x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, în urma Bulgariei, în topul ţărilor în care mamele ar vrea să-şi crească copiii

România, în urma Bulgariei, în topul ţărilor în care mamele ar vrea să-şi crească copiii

09 Noi 2011   •   10:12
România, în urma Bulgariei, în topul ţărilor în care mamele ar vrea să-şi crească copiii

Statele Unite ocupa abia pozitia 31 din 43, in topul tarilor dezvoltate sau in curs de dezvoltare preferate de mame pentru cresterea copiilor, realizat de organizatia Salvati Copiii (Save the Children). SUA este devansata de tari precum Polonia, Letonia sau Slovacia, informeaza Huffington Post.

Prima pozitie in top este ocupata de Norvegia, urmata de Australia si Islanda.

Romania a fost si ea inclusa in acest top si ocupa pozitia 36, fiind devansata de Bulgaria, dar devansand, la randul ei, Serbia, Rusia, Ucraina, Moldova, Bosnia si Hertegovina, Macedonia si Albania.

Topul a fost alcatuit pe baza a mai multi indicatori: riscul de deces la nastere (pentru mame), numarul de femei care utilizeaza metode moderne de contraceptie, speranta de viata, numarul mediu de ani de scolarizare, valoarea alocatiei crestere a copilului, castigul mediu salarial al femeilor in comparatie cu barbatii, numarul de femei aflate in structurile de conducere politica, rata medie de scolarizare in ciclurile primar si secundar si rata mortalitatii infantile.

In mod surprinzator, in SUA se inregistreaza una dintre cele mai mari rate de mortalitate a femeilor la nastere - una din 2.100, fata de una din 2.700 in Romania sau una din 31.800 (!) in Grecia. Opt dintr-o mie de copii mor inainte de atingerea varstei de cinci ani in SUA, rata mortalitatii infantile fiind dubla, fata de tari precum Finlanda, Norvegia, Slovenia, Grecia, Luxemburg, Japonia, Singapore sau Islanda (Romania sta mai prost decat SUA, cu 12 decese/mia de copii sub cinci ani). 42% dintre copiii americanilor de varsta prescolara nu sunt inscrisi la gradinite – si la acest capitol SUA fiind printre tarile cel mai prost pozitionate in top (in Romania, 73% dintre prescolari sunt inscrisi la gradinite). In plus, SUA este singura tara dezvoltata fara o alocatie institutionalizata de crestere a copilului.

×