x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

14 Aug 2008   •   00:00
România în cinci minute

MANIFESTARE. Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de folclor Doina Covurluiului se desfăşoară în aceste zile la Galaţi. La festivalul care va dura o săptămînă vor concura solişti şi dansatori din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Găgăuzia, Turcia, Grecia, România şi Bulgaria. Spectacolele-concurs au loc în fiecare seară începînd cu ora 20:00 pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.



MANIFESTARE. Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de folclor Doina Covurluiului se desfăşoară în aceste zile la Galaţi. La festivalul care va dura o săptămînă vor concura solişti şi dansatori din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Găgăuzia, Turcia, Grecia, România şi Bulgaria. Spectacolele-concurs au loc în fiecare seară începînd cu ora 20:00 pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

10:36 - TÎRG POPULAR
SIBIU.
Muzeul Astra organizează în perioada 15-17 august a XXV-a ediţie a Tîrgului Creatorilor Populari din România.
BISTRIŢA. Cabana de la Aluneasa a rămas fără curent electric, după ce hoţii de fier vechi au furat aproape o mie de metri de cablu.

10:41 – TRAFIC RELUAT
CEAŢĂ. Porturile Constanţa Nord, Sud şi Constanţa Fluvial au redevenit operaţionale ieri, după ce fuseseră închise timp de şapte ore din cauza vizibilităţii reduse. De asemenea, a fost reluată circulaţia şi pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.
TRANSFER. Braşoveanul George Ionuţ Nicolae, acuzat că a omorît două tinere pe care le-a ascuns apoi într-o casă din municipiul Bacău, a fost readus în arestul IJP Bacău, după zece zile petrecute la Penitenciarul Jilava, unde a fost supus unei expertize psihiatrice.


MĂNĂSTIREA NUŞENI - Fără apă potabilă pentru pelerini

Mănăstirea Nuşeni din Bistriţa-Năsăud, asaltată în această perioadă de pelerinii care au venit pentru sărbătoarea de astăzi, a rămas fără apă potabilă şi menajeră, întrucît izvoarele din care se alimentează au secat. De aceea, conform Mediafax, călugării au cerut ajutorul pompierilor din Beclean, care au dus cisterne cu peste 15.000 de litri de apă menajeră. Călugării iau apă potabilă de la o fabrică de lapte din apropiere.

CRAIOVA - Romii, evacuaţi din locuinţe ilegale
Mai multe familii de romi au fost evacuate ieri-dimineaţă de angajaţii Primăriei Craiova din locuinţele ridicate ilegal pe un teren care aparţine UM 01456, situată în cartierul Făcăi. Nemulţumiţi de acţiunea Primăriei, romii ameninţă că se vor muta în faţa sediului acestei instituţii pînă vor primi alte locuinţe. (Mihai Gavrilă)

CARNAJ - ZECE CÎINI, GĂSIŢI MORŢI LA GĂEŞTI

Cel puţin zece cîini au fost găsiţi morţi în noaptea de marţi spre miercuri într-unul din cartierele oraşului dîmboviţean Găeşti de localnicii din zonă, transmite Mediafax. Localnicii spun că nu este pentru prima dată cînd se confruntă cu o asemenea situaţie şi susţin că animalele ar fi fost otrăvite din ordinul edililor locali. Autorităţile neagă acuzele. Poliţiştii au început o anchetă pentru identificarea persoanei care a omorît cîinii prin otrăvire, faptă considerată infracţiune, conform noii Legi de Protecţie a animalelor.

RÎŞNOV - Firmele din Cetate, evacuate

Primăria oraşului Rîşnov va evacua, azi, din Cetatea ţărănească, toate firmele care desfăşoară activităţi comerciale în incintă, recuperînd astfel imobilul, după opt ani în care a fost administrat de o societate privată. Cele cinci firme care au diferite activităţi comeriale contestă acţiunea, argumentînd că o evacuare nu poate fi făcută decît în baza unei hotărîri judecătoreşti cu titlu executoriu. Primarul oraşului Rîşnov, Adrian Veştea, susţine însă că evacuarea este legală, întrucît se face în baza unei Hotărîri de Consiliu Local. (Libiu Mateescu)

GALAŢI - Nivel record al apelor Prutului
Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii pentru Rîul Prut, pe sectorul Prisăcani – confluenţa cu Dunărea, aferent judeţelor Iaşi, Vaslui şi Galaţi, în timp ce pe sectorul Stînca Aval – amonte Prisăcani este în vigoare codul galben. Ca urmare, Ministerul Mediului a transmis ieri o avertizare hidrologică de cod portocaliu prefecturilor Iaşi, Vaslui şi Galaţi şi o avertizare de cod galben către prefecturile din Botoşani şi Iaşi. Nivelul Prutului a atins, ieri la prînz în zona Oancea un nou maxim istoric, de 636 cm, şi continuă să crească.

IAŞI - 92 de bombe, găsite într-o singură zi

Un număr de 92 de bombe din timpul celui de-al doilea război mondial au fost descoperite ieri de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi în Holboca, după ce au fost alertaţi de un sătean care a descoperit muniţia în timp ce săpa temelia unei case. "Proiectilele sînt de provenienţă rusească, germană, românească şi franceză, şi erau în stare de funcţionare", a declarat ieri presei lt col. Dan Marciouc, purtătorul de cuvînt al ISU Iaşi, care a precizat că, dacă ar fi explodat, bombele ar fi produs distrugeri pe o rază de 300 de metri. (Cristinel C. Popa)

RĂDĂUŢI PRUT - Sinistraţii, fără curent electric
Peste 200 de sinistraţi din Rădăuţi Prut sînt nevoiţi să îşi petreacă nopţile pe întuneric din cauza lipsei energiei electrice în tabăra special amenajată. Oamenii locuiesc de aproape o săptămînă în module, însă acestea nu au fost racordate la reţeaua electrică. Potrivit subprefectului Mihai Elvădeanu, montarea postului de transformare şi racordare a modulelor de locuit la reţeaua electrică va dura încă cel puţin o săptămînă.

×
Subiecte în articol: observator