţe o fîntînă. Pompierii s-au chinuit mai bine de o oră să-l scoată.

13:30 – HULIGANISM
PROFANARE.
81 de morminte din cimitirul Bisericii Romano-Catolice din Sighişoara au fost profanate de o grupare necunoscută, iar 26 dintre ele au fost complet distruse. Profanatorii au smuls crucile şi au spart pietrele funerare. (Raluca Creţ)
TIMIŞOARA. Angajaţii Primăriei Timişoara au început ieri demolarea unui "palat ţigănesc" ridicat fără autorizaţie de construcţie. Municipalitatea a cîştigat procesul cu proprietarii. Rudele acestora acuză angajaţii primăriei de fraudă, spunînd că au dat şpagă pentru a obţine autorizaţia.

DROGURI - Trafic de ecstasy la baza aeriană
Aproape 300 de pastile de ecstasy au fost descoperite ieri-dimineaţă la Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu", de Poliţia Transporturi Constanţa, într-o pungă ascunsă în rezervorul toaletei din aeroport. Procurorii DIICOT care s-au deplasat la faţa locului pentru investigaţii cred că drogurile au fost lăsate intenţionat în toaletă de un turist venit cu avionul, urmînd ca o altă persoană să le ridice. Este primul caz de trafic de stupefiante înregistrat la baza aeriană. (V. Fotache)

PROTESTE - Poliţiştii cer salarii decente
Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" ameninţă că vor ieşi iar în stradă la 26 septembrie dacă nu li se vor asigura protecţie şi salarii mai mari. În ultimele luni, numărul agresiunilor asupra poliţiştilor a crescut alarmant în toată ţara. Sindicaliştii susţin că există pericolul ca Poliţia Română să nu mai poată face faţă fenomenului infracţional, deoarece posturile vacante din domeniu nu mai sînt atractive.

CONTRABANDĂ - Ţigări de peste 600.000 de euro
Poliţiştii de frontieră au confiscat ieri peste 450.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Marfa era transportată într-un tir cu vinete şi castraveţi care proveneau din Grecia, cu destinaţia Cehia. Tirul, înmatriculat în Germania, ar fi trebuit să iasă din ţară pe la Vama Nădlac.

MĂSURI - BAC-ul, sub supraveghere
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis ca examenele de Bacalaureat să fie supravegheate cu ajutorul camerelor video începînd cu sesiunea din toamnă. Măsura a fost adoptată după scandalul declanşat la prima sesiune a BAC-ului de anul acesta, cînd au fost depistate mai multe tentative de fraudă. Sesiunea din toamnă va începe la 18 august şi se va termina la 1 septembrie. Primele probe vor fi cele orale, la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă şi Limba şi literatura modernă, în primele trei zile, de la 21 august începînd examenele scrise.

SECTA DE ACASĂ - Protecţia Copilului a salvat opt minori  
Opt copii din comuna clujeană Măguri-Răcătău, cu vîrste cuprinse între 4 şi 16 ani, au fost luaţi ieri cu forţa din casa tatălui lor, după ce mama minorilor, alungată de acasă, a depus plîngere împotriva soţului. Bărbatul face parte din Secta Vidrenilor, care-i interzice să trimită copiii la şcoală sau la medic. Preluarea lor a fost posibilă printr-o ordonanţă preşedinţială emisă de instanţă şi s-a făcut cu ajutorul Poliţiei şi al jandarmilor. Tatăl a refuzat permanent vizitarea copiilor de către reprezentanţii instituţiilor statului. Minorii vor sta o lună în casa familială din Huedin.

COD PORTOCALIU - Avertizare pentru Prut şi astăzi
Hidrologii au prelungit ieri avertizarea de cod portocaliu pe rîul Prut pînă astăzi la ora 16:00, pe sectorul cuprins între Ungheni şi Fălciu, aferent judeţelor Iaşi şi Vaslui. Deşi s-a anunţat că există riscul ca nivelurile rîului să se situeze cu pînă la 15 centimetri peste cotele de pericol, la Prisăcani şi Drînceni hidrologii nu au instituit codul roşu pe acest sector, deoarece nu există pericolul depăşirii coronamentului digului. Codul galben rămîne valabil pe Prut, pe două sectoare ale rîului care-l încadrează pe cel avertizat cu cod portocaliu, de la Stînca-Costeşti la Ungheni şi de la Fălciu la Oancea.

PRIVATIZARE - AVAS ne lasă fără cercetare
Institutele de cercetare-dezvoltare vor fi privatizate prin licitaţie cu strigare, la un preţ care nu poate fi mai mic decît valoarea de lichidare a societăţilor, stabilită printr-un raport de evaluare. Însă cumpărătorii nu vor mai fi obligaţi să păstreze obiectul de activitate şi numărul de salariaţi, potrivit unui proiect de hotărîre elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Ministerul Educaţiei. Noua metodă de privatizare va fi prezentată Guvernului în perioada următoare. (Elena Stan)

TRIBUNAL - Năstase renunţă la procesul cu UTI
Tribunalul Bucureşti a luat act în urmă cu zece zile de faptul că Adrian Năstase (foto) şi Daniela Năstase renunţă la acţiunea deschisă în septembrie 2006 împotriva societăţii UTI Systems, prin care solicitau de la firma de pază planurile de execuţie a lucrărilor efectuate la imobilul din Str. Muzeul Zambaccian şi documentele contabile aferente fiecărui apartament. Procesul intentat de soţii Năstase firmelor Vertcon şi Conimplus, aflat tot pe rolul Tribunalului Bucureşti, a fost suspendat la cererea fostului premier. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator