x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

28 Aug 2008   •   00:00
România în cinci minute

OLIMPIADA MASCAŢILOR. Echipele speciale de intervenţie din România, Ungaria şi Bulgaria au susţinut ieri, între orele 10:30 şi 12:30, probele din cea de-a treia zi a Olimpiadei Internaţionale a Echipelor Tactice de Intervenţie, la Centrul de Pregătire al Pompierilor “Corneliu Stoicheci”.



OLIMPIADA MASCAŢILOR. Echipele speciale de intervenţie din România, Ungaria şi Bulgaria au susţinut ieri, între orele 10:30 şi 12:30, probele din cea de-a treia zi a Olimpiadei Internaţionale a Echipelor Tactice de Intervenţie, la Centrul de Pregătire al Pompierilor “Corneliu Stoicheci”.

10:23 – PROTESTE


VÎLCEA. Un tînăr de 20 de ani a fost reţinut de poliţie după ce a încercat să-şi dea foc în faţa Catedralei din Rîmnicu Vîlcea. (Alexandra Chivu)

SEPARARE.
Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor ameninţă cu proteste, nemulţumiţi că MIRA nu şi-a respectat angajamentele.

10:28 - ACCIDENT


BOTOŞANI. Autorităţile de la Botoşani au convocat ieri o întîlnire cu constructorii din judeţ, pentru a stabili în ce condiţii vor putea fi refăcute locuinţele distruse de inundaţii. Subprefectul a propus încredinţarea lucrărilor de refacere a imobilelor demolate de ape direct către firmele de construcţie.

PITEŞTI. Un muncitor angajat fără carte de muncă la o vulcanizare a fost ieri grav rănit în urma exploziei unei roţi. Incidentul a avut loc în momentul în care bărbatul încerca să fixeze împreună cu un coleg roata unui excavator. Cauciucul uriaş a explodat, iar o bucată l-a izbit drept în faţă. (E. Cîrstea)

BOTOŞANI - Un copil a murit sufocat
Alt bebeluş a murit ieri din cauza neglijenţei părinţilor. Copilul de opt luni din comuna Ungureni, judeţul Botoşani, s-a înecat într-o groapă de dejecţii, fiind lăsat în grija bunicii în vîrstă de 62 de ani. Femeia l-a încredinţat unei fetiţe de numai 11 ani, iar micuţul, nesupravegheat, a căzut în groapă. Bunica l-a găsit şi a chemat ambulanţa, dar copilul era deja mort cînd a ajuns echipajul.

“CAZUL FERRARI” - Cocoană vrea audiere în libertate
Tribunalul Timiş a rămas în pronunţare ieri în privinţa cererii lui Adrian Cocoană de a fi anchetat în stare de libertate. Învinuitul, care conducea un Ferrari cu 150 km la oră în centrul Timişoarei la 19 august, a accidentat mortal, pe trotuar, un tînăr de 28 de ani şi a părăsit locul accidentului. Învinuitul spune că a fugit de teamă să nu fie linşat, însă ar fi trebuit să telefoneze la poliţie după doar cîteva minute de la implicarea în accident, nu după o zi.

RAPSOZI LA ICR - La joc cu muzicanţii din Greceşti
Un Taraf oltenesc pentru Bucureşti. Muzicanţii din Greceşti, Dolj, vin astăzi la Institutul Cultural Român (ICR). Invitaţia le-a fost făcută de maestrul Grigore Leşe. Lăutarii vin să cînte, să încînte şi să povestească cu cei care vor dori să calce pragul ICR, după ora 18:00. Întîlnirea de la institut face parte din cadrul proiectului Ultimii Rapsozi, iniţiat de Grigore Leşe. Jurnalul Naţional este partener media al acestui proiect. Accesul este liber. (Costin Anghel)

EXPLOATAŢI - Copii obligaţi să muncească

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a retras atestatele a doi asistenţi maternali după ce s-a constatat că micuţii pe care cei doi îi aveau în îngrijire erau obligaţi să presteze munci agricole. În urma unei anchete s-a stabilit că cei doi copii aflaţi în grija a doi soţi din comuna Ghergheşti erau puşi la munci fizice dintre cele mai grele. De la începutul anului, în judeţul Vaslui au fost înregistrate zece cazuri de asistenţi maternali care au abuzat sub diferite forme de copiii daţi în îngrijire. (Ana Ionaşcu)

BUCUREŞTI - Agent de circulaţie lovit în intersecţie
Un agent al Poliţiei Rutiere a fost lovit ieri în Capitală în timp ce dirija circulaţia. Agentul se afla în intersecţia Bd. Aerogării cu Ficusului, iar în jurul orei 12:00 a fost lovit de un autoturism Matiz, intrat în intersecţie la culoarea verde a semaforului. Şoferul a declarat că nu l-a observat pe poliţist şi nu a mai avut timp să-l evite, luîndu-l pe capotă. Agentul a fost transporat la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi va rămîne internat la Clinica de Ortopedie, cu traumatism cranio-cerebal, o fractură la gamba dreaptă şi mai multe escoriaţii. (Mara Răducanu)

METEO - Primul week-end de toamnă, friguros
La sfîrşitul acestei săptămîni, vremea se va răci brusc. Se vor înregistra şi valori de 4°C în sudul Transilvaniei, în zona Munţilor Făgăraş. La Bucureşti, cerul va fi temporar noros, şansele de ploaie fiind foarte ridicate. Pe Litoral, condiţiile pentru plajă nu vor fi deloc bune. Vremea va fi uşor instabilă, iar cerul temporar noros. Vîntul va fi slab şi moderat, cu intensificări temporare. În zona montană, cerul va prezenta unele înnorări, cu averse slabe şi descărcări electrice în Carpaţii Orientali şi Meridionali. (A.A.)

GALAŢI - O navă nu a oprit pentru control
Comandantul unei nave de croazieră sub pavilion maltez a refuzat ieri să oprească pentru controlul documentelor la Galaţi. Vaporul a fost monitorizat pînă la Tulcea. Comandantul navei a motivat că nu a oprit la Galaţi pentru că nu a înţeles mesajul în limba rusă transmis prin staţia de emisie-recepţie, el fiind de origine maghiară. Nava “River Cloud”, cu 60 de pasageri la bord, venea de la Budapesta şi mergea către Sulina. Neînţelegerea îl va costa pe comandant 1.500 de lei, amendă. (Daniel Mihalaşcu)

MAJORARE - Pensii mai mari de la 1 noiembrie
Guvernul a decis ieri majorarea punctului de pensie de la 1 noiembrie 2008 cu circa 20%, de la 581,3 lei, cît este în prezent, la 697,5 lei. O altă măsură îi priveşte pe pensionarii cu grupe de muncă I şi II, care vor primi majorări de 0,5 şi, respectiv, 0,25% din valoarea punctului de pensie pentru fiecare an de activitate, această majorare urmînd să fie operată eşalonat. Majorarea de la 1 noiembrie era iniţial prevăzultă pentru 1 ianuarie 2009. Potrivit ministrului Muncii, Paul Păcuraru, devansarea de două luni a fost posibilă datorită excedentului înregistrat la bugetul asigurărilor sociale. (Cătălin Pruteanu)

×
Subiecte în articol: observator