x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romanita Iovan - "M-am simtit violata!"

Romanita Iovan - "M-am simtit violata!"

de Violeta Fotache    |    13 Oct 2005   •   00:00
Romanita Iovan  -  "M-am simtit violata!"

Ieri, in timp ce Romanita Iovan dadea cu subsemnatul printre lacrimi la Parchet, rudele mortului "urlau" de durere.

Creatoarea de moda Romanita Iovan a plans ieri, in fata procurorului, pe tot parcursul audierii sale. Vreme de doua ore, ea a povestit printre lacrimi ce si-a amintit despre noaptea in care hotul care i-a calcat casa a fost omorat de un glont pornit din pusca barbatului ei.

Intr-un alt colt al Bucurestiului isi plangeau tragedia rudele si prietenii lui Bogdan Iancu. La inmormantarea lui, jurnalistii au fost la un pas de a fi luati la bataie de cativa apropiati ai hotului.

A venit la Parchetul Capitalei la 11:00 fix, incadrata de avocati. Imbracata in negru. Si hotarata sa raspunda la toate intrebarile.

LACRIMI. Audiata ca martor in dosarul sotului sau, Adrian Iovan, dupa doua ore, Romanita a iesit plansa. Asaltata de intrebarile jurnalistilor, sub flash-urile aparatelor foto, celebra creatoare de moda a izbucnit: "Nu va dati seama prin ce am trecut?! Nu va doresc sa treceti prin asa ceva!". Aproape impiedicandu-se in cablurile tv, a spus sugrumata: "Am plans tot timpul audierii. Am retrait tot ce s-a intamplat in noaptea aceea. A fost ingrozitor!". Apoi a incercat sa scape de tirul de intrebari si, cand cineva a chestionat-o daca il cunostea mai dinainte pe Bogdan Iancu, Romanita s-a suparat: "E o jignire sa ma intrebati acest lucru!". Apoi, cu tot cu avocati, s-a urcat in Mercedes-ul familiei. S-a aruncat in bratele soferului, scancind. Era sotul ei, Adrian Iovan. S-au sarutat.

PANICA. In cele doua ore de declaratii, Romanita Iovan a povestit printre lacrimi ce si-a putut aminti, ne-au confirmat anchetatorii. Prin povestirea ei, sotia a accentuat foarte tare starea de panica prin care a trecut si pe care i-a transmis-o lui Adrian Iovan. Ca sa arate ca nu minte, a aratat procurorilor si dovada sarcinii sale: ecografia fatului de sase saptamani, acum. "Am coborat pe scari pe intuneric." Romanita a marturisit ca a vrut sa dea telefon la Politie, dar ca nu a reusit, deoarece formase numarul gresit. Cel care a sunat la Politie, potrivit declaratiei sale, a fost sotul ei, care a format numarul in timp ce se afla pe scari, urmarindu-l pe hot. Ea a negat si in fata procurorilor faptul ca l-ar fi cunoscut pe Bogdan Iancu.

Dupa ce luni a fost chemat la Parchet "personajul principal" Adrian Iovan, iar ieri a dat cu subsemnatul sotia sa, Romanita, audierile vor continua luni cu interogarea sorei hotului mort prin impuscare, Mihaela Balanel.

INGROZITA


"Am plans pe tot parcursul audierii. Am retrait tot ce s-a intamplat in noaptea aceea. A fost ingrozitor! Nu va dati seama prin ce am trecut?! Nu va doresc sa treceti prin asa ceva!"

DEBUSOLATA


"Mi-a fost ingrozitor de teama. Eram ca un pui de pisic care umbla dupa mama lui. Dupa Adrian. Nu stiu ce a fost cu mine. Parca eram debusolata. Nu mai vedeam, nu mai auzeam!"

IMPUSCATURA


"Am auzit o bubuitura. Adrian a venit pe langa mine si mi-a spus sa sun la Salvare ca hotul a cazut. Tot Adrian a sunat la Salvare. Eu m-am dus si m-am uitat pe geam si am vazut ceva lichid pe ciment. Atunci a venit Politia"
Romanita Iovan, creator de moda


Martor pentru sot


Romanita Iovan a spus procurorilor ce a putut. In principiu, declaratia data ieri de creatoarea de moda nu contrazice cu nimic marturia sotului ei. "Nu se contrazice nici cu propria declaratie data prima oara, la domiciliul pradat."

PRIMA DECLARATIE. "Hotul a intrat in casa printr-o fereastra de la subsolul imobilului. Am lasat-o intredeschisa, pentru ca incaperea trebuia aerisita din cauza mucegaiului aparut de la inundatii". "Hotul a apucat sa ia cateva bijuterii si un ceas din living!", a spus Romanita. Bogdan Iancu a vrut apoi sa intre in dormitorul in care se aflau cei doi soti, situat la etajul doi al imobilului. "In acel moment m-am trezit si am vazut o silueta in usa camerei. Am inceput sa tip. Hotul a fugit, iar sotul meu a sunat la Politie, dupa care a luat pusca de vanatoare si s-a dus dupa acesta."

A DOUA. Depozitia data ieri de creatoarea de moda a fost consemnata: doua file si jumatate de marturisire a panicii: "Am coborat scarile pe intuneric. Nu stiu de ce umblam pe intuneric. Nu imi pot imagina de ce nu am aprins lumina. Mi-a fost ingrozitor de teama. Eram ca un pui de pisica ce umbla dupa mama lui. Dupa Adrian. Nu stiu ce a fost cu mine. Parca eram debusolata. Nu mai vedeam, nu mai auzeam!".

