x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RomTelecom - Statul isi bate joc de un munte de bani

RomTelecom - Statul isi bate joc de un munte de bani

de Eliza Popa    |    29 Noi 2005   •   00:00
RomTelecom - Statul isi bate joc de un munte de bani

O decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Comunicatiilor risca sa torpileze cu peste 300 de milioane de euro veniturile obtinute de statul roman din privatizarea RomTelecom.

O decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor (ANRC) risca sa torpileze veniturile obtinute de statul roman din privatizarea RomTelecom si sa blocheze investitii de aproximativ 500 de milioane de euro ale operatorului national de telefonie fixa.

Statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei (MCTI), intentioneaza sa-si vanda participatia ramasa la RomTelecom, operator controlat de OTE in calitate de actionar majoritar. In acest sens, MCTI se afla in plin proces de selectare a consultantului pentru listarea la bursa a operatorului national de telefonie fixa. Acesta, probabil o banca de investitii, va evalua consecintele unei asemenea decizii asupra valorii care poate fi obtinute de statul roman prin vanzarea actiunilor. Valoare pe care, in mod absolut firesc, statul ar trebui s-o doreasca maximizata.

Ceea ce suprinde insa este faptul ca, pe fondul unor drastice constrangeri bugetare (domenii ca educatia si sanatatea fiind mai mult decat vitregite), la nivelul institutiilor publice implicate se manifesta o grava lipsa de coordonare, existand riscul ca statul sa-si mineze singur printre putinele incasari sigure, cele obtinute din privatizare.

LOVITURA. La sfarsitul lunii octombrie a acestui an, Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Comunicatiilor (ANRC), forul independent de reglemantare al statului in domeniu, a luat decizia reducerii tarifelor de interconectare la reteaua RomTelecom pentru alti operatori activi pe piata romaneasca. Astfel, tarifele pentru interconectarea la nivel local ar urma sa scada in medie cu 16%, cele pentru interconectarea la nivel regional cu 51,5%, iar cele la nivel national cu 55,8%. Motivatia oficiala este ca "tarifele de interconectare sunt cheia competitiei", ANRC sustinand ca "nu poate compromite concurenta si interesele utilizatorilor pentru a proteja interesele unui anumit operator". Consecintele masurii ar fi - conform ANRC, care sustine ca nu face decat sa puna in aplicare acquisul comunitar in domeniu, sa dezvoltare competitia si care se declara gata sa-si sustina pozitia in instanta - "ieftinirea apelurilor, cresterea traficului si a numarului de abonati la serviciile de telefonie".

CONTRAATACUL. RomTelecom a contestat in instanta decizia, sustinand ca "ANRC stabileste tarife de interconectare pe care compania este obligata sa le factureze celorlalti operatori sub nivelul costurilor". In argumentatia inaintata atat MCTI, cat si ANRC, RomTelecom precizeaza ca, de curand, Germania, membra fondatoare UE, a anuntat ca va scuti de la reglementare Deutsche Telekom, echivalentul companiei romanesti, pentru ca aceasta companie intentioneaza sa investeasca intr-o noua retea. In acest sens, dupa decizia ANRC, care va avea ca impact reducerea cash-flow-ului companiei cu 50 de milioane de euro, RomTelecom a anuntat ca isi revizuieste planurile de investitii, existand posibilitatea renuntarii la investitii de 500 de milioane de euro, pentru crearea unei noi retele de comunicatii.

Explicatia acestei abordari drastice este faptul ca, in actualul context, "orice companie poate opera pe piata fara sa faca vreo investitie, pentru ca poate folosi infrastructura RomTelecom la un pret care se situeaza sub costurile operatorului". Aceasta reactie este similara celei de-acum cativa ani a Orange si Connex. Intr-o situatie asemanatoare, cele doua companii nu au scazut tarifele de interconectare (neconformandu-se deciziei ANRC de a furniza o serie de date legate de costuri) si au actionat in judecata autoritatea.

CONSECINTELE. Desi nu s-au opus reducerii tarifelor de interconectare, ci au propus o reducere rezonabila a acestora, reprezentantii RomTelecom sunt decisi sa-si apere argumentele in instanta. Ei sustin ca masura este pripita si, intr-o scrisoare adresata ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, arata ca "decizia ANRC poate reduce valoarea companiei cu pana la 400 de milioane de euro", iar continuarea abordarii actuale a autoritatii de reglementare ar diminua incasarile Guvernului din vanzarea actiunilor RomTelecom cu aproximativ 313 milioane de euro. De altfel, RomTelecom a facut apel si la medierea premierului Tariceanu in acest scandal, solicitand, pe de o parte, protejarea intereselor actionarilor in perspectiva listarii companiei, respectiv, pe de alta parte, "elaborarea unui plan uniform, agreat si angajant, privind cadrul de reglementare".

CONSULTANTI INTERNATIONALI
SOARTA. James Hubley, seful RomTelecom, slalomist printre autoritatile abulice ale statului
Statul roman detine 45,99% din actiunile RomTelecom, dupa ce in 2003 grupul elen OTE a devenit actionar majoritar, cu 54,01% din actiuni.

La 15 august 2005, Ministerul Comunicatiilor solicita bancilor de investitii de reputatie internationala sa depuna scrisori de interes pentru acordarea de servicii de consultanta financiara. Scopul: finalizarea privatizarii companiei prin vanzarea pachetului de actiuni detinut de statul roman la RomTelecom si listarea la bursa. Pana la 25 august au depus scrisori de intentie 12 banci de investitii. Dintre acestea, au fost selectate 11 la 29 septembrie.

Pana la 2 noiembrie 2005, noua banci de investitii si consortii au depus oferte, conform caietului de sarcini: Goldman Sachs, CAIB, ABN-AMRO si Rotschild; consortiul Citibank, EFG Eurobank si Ergasias SA; consortiul CSBF si IEBA Trust; consortiul Deutsche Bank, BRD Securities si Alpha Finance; consortiul HSBC, BCR Securities si Dresdener Kleinwort Wasserstein; consortiul JP Morgan, RAEF, Intercapital Invest si Linklaters; consortiul Merrill Lynch si BT Securities; consortiul Morgan Stanley si Raiffeisen Bank si consortiul UBS, ING Securities si CET. Consultantul va fi anuntat, conform spuselor ministrului Nagy, in decembrie. RomTelecom are un capital social de 318.464.490 RON, cu 31.846.449 actiuni, avand o valoare nominala de 10 RON pe actiune. Cifra de afaceri a companiei la 31 decembrie 2004 era de 333.452.848.888,3 RON. In iulie 2005, RomTelecom SA inregistra 15.266 de angajati. (Cristian Ionita)
×