x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rromii cer daune substantiale

Rromii cer daune substantiale

12 Mar 2004   •   00:00

Peste trei sferturi din rromii reclamanti in dosarul Hadareni, carora in 1993 le-au fost incendiate casele de catre consateni, au facut recurs, cerand daune mai mari decat cele stabilite prin sentinta data la sfarsitul lunii trecute de Curtea de Apel Targu-Mures.

Avocatul Vasile Ghere a declarat ieri pentru Mediafax ca rromii vor daune pe bunurile imobile si daune morale mai mari fata de cele 530 de milioane de lei stabilite prin sentinta judecatoreasca din 27 februarie.

In procesul civil de la Curtea de Apel Targu-Mures, rromii de la Hadareni au cerut daune morale si despagubiri de cateva miliarde de lei pentru casele care le-au fost incendiate in conflictul interetnic din 1993, desi locuintele au fost reconstruite cu fonduri guvernamentale in perioada 1996-1999. In proces s-au constituit ca parti civile 17 persoane, precum si Spitalul Orasenesc Ludus, unde au fost internate trei victime ale evenimentelor din septembrie 1993 si care doreste recuperarea cheltuielilor de spitalizare ale acestora. Cei opt avocati ai celor peste 30 de inculpati au cerut insa reducerea cuantumului despagubirilor acordate partilor civile pentru imobile si respingerea pretentiilor la plata daunelor morale, pe motiv ca acestea sunt exagerate si nefondate. Ei au afirmat ca, in ceea ce priveste bunurile mobile, prejudiciile nu au fost dovedite, la dosar existand doar declaratii ale unor martori, nu si probe privind existenta lor.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori la 12 august 1997, in noaptea de 20 spre 21 septembrie 1993,13 locuinte din Hadareni au fost incendiate si alte cinci distruse intr-un conflict interetnic. In urma conflictului, rromii au intentat procese care s-au desfasurat la - instantele muresene.

×
Subiecte în articol: observator