Conform statisticilor Eurojust şi Europol, România este ţara care trafichează cel mai mare număr de fiinţe vii pentru ţări precum Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa. De altfel, Europol cercetează reţelele infracţionale care au adus din România peste 1.100 de copii folosiţi de grupuri criminale pentru cerşit şi alte infracţiuni. Doar în Marea Britanie au fost identificaţi 200 de copii români aflaţi la cerşit.
Majoritatea copiilor victime ale traficului de fiinţe umane din UE provin din România şi sunt de etnie romă. Europarlamentarul Nicolae Vlad Popa a declarat, în Comisia pentru Libertăţi civile a PE, că autorităţile competente ar trebui să elaboreze programe de combatere a traficului de fiinţe umane, pentru a nu mai figura pe primul loc în materie de "furnizori". Raportul Europol vine după ce şi Ministerul de Externe al Statelor Unite a dat publicităţii raportul anual privind traficul de persoane, anunţă antitrafic.ro. Raportul include România în rândul tărilor care nu îndeplinesc în totalitate standardele minime de protecţie a victimelor traficului de persoane. În raport, este prezentat cazul unei românce de 19 ani, căreia un cetăţean britanic i-a promis că o va angaja ca menajeră. Ajunsă în Marea Britanie, tânăra a fost forţată să se prostitueze, i-au fost confiscate actele şi a fost tratată cu brutalitate. Raportul Ministerului american de Externe descrie România ca o ţară sursă,detranzit şi de destinaţie a traficului de persoane, atât în scopul exploatării sexuale, cât şi a muncii forţate. Raportul subliniază că femei din Republica Moldova, Rusia sau Ucraina ajung să fie exploatate sexual în România.
În 2007, autorităţile române au investigat 232 de cazuri de trafic de persoane, în creştere faţă de cele 61 de cazuri investigate în 2006. Cu toate acestea, anul trecut au fost pronunţate 188 de condamnări pentru trafic de persoane, cu un singur caz mai mult faţă de anul 2006.
Numărul unu şi în Canada
România este printre principalii furnizori de carne vie şi în Canada.Un expert canadian a identificat, în ultimii doi ani, 31 de cazuri de trafic de fiinţe, potrivit NewsReport. Cele mai multe victime vin din România, dar până în prezent niciun suspect nu a fost arestat. În patru dintre aceste cazuri au fost implicaţi minori. Expertul a afirmat că cele 31 de cazuri reprezintă doar o parte infimă dintre cazurile de trafic cu fiinţe umane desfăşurat în Canada. Conform celor spuse de acesta, femeile sunt introduse ilegal în statul nord-american şi forţate apoi să se prostitueze sau să muncească în condiţii inumane. Primele patru ţări de provenienţă ale victimelor sunt România, Filipine, Republica Moldova şi China.
Citește pe Antena3.ro