Presa internationala isi continua comentariile despre situatia politica din Romania. Ulrich Krokel remarca in Mittelbayerische Zeitung, intr-un editorial intitulat "Romania se scufunda', ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de a-l valida pe "presedintele controversat Traian Basescu va duce la o escaladare a luptei pentru putere in Romania'. "Desi este membru al UE, Romania traverseaza vremuri dificile. Observatorii politici prezic o criza de stat sau chiar un razboi civil. De necontestat este faptul ca dupa decizia CCR razboiul dintre presedinte si premier a intrat intr-o noua runda. Miza este mult prea mare. Razboiul dintre clanuri nu are ideologii, mai degraba metode mafiote. Cine are ultimul cuvant in stat are si sansa de a se imbogati. Basescu si-a scris in frunte lupta impotriva coruptiei, insa in acest scop si-a insusit metode de guvernare dictatoriale. Basescu este considerat omul care garanteaza salvarea oamenilor sai din situatii dificile. Continuare luptei pentru putere ramane deschisa', considera Ulrich Krokel in MZ.
Ce razboi civil? Romanii au alte preocupari
Detlef D. Pries demonteaza in cotidianul german Neues Deutschland ideea propagata de europarlamentarul Monica Macovei in presa internationala ca Romania este amenintata de un razboi civil. "CCR a decis ca Basescu sa se intoarca la Cotroceni si astfel sa continue lupta pentru putere de la Bucuresti, cel putin pana la alegerile parlamentare din toamna. O viitoare colaborare intre presedinte si Guvern este exclusa, insa cu siguranta nu se va ajunge la un razboi civil, asa cum anunta sustinatoarea lui Traian Basescu, Monica Macovei. Romanii sunt preocupati mai mult de problemele lor existentiale decat de lupta de interese de la nivel inalt, scaldata in acuzatii de coruptie si crima organizata. Ambele tabere dau asigurari observatorilor internationali ca respecta regulile democratiei si indeplinesc cerintele internationale. Cu alte cuvinte, ambele tabere vor continua dureroasa politica de austeritate, acesta fiind si motivul pentru care trei milioane de romani au parasit tara in ultimii 10 ani. Un gand incitant ar fi organizarea unui referendum legat de demiterea politicienilor incompetenti, insa criza din Romania nu este cauzata neaparat de clasa politica incapabila, cat de incalcarea sistemului', concluzioneaza Detlef Pries in Neues Deutschland.
Consecintele deciziei CCR
Din Austria, Eva Konzett ne explica in Wirtschaftsblatt, intr-un editorial intitulat "Dupa nastere urmeaza depresia postnatala', ca "ramanerea in functie a lui Traian Basescu nu va reprezenta finalul luptei politice interne'. "Mult asteptata decizie CCR va avea consecinte pe toate palierele. Decizia in sine nu va reprezenta neaparat promisa normalizare a situatiei din Romania si nici o revenire a leului romanesc. Pare putin plauzibil ca USL se va da batuta. Fara detronarea lui Traian Basescu, Uniunea formata tocmai in acest scop se va prezenta cu mainile goale in fata alegatorilor. O situatie neplacuta inaintea alegerilor parlamentare din toamna. Intrebarea principala este cum se va comporta Parlamentul, avand in vedere ca in cazul invalidarii referendumului, mingea ramane in curtea Parlamentului. Chiar daca Basescu va supravietui deciziei finale a Parlamentului, lucrurile nu se vor linisti. Directia e clara: pentru USL, presedintele Traian Basescu nu mai are legitimitate. USL va marsa pe faptul ca, in ciuda apelului la boicot din partea PDL, milioane de oameni au votat pentru destituirea presedintelui. Guvernul va lucra in continuare la un viitor fara Traian Basescu Dupa trei saptamani de la referendum, decizia CCR a reprezentat o nastere dificila, care fara doar si poate va fi urmata de o depresie postnatala', noteaza Eva Konzett in Wirtschaftsblatt.
Perceptii
Romania, membra UE, are mari dificultati in adoptarea valorilor care tin de statul de drept, opineaza cotidianul francez Le Figaro. Potrivit sursei citate, "Traian Basescu, din cauza personalitatii sale puternice, are partea sa de vina pentru instabilitatea politica din ultimii ani de la Bucuresti. Dar principala sa vina, din punctul de vedere al adversarilor sai, este aceea ca a vrut sa destabilizeze o cleptocratie imbogatita in conditii opace in perioada trecerii la economia de piata. La initiativa sa, precum si cu ajutorul Uniunii Europene, justitia si-a castigat o veritabila independenta, care i-a permis sa lupte impotriva coruptiei in stil mare si sa puna capat unei culturi a impunitatii.' Le Figaro mai arata ca Bruxelles-ul, Washingtonul si Fondul Monetar International au jucat un rol-cheie in rezolvarea acestei crize politice de la Bucuresti. Cotidianul Liberation, la randul sau, arata ca social-democratii precum si liberalii romani ii reposeaza lui Traian Basescu stilul sau prea dirijist si faptul ca nu respecta rolul de mediator prevazut in Constitutie.
Febra electorala
In Ungaria, Nepszava se arata preocupata de "reactiile si atmosfera anti-UE din Romania'. "Alegerile parlamentare sunt preconizate pentru data de 2 decembrie, insa toata Romania este deja in febra electorala. Referendumul anti-Basescu nu a fost altceva decat o proba pentru alegerile propriu-zise si s-a soldat doar cu perdanti. UE si SUA au provocat furia Cabinetului Ponta, iar Bruxelles-ul si Washington-ul pe cel al populatiei din Romania. Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, insa nu se mai poate considera un presedinte legitim', precizeaza Nepszava, care adauga:' Basescu a scapat, deci criza prelungita poate sa continue. Situatia de (sah) pat va reprezenta un razboi total la Bucuresti'.
Repercusiuni
Analistul politic Kiss Tamas a declarat pentru agentia de presa MTI, citat de kitekinto.hu, ca USL ramane principala favorita la alegerile parlamentare din toamna. "Esecul referendumului pentru debarcarea lui Traian Basescu va avea repercusiuni negative atat asupra USL, cat si asupra celor doi lideri, Crin Antonescu si Victor Ponta. Chiar si asa, opozitia este in continuare atat de slaba, incat USL ramane favorita certa la alegerile parlamentare. USL nu a avut o atitudine rationala, fiindca s-a stiut de la inceput ca instalarea unui cvorum pentru validarea alegerilor il va salva pe Traian Basescu de la destituire. In conditiile actuale, o colaborare intre Basescu si Guvern este exclusa. PDL este incapabila sa profite de aceasta situatie. Oricat ar gresi USL, nu exista un partid de opozitie care sa profite. Sustinerea de care se bucura USL este de peste 50%, in timp ce PDL este undeva sub 15%. Din perspectiva maghiara, referendumul poate insemna un semnal de alarma pentru UDMR, fiindca in cazul unei prezente masive la alegerile parlamentare, exista riscul ca Uniunea sa nu atinga pragul electoral de 5% si sa ramana in afara Parlamentului. De aceea urmatoarele trei luni sunt deosebit de importante pentru UDMR, care trebuie sa mobilizeze electoratul maghiar. Prezenta UDMR la putere in 2013 depinde de atingerea pragului electoral si de procentul obtinut de USL. Un scor de peste 50% elimina orice sansa a UDMR de a mai fi la guvernare', a subliniat Kiss Tamas pentru MTI. (deak.istvan@jurnalul.ro)