x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, sub lupa presei internaţionale. Cum se vede în Marea Britanie viaţa romilor din Baia Mare

România, sub lupa presei internaţionale. Cum se vede în Marea Britanie viaţa romilor din Baia Mare

28 Feb 2013   •   15:14
România, sub lupa presei internaţionale. Cum se vede în Marea Britanie viaţa romilor din Baia Mare

Presa din Marea Britanie ţine România sub lupă, de teama faptului că, începând cu ianuarie 2014 va intra în vigoare legea europeană privind libera mişcare a cetăţenilor din UE. Daily Mail prezintă, joi, un reportaj realizat la Baia Mare, oraş aflat în mijlocul unui adevărat scandal rasial în 2012, după ce aproape 1000 de romi au fost evacuaţi din locuinţele improvizate la marginea oraşului şi mutaţi în căminele fostei fabrici de cupru din localitate.

Reporterii cotidianului britanic au descins printre sutele de romi mutaţi de primarul Cătălin Cherecheş în clădirile fostei fabrici Cuprom, de la marginea oraşului, dar şi în şatrele care încă locuiesc la marginea oraşului.

Sub titlul "Nu e de mirare că vor să vină aici!", jurnaliştii britanici prezintă viaţa romilor din Baia Mare, amintind şi de scandalul în centrul căruia s-a aflat primarul Cătălin Cherecheş, după mutarea romilor în fostele cămine ale fabricii Cuprom.

"Li s-au promis apartamente noi care să-i ferească de gerul pătrunzător al iernilor din România. Dar, la opt luni distanţă, 500 de familii trăiesc încă într-o mahala acoperită de zăpadă, în locuinţe improvizate, fără canalizare sau curent electric", scriu reporterii britanici, potrivit RTV.NET.

Cotidianul britanic notează că, acuzat de rasism, primarul Cherecheş a devenit unul dintre cei mai populari politicieni din România în urma gestului său; totodată, publicaţia britanică prezintă o galerie foto care ilustrează sărăcia lucie în care trăiesc romii din Baia Mare: "blocuri de pe vremea comuniştilor", "familii la limita subzistenţei" sau o mahala de la marginea oraşului.

Citeşte reportajul integral despre situaţia romilor din Baia Mare pe RTV.NET.

×