Romanii apreciaza ca o persoana inceteaza sa mai fie considerata tanara incepand cu 44 de ani si ca o persoana este considerata in varsta de la 61 de ani, conform Eurobarometrului facut public vineri de Comisia Europeana.
La nivel comunitar, europenii estimeaza ca o persoana inceteaza sa mai fie considera tanara incepand cu 42 de ani si ca o persoana devine batrana de la numai 64 de ani.
Perceptia fata de varsta difera puternic in functie de sex, varsta si tara, conform Eurobarometrului facut public cu ocazia lansarii "Anului european al imbatranirii active si al solidaritatii dintre generatii".
Exista, de asemenea, o diferenta de peste 10 ani intre Olanda, unde o persoana se considera batrana incepand cu 70 de ani, si Slovacia, unde aceasta etapa este fixata la 58 de ani.
In ochii portughezilor si al suedezilor, o persoana este tanara pana la 37 de ani, in timp ce cipriotii si grecii au stabilit aceasta limita la 50 de ani.
Femeile europene plaseaza inceputul imbatranirii la 65 de ani, iar barbatii, la 62,7 ani.
O persoana devine batrana la 59 de ani in opinia europenilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, insa la doar 67 de ani pentru persoanele de peste 55 de ani.
Conform anchetei realizate pe un esantion de peste 26.000 de persoane, 71% dintre europeni sunt constienti de imbatranirea populatiei Europei, insa numai 42% sunt preocupati de acest fapt.
Peste 60% dintre cetatenii comunitari considera ca ar trebui permisa munca dupa varsta de pensionare, iar o treime dintre ei au declarat ca ar vrea sa lucreze mai mult timp. La acest capitol, exista diferente considerabile intre cele 27 de state ale UE