Foarte mulţi români cunosc cazuri de corupţie şi consideră mass-media sursa cea mai credibilă pentru furnizarea informaţiilor, reiese din studiul "Percepţia cetăţenilor asupra corupţiei din instituţiile publice: cauze, practici, prevenire", realizat de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă (APDD) Agenda 21, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).
"36,9% dintre respondenţi au declarat că ştiu cazuri de corupţie, prin experienţa personală sau din presa locală, procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru fiind de 86,2%. De asemenea, 73,54% dintre cei care au participat la realizarea studiului spun că mass-media este sursa cea mai credibilă pentru furnizarea informaţiilor", a declarat Nina Cugler, preşedinte executiv APDD - Agenda 21 şi coordonator al proiectului.
"Corupţia este un fenomen larg răspândit în România, de aceea eforturile pentru rezolvarea acestei probleme trebuie depuse nu numai de autorităţile responsabile, ci şi de simpli cetăţeni. Proiectul îşi doreşte să stimuleze o atitudine şi un comportament responsabil al tuturor actorilor implicaţi pentru diminuarea şi combaterea acestui fenomen", a mai spus Nina Cugler.
Prin elaborarea studiului s-a urmărit măsurarea percepţiei cetăţenilor asupra fenomenului corupţiei din România, din perspectiva principiilor eticii şi integrităţii funcţionarilor publici şi identificarea rolului cetăţenilor în prevenirea faptelor de corupţie. Realizat în perioada 28 aprilie-25 mai 2010, prin anchetă pe bază de interviu a 1.200 de cetăţeni din judeţele Cluj, Dolj, Harghita, Ilfov, Neamţ şi din municipiul Bucureşti - Sectorul 6, studiul se particularizează ca iniţiativă venită din partea societăţii civile, informaţiile obţinute din chestionare fiind completate cu date din fişele de observaţie a 30 de monitori-voluntari, care au aplicat chestionarele şi au dialogat cu cetăţenii. Studiul va fi publicat şi distribuit la nivel naţional.
Proiectul "Corupţia ne priveşte pe toţi!" propune crearea unui model de parteneriat public-privat între instituţii/autorităţi publice locale şi societatea civilă cu scopul prevenirii şi combaterii corupţiei, prin instituirea unor mecanisme de monitorizare a modului în care se pune în practică legislaţia specifică şi Strategia NaţionalăAnticorupţie în 16 instituţii şi autorităţi publice locale din judeţele Cluj, Dolj, Ilfov, Harghita, Neamţ şi din municipiul Bucureşti.