Un studiu de lungă durată al unor oameni de ştiinţă suedezi plasează România printre cele mai rasiste ţări din Europa, fiind întrecută doar de Albania, Bulgaria şi Franţa.
Studiul a fost întreprins de economiştii suedezi, care voiau să stabilească dacă gradul de dezvoltare economică al unei ţări are legături cu nivelul de rasism al cetăţenilor. Premisa de la care au pornit cercetătorii a fost că cetăţenii ţărilor dezvoltate economic tind să fie mai toleranţi faţă de persoanele de altă rasă.
Studiul a arătat că gradul de dezvoltare economică poate fi corelat doar cu atitudinile favorabile faţă de homosexuali (cu cât ţara este mai dezvoltată economic, cu atât este mai mare gradul de toleranţă) însă nu există o legătură directă între statutul economic al unei ţări şi nivelul mai mare sau mai mic de rasism al cetăţenilor ei.
Washington Post, însă, a accesat datele studiului pentru a construi o "hartă a rasismului" de la stat la stat. Nivelul rasismului a fost măsurat de cercetători după răspunsurile la întrebarea: "aţi fi de acord să aveţi un vecin de altă rasă"?
Astfel, în România, între 20% şi 29,9% dintre cetăţeni spun că nu ar dori să aibă drept vecini oameni de altă rasă (datele au fost culese în perioada 1998 - 2005).
Potrivit studiului, mai rasişti ca românii în Europa sunt doar bulgarii şi francezii (unde între 30% şi 39,9% dintre cetăţeni nu-şi doresc vecini de altă rasă) şi albanezii, care sunt cei mai rasişti europeni.
Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Letonia şi Andorra sunt ţările cele mai tolerante din Europa.
La nivel mondial, cele mai tolerante ţări ale lumii faţă de persoane de altă rasă sunt Australia, Canada, Noua Zeelandă, SUA şi ţările din America de Sud (sub 5%), de aici excepţie făcând Venezuela, unde nivelul rasismului este similar cu cel din ţara noastră.
Cele mai rasiste ţări ale lumii sunt Hong Kong (71.8% dintre cetăţeni nu vor un vecin de altă rasă) şi Bangladesh (71,7%), fiind urmate de Iordania (51,4%) şi India (43,5%).