x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute 2 august 2007

Romănia in cinci minute 2 august 2007

02 Aug 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute 2 august 2007
Sursa foto: Constantin Duma/

Timiş. Trei persoane au murit, iar traficul feroviar pe relaţia Periam - Timişoara a fost intrerupt ieri, cănd o autoutilitară a fost lovită de locomotiva unui tren personal, la un pasaj de cale ferată din comuna Hodoni. Evenimentul s-a produs din cauza şoferului.

14:23

Festival

INTERES. Cererea de bilete şi abonamente pentru Festivalul Internaţional "George Enescu" s-a triplat faţă de ediţia precedentă.

CONSTANŢA. O navă a fost reţinută ieri in Portul Constanţa, după ce la bordul ei s-au constatat 23 de deficienţe.

14:28

Circulaţie

SONDAJ. Reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere şi ai administraţiei drumurilor au realizat ieri un sondaj in răndul şoferilor, la intrarea in judeţul Constanţa şi pe drumurile spre litoral, scopul studiului fiind imbunătăţirea condiţiilor de trafic in sezonul estival.

BIHOR. Circulaţia pe DN 1 a fost blocată timp de mai bine de trei ore din cauza unui accident rutier petrecut in localitatea bihoreană Topa de Criş, in apropiere de intersecţia cu drumul judeţean spre comuna Vadu Crişului, unde un tir s-a izbit frontal de o autoutilitară.

DECIZIE - Predarea lui Gorduna, amănată

Instanţa supremă a stabilit ieri că, in cazul predării lui Gerald Gorduna către autorităţile germane, Curtea de Apel Bucureşti a omis să se pronunţe asupra cererii de amănare formulate de acuzat. Magistraţii au decis rejudecarea transferului omului de afaceri acuzat in Germania de trafic de droguri.

ACCIDENT IN LANŢ - Nouă autovehicule avariate pe DN 1

Nouă autoturisme au fost avariate şi 12 persoane au fost rănite uşor intr-un accident rutier petrecut ieri pe Drumul Naţional 1, la intrarea in municipiul Ploieşti. Potrivit Mediafax, accidentul s-a produs cănd un tir incărcat cu piese de fontă, ce circula dinspre Cămpina către Ploieşti, a derapat şi a intrat intr-o coloană de autoturisme. (Nina Marcu)

VESTE PROASTĂ - Seceta a mărit preţul păinii

Unele firme de morărit şi panificaţie au majorat de ieri preţul păinii cu pănă la 10%, pe fondul scumpirii grăului din cauza secetei. Produsele de la Pambac sunt cu 4% mai scumpe, iar cele de la Dobrogea, cu 6%. Cea mai insemnată majorare de 10%-15% a fost inregistrată la produsele Vel Pitar şi are in vedere nu numai scumpirea grăului, ci şi evoluţia costurilor cu energia şi gazele. Guvernul a decis ieri demararea controalelor la producătorii de păine, pentru combaterea evaziunii fiscale, rezultatul acestora putănd conduce la reducerea TVA la acest produs.

TAXE - S-au scumpit biletele la Loto

Biletele la Loto sunt mai scumpe cu doi la sută, intrucăt Compania Naţională Loteria Romănă trebuie să achite o taxă de timbru specială pentru protejarea monumentelor istorice. Prin urmare, valoarea acestui timbru a fost adăugată la preţul de vănzare a produselor. Astfel, un bilet pentru jocul Joker costă 2,4 lei, unul la Loto 5 din 40 va fi 1,2 lei, iar unul la Loto 6 din 49 va putea fi achiziţionat contra sumei de 4,4 lei. Pentru jocul Noroc, noul preţ este de 2,4 lei. Tot atăt costă acum şi talonul de participare la jocul Pronosport.

INVĂŢĂMĂNT - Testele naţionale vor fi scoase

Testele naţionale vor fi desfiinţate după intrarea in vigoare a noii legi a invăţămăntului preuniversitar, a declarat ieri ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei. Potrivit oficialului, admiterea la liceu va fi făcută in două trepte, pe baza unor note obţinute la 18 teze in timpul ultimilor trei ani de gimnaziu. Liceele cu renume vor putea să păstreze şi examenele proprii, dar vor trebui să anunţe acest lucru cu un an inainte.

HOTĂRĂRE - Noi exproprieri pe Bucureşti - Ploieşti

Executivul a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a 45 de imobile, proprietate privată, situate pe amplasamentul Autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, in localitatea Olari. Suma globală estimată de Ministerul Transporturilor pentru despăgubirea proprietarilor este de 1,67 milioane de lei.

NĂVODARI - Tabăra, avizată pentru redeschidere

Autorităţile sanitare constănţene au dat ieri avizele necesare pentru redeschiderea unuia dintre pavilioanele Taberei Delfinul din Năvodari, 252 de copii urmănd să fie cazaţi aici. De astăzi va fi deschisă şi cantina taberei, iar cele 17 persoane care fac parte din personalul acesteia au fost evaluate medical şi işi pot desfăşura activitatea. La inceputul lunii iulie, Tabăra Delfinul a fost inchisă, după ce peste 100 de copii şi cadre didactice au ajuns la spital cu tulburări digestive acute.

MAŞINI GRELE - Restricţii pe  drumurile spre litoral

Maşinile cu greutate totală de peste 7,5 tone, altele decăt cele destinate exclusiv transportului de persoane, nu vor mai circula pe Autostrada Bucureşti - Constanţa şi pe DN Cernavodă - Constanţa, intre anumite ore ale zilelor de vineri, sămbătă şi duminică, restricţie valabilă pănă la 15 septembrie. Restricţiile de circulaţie, aprobate miercuri de Guvern, vor fi aplicate in zilele de vineri, intre orele 15:00 şi 24:00, sămbătă şi duminică, intre orele 6:00 şi 22:00. Guvernul explică restricţia de circulaţie prin creşterea siguranţei traficului rutier.

Â

MUREŞ - Presupus ucigaş, la un pas de libertate

Tribunalul Mureş - unde a fost strămutat dosarul in care Cezar Ciocan, zis "Fortian", inculpat pentru accidentarea mortală a unui poliţist - a admis ieri cererea avocaţilor acestuia de a inlocui arestul preventiv cu interdicţia de a părăsi localitatea. Parchetul de pe lăngă Tribunalul Mureş a formulat recurs. Poliţistul Stelian Preda din Roşiori de Vede a fost accidentat mortal in 2005, in timp ce incerca să oprească maşinile in care se aflau 20 de membri ai unui clan, care se indreptau spre o răfuială cu un clan rival.

×
Subiecte în articol: observator