x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza "psihozei castravetelui".

România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza "psihozei castravetelui".

de Veronica Micu    |    03 Iun 2011   •   06:56
România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza "psihozei castravetelui".

Producatorii romani pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocarii exporturilor de castraveti catre Germania si Cehia, a declarat, astazi, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu.

"Cehia si Germania au decis sa nu mai cumpere castravetii proveniti din tarile Uniunii Europene, inclusiv din Romania, din cauza informatiilor privind contaminarea cu bacteria E.coli. Consumatorii din aceste tari sunt speriati si nu mai consuma legume, in special castraveti, iar producatorii romani pierd circa 100.000 de euro pe zi din aceasta cauza, intrucat Cehia si Germania cumparau zilnic circa 160 de tone de castraveti produsi in serele romanesti", a spus Radulescu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca din informatiile pe care le detine este posibil ca si exporturile de rosii din tarile UE sa fie sistate in perioada urmatoare, desi testele facute in laboratoarele de profil au demonstrat ca legumele noastre sunt sigure.

"Pana cand nu se va hotari care este sursa contaminarii cu bacteria E.coli. cele doua tari ar putea lua decizia de a sista si importurile de rosii din tarile comunitare. Am trimis o scrisoare catre biroul comisarului pentru agricultura cu situatia inregistrata in Romania din cauza sistarii contractelor de export cu tarile UE si asteptam vineri un raspuns din partea Bruxelles-ului in privinta masurilor care pot fi luate pentru diminuarea pierderilor si sprijinirea producatorilor romani", a mai spus oficialul MADR.

Fermierii spanioli sustin ca valul de panica creat de pe urma "psihozei castravetelui" le aduc pagube de aproximativ 200 de milioane de euro pe saptamana, iar germani pierd circa 4 milioane de euro pe zi, in conditiile in care cifra de vanzari pentru castraveti a scazut cu aproape 90%.

De asemenea, Rusia a interzis, ieri, importurile de legume proaspete din toate tarile Uniunii Europene, din cauza epidemiei cauzate de bacteria E.coli. Astazi, medicul-sanitar sef al Rusiei, Ghennadi Oniscenko, a declarat ca importurile de legume din Uniunea Europeana vor fi preluate doar dupa ce UE va furniza Moscovei informatii despre sursa infectiei, mecanismul de transmitere a acesteia si localizarea geografica.

×