x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănii işi bat joc de 112

Romănii işi bat joc de 112

de Irina Cristea    |    30 Aug 2007   •   00:00

Potrivit Serviciului de telecomunicaţii Speciale (STS), in anul 2006, numărul de urgenţe 112 a inregistrat aproximativ 25 de milioane de apeluri false.

Potrivit Serviciului de telecomunicaţii Speciale (STS), in anul 2006, numărul de urgenţe 112 a inregistrat aproximativ 25 de milioane de apeluri false. Pănă la sfărşitul lunii iulie 2007 au fost deja inregistrate peste 16 milioane de astfel de apeluri, majoritatea lor fiind efectuată de pe cartele prepaid, unde apelantul este aproape imposibil de identificat. Cu aceste cifre, Romănia se situează pe primul loc in UE din punct de vedere al apelurilor false. 90% dintre apelurile preluate fiind false, acest fenomen pune in pericol viaţa persoanelor cu probleme reale de sănătate.

In aceste condiţii, reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi ai Ministerului Sănătăţii s-au consultat azi in legătură cu elaborarea unor soluţii tehnice de blocare a apelurilor false la serviciul de urgenţe 112. Participanţii la intălnire au căzut de acord cu privire la faptul că aplicarea de amenzi, singura soluţie existentă deocamdată impotriva celor care abuzează de 112, este ineficientă.

Orientăndu-se după soluţii adoptate in alte state europene şi chiar in SUA, cei prezenţi au stabilit că trebuie găsite de urgenţă soluţii tehnice de blocare a apelurilor false către 112.

De exemplu, in Finlanda, operatorul de telefonie mobilă poate bloca terminalul apelantului timp de o zi, timp in care acesta nu poate folosi telefonul mobil decăt pentru serviciul de urgenţe. Scotland Yard a procedat la ceea ce se cheamă "SMS bombardment", operaţiune care blochează, de asemenea, telefonul celui care abuzează de serviciul 112.

×
Subiecte în articol: observator