x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator General-locotenentul Teodor Incicaș: România va achiziționa un batalion de tancuri Abrams

General-locotenentul Teodor Incicaș: România va achiziționa un batalion de tancuri Abrams

de Razvan Voiculescu    |    07 Mar 2023   •   15:20
General-locotenentul Teodor Incicaș: România va achiziționa un batalion de tancuri Abrams
Sursa foto: Hepta

General-locotenentul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale de Armamente din cadrul Ministerului Apărării, a declarat într-un interviu că România va achiziționa un batalion de tancuri Abrams printr-un acord Guvern la Guvern (G2G) cu Statele Unite

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a spus generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul „Observatorului militar”.

Tancurile vor fi dotate cu echipamente moderne după specificațiile cerute de Armată, a spus oficialul MApN care a explicat și de ce a fost ales acest tip de tanc.

„Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor. (…). În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie „Ok, iau un tanc vechi”, fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului.

Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, a mai declarat Incicaş.

Se estimează că prețul unui tanc Abrams nou poate ajunge până la 8-9 milioane de dolari.

General-locotenentul a mai precizat, cu referire la sistemele defensive PATRIOT, că România urmează să primească încă două baterii la finalul primului trimestru din acest an și că ministerul său dorește achiziția ultimelor trei sisteme - dintr-un total de șapte - în 2023.

Incicaș a arătat că avioanele F-16 din Norvegia vor fi primite anul viitor și că ministerul de resort va propune Parlamentului, spre aprobare, achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm pentru dotarea a trei batalioane.

Interviu general Incicaș

Radu Tudor: „Înzestrarea militară din România are două viteze: încet și foarte încet”

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor avertizează în legătură cu situația programelor de înzestrare a armatei române.

„Înzestrarea militară din România are două viteze: încet și foarte încet. Polonia este un exemplu de agilitate în domeniu, noi suntem un contra-exemplu. Nici cu războiul la graniță decidenții politico-militari nu accelerează programele de înzestrare. Veștile foarte bune în domeniu sunt puține și punctuale: sistemele PATRIOT, HIMARS, programul PIRANHA, câteva camioane militare și vehicule blindate ușoare.

Forțele Navale Române sunt într-o situație critică, insuficient dotate pentru a asigura securitatea deplină a apelor teritoriale românești, la suprafață și în adâncuri. Nu are rost să continui cu nevoile mereu amânate ale Forțelor Terestre și ale Forțelor Aeriene.

Dacă nici lansarea de rachete de croazieră din bazinul Mării Negre nu ne trezește, suntem în somnul cel de moarte, invocat de imnul național", scris Radu Tudor într-o postare pe Facebook 

 

×
Subiecte în articol: tancuri abrams Teodor Incicaș