Brazilia, India, Mexicul si Romania sunt considerate printre tarile cele mai vulnerabile la atacurile cibernetice si ale criminalitatii informatice, potrivit unui studiu realizat de think-tank-ul "Security and Defence Agenda" (SDA). Potrivit specialistilor, vulnerabilitatea se datoreaza faptului ca sectorul public si privat din aceste state nu a instituit sistemele corecte si procedurile necesare pentru a se apara, scrie Financial Times.
"Aproape toata lumea este de acord ca tarile nordice au un scor mare privind securitatea cibernetica, Marea Britanie fiind, de asemenea, foarte puternica. Dar in alta parte in Europa, mai ales in Polonia, Italia si Romania, nu exista acelasi nivel de rezilienta", a declarat Brigid Grauman, autoarea raportului.
SDA spune ca a reunit opt inalti oficiali din domeniul securitatii de la NATO si Comisia Europeana pentru a utiliza metodologia in scopul de a evalua capacitatea de rezilienta a celor 23 de tari supuse "testelor de stres" pe o serie de fronturi, noteaza FT, citat de Agerpres.
Printre problemele examinate s-a numarat si aceea daca guvernul si industria din fiecare tara folosesc instrumente standard de aparare a retelei de calculatoare si daca exista un bun schimb de informatie intre sectoarele public si privat. SDA a apreciat ca statele nordice - in special Finlanda si Suedia - au fost de departe cele mai reziliente din Europa, cu un scor putin inaintea Marii Britanii, Frantei, Germaniei, Danemarcei si Estoniei.
In afara Europei, SDA mentioneaza Israelul ca avand rate de aparare cibernetica foarte inalte, in contextul in care tara sustine ca se confrunta cu "1.000 de atacuri cibernetice in fiecare minut".
Potrivit raportului, criza economica globala submineaza investitiile in securitatea cibernetica din partea multor tari, iar formarea IT la nivel mondial nu satisface cererea de personal a companiilor.
Israelul, Finlanda si Suedia sunt considerate tarile cele mai rezistente la atacurile cibernetice asupra sistemelor lor informatice publice si private, conform studiului.