x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, printre țările cu cel mai mic procent de adolescenți cu probleme de sănătate mintală

România, printre țările cu cel mai mic procent de adolescenți cu probleme de sănătate mintală

16 Oct 2021   •   21:00
România, printre țările cu cel mai mic procent de adolescenți cu probleme de sănătate mintală

Un raport alarmant al Unicef arată că trei adolescenți se sinucid pe zi. Sinuciderea în rândul adolescenților este a doua cauză principală de deces, după accidente. România se numără printre țările cu cel mai mic procent de copii care au o tulburare mintală diagnosticată.

În Europa, 9 milioane de adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani suferă de o tulburare de sănătate mintală, iar sinuciderea este a doua cea mai frecventă cauză de deces în rândul lor. Trei adolescenți pe zi își iau viața.

Semnalul de alarmă este tras de un raport Unicef, citat de La Stampa.

Doar accidentele rutiere provoacă mai multe decese în rândul tinerilor.

Aproximativ 1.200 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani își pun capăt vieții în fiecare an.

În Italia, se estimează că 16,6% dintre băieții și fetele cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani suferă de probleme de sănătate mintală (956.000). În rândul fetelor, procentul este mai mare (17,2%) decât în rândul băieților (16,1%).

Procentul de probleme de sănătate mintală pentru băieții și fetele din Europa cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani este de 16,3%, în timp ce cifra globală pentru același grup de vârstă este de 13,2%.

Țările cu cel mai mare procent din Europa dintre cele 33 de țări intervievate sunt: Spania (20,8%), Portugalia (19,8%) și Irlanda (19,4%), în timp ce cele cu cel mai mic procent se află în principal în Europa de Est: Polonia (10,8%), Republica Cehă (11%), Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia (11,2%).

„Pandemia a scos la suprafață mai mulți factori care ne pun în pericol sănătatea mintală: izolarea, tensiunile familiale, pierderea veniturilor", spune regina Mathilde a Belgiei, însărcinată cu prezentarea raportului Unicef în fața Uniunii Europene la Bruxelles.

Geert Cappelaere, reprezentantul Unicef pe lângă instituțiile UE, spune: „Lipsa de acțiune are un cost ridicat. Pierderea anuală de capital uman rezultată din afecțiunile de sănătate mintală în Europa în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani se ridică la 50 de miliarde de euro”.

(sursa: Mediafax)

×