x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Românii” din fruntea Republicii Costa Rica

„Românii” din fruntea Republicii Costa Rica

de Cornel Tabacaru    |    02 Dec 2022   •   06:10
„Românii” din fruntea Republicii Costa Rica

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, ce mică-i lumea! După articolul despre Costa Rica de săptămâna trecută, am primit nenumărate mesaje de la cititori. Multe din ele îl priveau pe actualul președinte al Republicii Costa Rica, Rodrigo Chavez.

Ei bine, pentru că îl și cunosc personal, pot spune nu doar că este un foarte bun președinte al celei mai stabile țări din America Centrală, dar este un extraordinar prieten al României și un foarte bun cunoscător al țării noastre. Asta pentru că Rodrigo Chavez a fost funcționar superior al Băncii Mondiale și a lucrat în România timp de patru ani ca expert al BM.

Vorbește foarte bine românește și consideră că experiența căpătată în România îi este de mare folos în actul de conducere a Republicii Costa Rica. De altfel, în campania electorală pentru președinția țării a avut sloganul „Am făcut-o deja în România, o să o fac și în Costa Rica”.

Și ca lumea să fie și mai mică, prietenul lui și al meu este Fausto Alfaro, președintele Asociației Ministerului Mediului. Acesta a absolvit Facultatea de Silvicultură la Brașov, în România. A stat în țara noastră șapte ani, cu tot cu anul pregătitor și masterul de după facultate. Și el este un mare iubitor al țării noastre și vorbitor fluent al limbii române. Întors în Costa Rica, Fausto Alfaro a deschis un restaurant pe care l-a botezat „Brașov” în zona de nord a țării. Singurul loc din toată America Latină unde poți bea bere „Dracula”, făcută artizanal, nefiltrată și superb etichetată cu chipul domnitorului Vlad Țepeș.

Ca șef al Mediului din cea mai mare regiune a Republicii Costa Rica, Fausto își petrece mult timp cu președintele Chavez, și el mare iubitor de natură, vorbind în românește mai mult decât în spaniolă. Și iată cum se leagă lucrurile. Dacă mă pun și pe mine la socoteală, suntem trei „ticos” (așa sunt denumiți bărbații de aici) cu legături naturale și emoționale cu România.

Vă spuneam, și multă lume recunoaște asta, că Republica Costa Rica este numită „Elveția Americii Centrale” și este formidabil de respectată, mai ales de vecinii americani. Este țara care a dat un Președinte Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Óscar Arias, în 1986, și țara care nu are armată din 1948, fapt scris în Constituție. Și nici nu are nevoie de armată, chiar dacă vecinul din nord, Nicaragua, nu este cel mai liniștit stat. Dar pentru președinte și guvern prioritățile sunt altele, precum educația, sănătatea, mediul, agricultura și turismul. Iar poliția costaricană nu se confruntă cu probleme majore cu cetățenii țării. Dacă nu ar fi problemele cu fugarii din Venezuela, care folosesc Costa Rica drept țară de tranzit spre Statele Unite, polițiștii ar șoma pur și simplu.

Rodrigo Chavez este un strălucit economist, un tip care a făcut foarte multe lucruri la Banca Mondială și este extrem de legat de România și de experiența căpătată în țara noastră. Înainte să ajungă președinte, a fost foarte apreciat ca ministru de Finanțe în guvernul de la San Jose și l-a propulsat ca favorit al Partidului Social Democrat Progresist din Costa Rica să devină șef al statului în acest an.

Vin vremuri grele, țările sunt chemate la unitate și solidaritate, așa ca oricând România poate avea un prieten de nădejde în persoana președintelui Chavez. Costa Rica exportă mult în Statele Unite ale Americii, dar are nevoie de mărfuri de import care pot fi procurate din România. Desigur, nu ne substituim agenției economice române, dar poate că am deschis o fereastră către camera de primire a Republicii Costa Rica pentru produsele românești. Și uite că, așa cum spuneam la început, lumea este mică!

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, vă las și să ne vedem vinerea viitoare cu sănătate și căldură! Doamne Ajută!

 

Am învățat în România cum se depășește o criză economică, și, iată, astăzi România este o țară modernă, membră a Uniunii Europene, o țară prosperă, care a făcut reforme. Am fost în bucătăria în care s-au făcut acele reforme, care au avut succes. Dacă va fi criză în Costa Rica, eu sunt un căpitan de vas care a navigat cu succes pe acele mări învolburate ale crizei.”

Rodrigo Chavez, președintele

Republicii Costa Rica

 

Sunt foarte mulțumit de experiența pe care am dobândit-o în România. M-a ajutat mult și cât am fost ministru de Finanțe despre cum se previne și se depășește o criză economică.

Rodrigo Chavez, președintele

Republicii Costa Rica

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Rodrigo Chavez costa rica