Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a confiscat la începutul sezonului de iarnă 453 de pomi de Crăciun proveniţi din tăieri ilegale, cu o valoare de 13.057 de lei, aproape la jumătate faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au întregistrat 805 bucăţi, conform datelor furnizate de Romsilva
"Începând cu 15 noiembrie, s-au desfăşurat 6.350 de acţiuni de control în fondul forestier, pe drumurile publice, în pieţe şi târguri. În urma acestor controale, s-au constatat 58 de infracţiuni şi au fost aplicate 430 de contravenţii silvice, în valoare de 908.339 de lei. Până în prezent, la aceste acţiuni de control au participat, în total, 8.017 angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi 1.822 de poliţişti", spun reprezentanţii Romsilva.
Potrivit sursei citate, în ultimii ani se înregistrează o tendinţă de scădere a tăierilor ilegale de pomi de Crăciun, pe parcursul anului trecut fiind confiscaţi 6.003 de bucăţi, cu 42% mai puţin faţă de anul 2016.
În sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an, Romsilva oferă la vânzare 65.650 de pomi de Crăciun, din care 26.170 sunt puieţi ornamentali pentru Crăciun proveniţi din pepiniere proprii, cu rădăcină protejată sau la ghiveci, iar 39.480 din culturi dedicate sub culoarele electrice, unde pot fi plantaţi doar pomi pentru Crăciun, sau din lucrări silvice de îngrijire a pădurilor, adică din extragerea arborilor tineri din culturi cu desime excesivă.
În acest an, oferta de brazi a RNP-Romsilva este mai săracă faţă de 2017, când s-au scos la vânzare 82.900 de bucăţi, dar mult mai diversificată.
În privinţa preţurilor, brazii care provin din recoltare au preţuri cuprinse între 15 şi 35 de lei/bucata şi se regăsesc la vânzare direct la sediile ocoalelor silvice sau ale pepinierelor silvice, iar cei în ghivece sau cu baloţi vor costa între 35 şi 350 de lei, în funcţie de mărime şi de costurile cu ambalarea.
RNP - Romsilva susţine şi promovează achiziţionarea pomilor de Crăciun autohtoni şi, pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, încurajează cumpărarea pomilor cu rădăcină protejată sau plantaţi în ghivece, care pot fi replantaţi după sezonul Sărbătorilor de iarnă.
Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaţionale şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de aproximativ 850 de mii de hectare.
Agerpres