"Cand am ajuns in capul scarilor, l-am vazut pe Adrian iesind din bucatarie. El a aprins lumina. Am vazut geanta mea pe masa, in care aveam valori mari. Am vazut telefonul meu, care e foarte scump. Nu lipseau. Atunci m-am gandit ca nu au venit sa ne fure, ci sa ne omoare. I-am transmis panica mea."

"Am avut senzatia ca sunt mai multi in casa!" De ce? "Pentru ca nu putea sa fie numai unul intr-o casa atat de mare. Adrian a luat pusca. Nu i-am zis nimic."

Cand s-a produs impuscatura, Romanita se afla, conform propriei marturii, "la parter, la baza scarilor". "Nu am auzit decat bubuitura. Adrian a venit pe langa mine si mi-a spus sa sun la Salvare, ca hotul a cazut. Parca eram debusolata, nu mai vedeam, nu mai auzeam. Tot Adrian a sunat la Salvare. Eu m-am dus si m-am uitat pe geam si am vazut ceva lichid pe ciment. De alta culoare. Atunci am vazut si girofarurile Politiei." (Violeta Fotache)

AMNEZIE
"Singurul lucru pe care Romanita Iovan spune ca si l-a amintit a fost ca in noaptea respectiva a vazut o umbra in usa dormitorului, dar nu a putut da mai multe detalii in legatura cu ce s-a intamplat dupa aceea", ne-a spus, iesind de la audieri, Mariana Stefan, avocatul familiei hotului omorat in urma cu o saptamana, la domiciliul sotilor Iovan. Aparatorul familiei lui Bogdan Iancu sustine in continuare ca acest caz nu poate fi incadrat la legitima aparare. "Este un caz de omor, chiar daca se dovedeste ca arma s-a declansat accidental", a spus avocatul inainte de a pleca la inmormantarea lui Bogdan. (Violeta Fotache)



Hotul impuscat, condus pe ultimul drum


RAMAS BUN. Bogdan Iancu, plans de mama si de sora
Bogdan Iancu, tanarul impuscat mortal de catre Adrian Iovan in urma cu o saptamana, a fost inmormantat ieri la Cimitirul "Adormirea Maicii Domnului", din Berceni. Bogdan a fost condus pe ultimul drum de rude, prieteni si de cunoscuti.

JALE. Cu ochii inrositi de plans, Mihaela Balanel, sora lui Bogdan, aseza o fotografie a fratelui ei care se incapatana sa cada mereu din sicriu. Dupa ce preotul a oficiat o scurta slujba de pomenire, cei prezenti la inmormantare si-au luat adio de la cel care le-a fost fiu, frate sau prieten. Dupa aceea, groparii au coborat sicriul de lemn in pamant. Mama lui Bogdan, a carei zi de nastere a fost ieri, a izbucnit intr-un plans zgomotos in momentul in care primul pumn de pamant a fost aruncat peste sicriul in care se afla corpul neinsufletit al fiului sau. Cea mai marcata de acest trist eveniment a fost Claudia, fosta prietena a lui Bogdan. "S-a purtat frumos cu mine. Era un om bun si sincer. Avea cel mai bun suflet din cati oameni am vazut eu", ne-a spus tanara printre lacrimi despre Bogdan Iancu. Claudia ne-a mai declarat ca Bogdan nu avea nici o legatura cu Romanita Iovan si ca nu el ar fi spart casa socrilor lui Mircea Geoana, de pe Strada Jean Monnet. "Bogdan nu avea bani. Eu am fost cu el doua luni, si cea mai mare suma de bani pe care am vazut-o la el a fost 200.000 de lei", a spus fata. La final si-a facut aparitia la inmormantare si Mariana Stefan, avocata familiei Iancu.

SCANDAL. In timp ce familia lui Bogdan aprindea lumanari la capataiul sau, prietenii si cunoscutii au inceput dezbateri aprinse despre acest caz. Dupa cateva minute de discutii, "tovarasii" lui Bogdan au inceput sa-si verse oful pe ziaristii prezenti. "Sunteti niste banditi. Scrieti numai ce vreti voi. Ce-am zis eu de ce nu ati scris?", striga un domn, suparat ca parerile sale despre caz nu au fost mediatizate. Omul continua cu injuriile, iar multi dintre prietenii lui Bogdan il sustin: "Daca eram eu tatal lui Bogdan, va bateam pe toti. Va goneam ca pe draci de aici". Scandalul continua. Reporterul Antenei 1 este invinuit de domnul recalcitrant. "Ce cauti, domnisoara, aici? Ia vino-ncoace, ca ai dat numai ce ai vrut tu." Un tip mai negricios isi pune palaria pe obiectivul unei camere de luat vederi. Toti rad zgomotos, la doi pasi de crucea lui Bogdan, uitand ca au venit la o inmormantare. Dupa presa, urmeaza in colimator familia Iovan. "Pana sa ne omoare Dumnezeu, ne omoara astia bogatii. Si justitia nu le face numic", se aude o voce. "Trebuia sa-l ia la puscarie pe Iovan din seara aia, in pijama", striga altul. Intr-un tarziu, ceata de certareti se risipeste, iar peste cimitir se asterne linistea. (Radu Crivat)
×