x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Analiză ZF: România a ajuns în top 10 furnizori de electrocasnice din lume

Analiză ZF: România a ajuns în top 10 furnizori de electrocasnice din lume

de Redacția Jurnalul    |    17 Dec 2023   •   15:40
Analiză ZF: România a ajuns în top 10 furnizori de electrocasnice din lume

O analiză Ziarul Financiar arată cum a ajuns România în top 10 furnizori de electrocasnice din lume. Rezultatele investiţiilor în producţie se văd în cifre. România a exportat în 2021 (cel mai recent an pentru care există date) electrocasnice către Europa în valoare de 537 mil. euro.

România a fost al zecelea cel mai mare exportator de electrocasnice către ţările Bătrânului Continent în 2021 (ultimul an pentru care există date publice), trimiţând peste graniţă frigidere, aspiratoare, maşini de spălat rufe, aragazuri sau blendere în valoare de 537 de milioane de euro, arată datele Applia - Home Appliance Europe, asociaţia europeană a producătorilor de profil.

Clasamentul este dominat clar de China (cu exporturi de 6,7 mld. euro), care e urmată de Germania şi Polonia. În total, în top zece sunt opt state europene şi două din Asia - China şi Malaysia.

Spre comparaţie, în 2015, podiumul era identic, ca de altfel toate primele şapte poziţii din top, singurele schimbări fiind dincolo de această treaptă. Mai exact, Franţa şi Slovacia îşi făceau loc la vârful exportatorilor, însă între timp locurile lor au fost ocupate de Malaysia şi România.

Cum a fost posibil ca în nici un deceniu piaţa locală să ajungă în top 10 furnizori de electrocasnice pentru Europa? Rezultatele investiţiilor în producţie se văd în cifre.

Principalele produse trimise peste graniţă sunt aspiratoarele, maşinile de spălat rufe şi electrocasnicele mici de bucătărie precum mixerele. Datele pe 2022 ar putea poziţiona România chiar mai bine în topul exportatorilor dat fiind că unele fabrici au avut anul trecut primul an complet de funcţionare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: electrocasnice romania